Salata de sfecla rosie cu hrean

20 noiembrie 2011Diva in Bucatarie

Salata de sfecla rosie cu hrean. Reteta simpla si usoara de sfecla rosie, fiarta sau coapta, cu hrean si seminte de chimen pastrata in borcan si servita pe post de garnitura langa diverse mancaruri.

salata de sfecla rosie cu hrean

Salata de sfecla rosie cu hrean, gustoasa si sanatoasa.

Reteta simpla si usoara de sfecla rosie, fiarta sau coapta, cu hrean si seminte de chimen pastrata in borcan si servita pe post de garnitura langa diverse mancaruri.

salata de sfecla rosie cu hrean

Fie ca o veti taia cuburi foarte mici, fie ca o dati prin razatoare, aceasta nu va fi pregatita in cantitati mari pentru ca nu va fi procesata termic, iar sfecla rosie se gaseste tot timpul in magazine.

Daca faceti 2-3 borcane si le tineti in frigider le puteti consuma rapid, pana se fac si restul muraturilor.

Sfecla este de trei tipuri: furajera, cea din care se fabrica zaharul si sfecla rosie folosita in bucatarie. Desi se numeste „rosie”aceasta poate fi intalnita si in alte culori (alba, galbena, roz si multe alte variante) si toate aceste variante sunt comestibile.

Am pregatit cipsuri la cuptor folosind mai multe tipuri de sfacla. Puteti vedea reteta si tipurile de sfecla folosite aici. 

Aceasta radacinoasa este consumata din cele mai vechi timpuri si are o multime de beneficii pentru organism. Este un foarte bun antioxidant si are o multime de vitamine (A, B, C) si minerale (posfat, magneziu, mangan, potasiu, fier, cupru, fosfor) si fibre. Are un indice glicemic mic.

Imbunatateste circulatia sanguina. Sucurile cu sfecla rosie presata la rece ajuta la detoxifierea ficatului si curata organismul de toxine. Sfecla rosie este considerata un medicament natural indicat persoanelor care au anemie.

Sfecla rosie o folosesc atat in star ecruda, cat si gatita. Cele mai iubite retete de pe blog cu sfecla rosie le puteti citi daca apasati pe titlurile de mai jos:

Pentru a pregati salata de sfecla rosie aveti doua variante de gatire a acesteia: fiarta sau coapta. Varianta fiarta este probabil cea mai intalnita, dar eu o prefer pe cea la cuptor pentru aceasta reteta, caci sfecla iese mai dulce si nu lasa nici exagerat de mult lichid.

Dar, nu uitati sa o spalati foarte bine in prealabil. Cand o curatati folositi manusi, caci aceasta pateaza foarte tare. Eu am reusit sa patez si cateva tocatoare de plastic.

In salata de sfecla rosie cu hrean adaug un dressing realizat din otet diluat cu apa, zahar si sare. Hreanul proaspat ras si semintele de chimen aduc o aroma deosebita, asa ca nu ezitati sa le folositi.

Daca ati pus hrean ras la borcan il puteti folosi in aceasta reteta.

In functie de gusturi puteti adapta cantitea de hrean ras. Si, daca preferati mierea de albine in locul zaharului, cu siguranta puteti adauga 1 lingurita.

salata de sfecla rosie cu hrean

Iata lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas pentru salata de sfecla rosie cu hrean.

INGREDIENTE:

1.5 kg sfecla rosie

70 g hrean ras

40 ml otet de 9°

120 ml apa

10 g seminte chimen

15 g sare

25 g zahar

MOD DE PREPARARE:

Modul de prepare in format video il puteti urmari aici. Apasati pe watch on YouTube ca sa urmariti pe ecran mare.

Pentru a pregati salata de sfecla rosie cu hrean am spalat foarte bine radacinoasele, apoi le-am pus la copt.

In functie de marimea acestora timpul de coacere poate fi intre 60 si 90 minute la o temperatura de 200°C. Cand s-au inmuiat si a intrat usor furculita in ele au fost gata si le-am scos si din cuptor.

Le-am  lasat sa se raceasca, apoi le-am curatat de coaja si le-am ras prin razatoarea cu gauri mari.

Daca vreti puteti toca sfecla rosie in cuburi micute..

Cat timp s-a copt sfecla am pregatit dressingul amestecand toate ingredientele intr-un bol pana s-au topit zaharul si sarea.

Am pus dressingul peste sfecla rasa (sau taiata cuburi) si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.

Am pus salata in borcane, le-am infiletat, apoi le-am pus in frigider.

Aceasta rezista 2-3 saptamani.

Iata si o varianta de prezentare gourmet pentru salata de sfecla rosie cu hrean. Am feliat o sfela rosie coapta folosind o mandolina.

Am inmuiat feliile in dressing pentru 15 minute, apoi le-am scurs foarte bine, le-am aranjat pe un platou presarand hrean proaspat ras si seminte de chimen peste acestea.

Sper ca veti pregati si voi aceasta salata de sfecla rosie cu hrean!

Este tare buna!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Iata salata de sfecla rosie cu hrean pregatita de Violeta Apetroaie. Arata minunat!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *