fbpx

RETETE RECENTE

CONOPIDA GRATINATA

September 15, 2011 | CATEGORIA

Conopida gratinata, reteta simpla, foarte usor de pregatit, fara sosuri complicate, fara timpi mari de gatire.

Reteta celei mai gustoase conopide gratinate nu cere sos béchamel, nu are nevoie de ingrediente complicate si ii convinge chiar si pe cei care nu sunt chiar prietenii acestei legume sa o incerce si sa ii dea o sansa.

Cu reteta de conopida gratinata pe care o prezint mai jos am reusit sa fac doi copii si un tata sa manance conopida, ba chiar sa ceara sa li se mai faca. In familia prietenilor nostri ce au trecut intr-o seara sa ne vada doar mama manca conopida si foarte rar tatal. Au venit intr-o vizita surpriza cu 10 minute inainte sa scot vasul din cuptor. Daca as fi stiut cum aveau sa decurga evenimentele in acea seara as fi facut o portie dubla.

Daca va spun ca mirosea ca o prajitura in toata bucataria, poate nu o sa ma credeti. Nici ei nu au avut astfel de expriente senzoriale cu conopida gratinata. Am aranjat masa si am avut grija sa pun pe masa si alte aperitive, ostropelul ramas de la pranz, ca sa aiba cei care nu mancau conopida de unde alege. Ei bine, doar conopidagratinata s-a mancat. Si le-a placut extrem de mult.

“Este cea mai buna reteta de conopida gratinata pe care am mancat-o vreodata!” Asa mi-au spus in seara aceea. Asa mi-au spus si alti prieteni care au incercat reteta.

Nu ma pot abtine sa va spun cat este de buna! Nu pentru ca mi-ar fi murit laudatorii, dar ar fi mare pacat ca o reteta delicioasa sa nu fie impartasita.

Eu sunt o mama norocoasa. La noi in familie toata lumea mananca conopida. Si pe blog gasiti o multime de retete cu aceasta, asa ca le-am strans intr-o colectie, in aceasta postare. Veti gasi retete de mancare, gratinuri, paste, salate, supe/ciorbe, muraturi. Am pregatit destul de multe retete, pentru toate gusturile. Retete simple vegetariene, de post, dar si retete cu carne.

Conopida are un continut scazut de carbohidrati si este recomandata si de doctorii nutritionisti. Are antioxidanti, vitamine si minerale si este bogata in fibre. Poate fi gatita si pe post de garnitura langa pui.

Pentru ca sa obtineti si voi o conopida gratinata gustoasa, gatita perfect trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte:

– – conopida trebuie sa aiba aspect proaspat, buchetele stranse, compacte, fara sa fie cu urme negre sau mucegai pe ele sau cu frunzele verzi vestejite

– – conopida se  poate fierbe in apa(5-8 minute- pana intra usor furculita in tulpina florii), dar poate fi gatita si la aburi (8-10 minute, in functie de marimea buchetului),  poate fi si prajita (buchetele mici sau taiata pe verticala in flori mari sectionate) sau gatita direct in cuptor (cu 3-4 linguri ulei, timp de 20-30 minute)

– – conopida se desface in buchetele (acestea pot fi mai mari, medii sau marunte- dupa gust), apoi se spala si se gateste.

Pentru reteta de conopida gratinata veti alege doar metoda gatirii in apa fiarta sau la abur. Doar prin aceste metode isi pastreaza gustul intact, fara sa fie influentat de ulei si eventuale alte condimente.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru conopida gratinata parfumata si gustoasa.

INGREDIENTE:

1 conopida maricica
250g ricotta
3 oua
150 g cascaval ras
100 g cascaval taiat cubulete mici
2 crengute rozmarin
2 linguri cognac
1 felie foarte mare sunca/jambon taiata cubulete mici
sare
piper
2 linguri unt
2 linguri pesmet
1 praf de nucsoara

PREPARARE:

Conopida spalata si taiata in buchete mai mari am fiert-o in apa cu sare timp de 9-10 minute – pana cand a intrat usor furculita, dar tulpina a ramas usor al-dente. Dupa acest interval am scurs-o, am lasat-o sa se raceasca, apoi am aranjat buchetelele intr-un vas termorezistent uns cu unt si tapetat cu pesmet.

Printre buchetele am aranjat cascavalul taiat cubulate si am condimentat cu sare si piper. Am acoperit totul cu un strat cremos de crema format din ricotta amestecata cu oua, cognac si un praf de nucsoara. Daca nu aveto cognac (coniac) folositi vin ars sau rom. Dar, pentru a face hainuta mai frumoasa (si mai aromata) am presarat o felie foarte mare de sunca taiata cubulete si rozamarinul tocat marunt.

Am presarat un strat final de cascaval ras , apoi am mutat vasul in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 20-30 minute sau pana s-a topit cascavalul si a prins o culoare aurie.

Nu-i asa ca v-am facut pofta?

Sper ca veti incerca si voi aceasta reteta delicioasa.

Mai multe retete simple si gustoase gasiti in format video

Comentarii

  • Mie cu siguranta da! Desi nu sunt fan conopida, mancarica asta arata de nota 10. Mi-am salvat si eu reteta!

  • Arata tare bine si cu atatea branzeturi cred ca foarte buna in special ca noua ne place mult conopida!Pupici,Cristina!

  • diva in bucatarie

    Multumesc draga mea!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Teo! Pupici

  • zilahi adela

    Mie una daaaaa! Am sa incerc si eu , am sa notez , conopida gratinata nu am facut inca! 🙂 Pupicei!

    • diva in bucatarie

      Sper sa iti placa la fel de mult cat imi place mie! Pup

  • Criss

    Delicioasa!

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

  • Sper sa nu uit sa iau conopida,o sa sfarseasca dupa reteta ta,imi place tare mult!Pupici!

    • diva in bucatarie

      Multumesc Flory! Pupici

  • asta am papat si noi ieri 😉 … arata minunat conopida ta !!!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Adina! Pupici

  • Loredana

    Este grozava reteta asta. Eu pun conopida si broccoli in parti egale, pentru aspect. Pupici

    • diva in bucatarie

      Promit sa fac una si cu brocoli, prin noiembrie, caci am deja retete programate pana atunci.

  • vai ce bine arata!……

    • diva in bucatarie

      Multumesc Alinutzika!

  • stela

    eu nu sunt fana a conopidei decat cruda sau murata ,dar am o conopida si o sa fac catine ,arata exceptional

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Stela.

  • Mihaela

    Draga Diva, mi-ai facut-o! Tocmai ce am preparat crema de conopida cu brinza si mayo! E delicioasa, dar aceasta reteta promite si mai mult 😉 O trec pe lista!

  • marianaisac

    A ieșit superrrrrrrrrr.

  • maltesers

    Testat, placut.. f mult! Noua mea reteta preferata de conopida gratinata!

Leave a Reply to FLORY Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *