Ciorba cu dovlecei a la grec

26 septembrie 2011Diva in Bucatarie

Ciorba cu dovlecei a la grec. Cei care au intoleranta la lactatate pot inlocui smantana clasica de gatit cu crema de soia sau de orez, creme ce au gust neutru.

Ciorba cu dovlecei, smantana si suc de lamaie, pregatita in stil grecesc – ciorba cu dovlecei a la grec– este una din ciorbele preferate de familia noastra. Este vedeta verii, dar o pregatim si restul anului, cand ne dorim ceva fara carne.

Probabil multi dintre voi ati observat cat de mult imi plac ciorbele cu smantana, asa ca pregatirea acestei retete nu este o surpriza pentru nimeni. Am inlocuit puiul cu dovlecei (zucchini) pentru ca mi-am dorit ceva fara carne. Va spun sincer ca nu veti simti lipsa acesteia, ciorba cu dovlecei a la grec este foarte gustoasa si are mare avantaj de a se pregati usor, rapid, cu ingrediente putine si la indemana oricui.

Cei care au intoleranta la lactatate pot inlocui smantana clasica de gatit cu crema de soia sau de orez, creme ce au gust neutru.

Dovleceii au putine calorii, dar sunt bogati in fibre si vitamine, iar consumul lor in stare cruda nu poate decat sa ne aduca beneficii: stimuleaza digestia, scade tensiunea, reduce procesele de inflamare din organism, are efecte anti-imbatranire.

Prin fierbere o parte din proprietati se pierd, dar ramanem cu o cantitate mica din toate acestea. Iubesc dovleceii pentru gustul lor, pentru ca ii gasesc vara proaspeti in gradina, iar in restul anului sunt prezenti in magazine. Fie ca ii folosim pe cei autohtoni, fie pe cei de peste hotare cu coaja verde inchis sau galbena, vom avea acelasi gust bun.

Daca vreti sa pregatiti si alte retete cu dovlecei va invit sa vedeti colectia de retete in care acestia sunt vedete. Am o colectie de 8 retete de supe si ciorbe cu dovlecei, pe care o puteti descoperi in acest link.

Sper ca veti incerca aceasta ciorba din dovlecei a la grec, pentru ca este tare gustoasa si se face usor.

Vara, cand dovleceii sunt in sezon si sunt foarte ieftini, este o adevarata bucurie, asa ca ar fi perfecta si pentru masa in familie.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba de dovlecei a la grec:

INGREDIENTE:

4 dovlecei medii
1 morcov
1 pastarnac
1 radacina patrunjel
1 ceapa mare
2 linguri ulei masline
3 galbenusuri
2 l supa de pui/supa de legume
2 linguri orez
1 lingura faina
200 ml smantana grasa de gatit – crema de soia sau crema de orez
1 legatura patrunjel verde
sucul de la 1 lamaie mare sau 2 mai mici

PREPARARE:

Pentru inceput calim inabusit ceapa tocata marunt, impreuna cu morcovul, pastarnacul si patrunjelul date prin razatoare (le calim in ulei cu putina apa, cu capac).

Punem apa si lasam legumele sa fiarba in supa de pui. Apoi, punem orezul sa fiarba separat, il scugem si illasam sa se raceasca. Cand legumele sunt aproape fierte, adaugam dovleceii taiati cuburi potrivite spre mari, orezul si sucul de lamaie.

Cu 4-5  minute inainte sa oprim focul punem smantana amestecata cu galbenusuri si faina. Are faina! Nu se pune dupa ce se opreste focul! Trebuie sa se gateasca si faina.

Chiar si in aceasta situatie smantana cu ou si faina trebuie dizolvata cu zeama calda, adaugand treptat 4 polonice si amestecand rapid, apoi o punem tot treptat inapoi.

Daca nu puneti faina atunci smantana cu oua o adaugati dupa ce opriti focul, dar luati si in acest 3-4 polonice de zeama si le adaugati treptat peste ouale amestecate cu smantana, apoi treptat reintoarceti liezonul in oala.

Ciorba de dovlecei a la grec este delicioasa fierbinte, cu putin patrunjel verde adaugat in farfurie.

Pofta buna!

Te invit sa ma urmaresti si pe canalul de youtube!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Bunica si mama fac o ciorbita de dovleac cu lapte batut.. din dovleac d`ala galben cu coaja alba .. „turcesc” 🙂 Cred ca este la fel de gustoasa si cu smantana. Mie`mi place s`o mananc cu ceapa verde 😛 🙂 Pupici

  2. Cristina am revenit cu reteta, preluata direct de la sursa: se fierbe dovleacul (ala galben de tara), cand este aproape fiert se scurge aproape toata apa. separat se caleste ceapa, morcov, ardei, se adauga putina zeama de la dovleac si se lasa sa fiarba pana se inmoaie legumele. se adauga legumele calite peste dovleac, se pune lapte batut si se mai lasa cateva clocote, se adauga marar tocat si.. gata. 🙂 Poate voi face si eu odata, momentan… a mamei e mai buna 😛 Pupici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *