Suc de rosii pentru iarna

17 august 2011Diva in Bucatarie

Suc de rosii pentru iarna. Suc de rosii pentru iarna, natural 100%, fara conservanti se face simplu si usor folosind rosii carnoase, bine coapte, rosii de vara dulci si bune.

suc de rosii diva in bucatarie

Suc de rosii pentru iarna, natural 100%, fara conservanti se face simplu si usor folosind rosii carnoase, bine coapte, rosii de vara dulci si bune.

Sucul de rosii este folosit des in bucatarie de catre gospodine pentru a pregati supe/ciorbe, mancaruri cu sos, tocanite, conserve (zacusca, dovlecei in suc de rosii sau vinete in suc de rosii), dar si pentru diverse cocktailuri (Bloody Mary).

Profitand de sezon, caci rosii mai bune decat cele de vara nu exista, m-am gandit sa pastrez dulceata acestor rosii intr-un suc ce il voi folosi la iarna.

Din rosii putem pregati si ketchup sau ketchup picant, caci tot ce facem in casa fara conservanti este de zeci de ori mai bun decat ceea ce gasim in comert.

Daca doriti un sos de rosii pentru iarna rustic, nu trebuie sa va chinuiti sa indepartati semintele si coaja, obtineti genul de suc „pasatta”. Mixati rosiile in blender sau mixer vertical si le dati prin sita. Mai curg si cateva seminte. Exista si masini speciale de tocat rosiile, cu ajutorul carora se indeparteaza coaja si semintele.

Sucul de rosii pentru iarna se pastreaza in sticle sigilate. Dar procesul de dunstuire este obligatoriu, pentru ca vrem sa ne asiguram ca nu am muncit in zadar.

Suc de rosii pentru iarna, facut in casa, este poate cea mai folosita reteta de conserva, asa ca ar pacat sa nu puneti in sticle sucul facut de voi.

Bunica imi spunea asa: „tot ce vei face tu cu mana ta va fi mai bun decat ce vei manca de la altii”. Si avea dreptate. Asa am inceput sa mananc ciorba de burta, de exemplu. Pana nu am facut-o eu nu am putut sa o mananc nicaieri.

Iar aceasta reteta de suc de rosii au folosit-o si vecii de la bloc, dar si 2 foste colege de birou si chiar vecinii din cartierul unde m-am mutat acum.

Pentru ca sa obtii un suc de rosii bun ai grija sa alegi rosii carnoase, bine coapte, santoase, fara sa fie batute, cu pete negre sau cu urme de mucegai. Daca puteti sa cumparati rosii de la tarani ar fi perfect, dar daca nu aveti aceasta posibilitate si aveti doar rosii care par de import le lasati la temperatura camerei cateva zile. Se vor coace si vor avea un gust mai bun.

Sucul de rosii pentru iarna trebuie sa aiba consistenta unui piure moale sau a smantanii. Daca il fierbeti mai mult, cu mare grija sa nu se lipeasca puteti obtine o pasta, respectiv bulion.

Va las acum sa vedeti modul de preparare pentru sucul de rosii pentru iarna pregatit in casa, unul din cele mai bune sucuri pe care le veti folosi pentru mancare:

INGREDIENTE:

(aprox. 2 l suc)

3.2 kg rosii
1 lingura varfuita sare
1 lingura zahar/zahar de cocos

PREPARARE:

Alegem rosii mari, carnoase si coapte. Le spalam bine, le taiem in jumatate sau in sferturi (in functie de cat este de mare rosia), apoi indepartam coditele.

Le trecem prin masina speciala de tocat rosii. Sucul rezultat (fara coji si seminte) il punem la fiert intr-o oala cu fund dublu. Daca avem inele pentru inaltat oala sau plita de tabla, ar fi bine sa le folosim pentru ca bulionul sa nu se prinda. Sarea si zaharul (dizolvat in 2 linguri apa fierbinte) le adaugam cand incepe sa scada sucul de rosii.

Fierbem cam 1- 1.5 ore sau pana cand are consistenta pe care o dorim. Daca il lasam sa fie foarte consistent obtinem bulion.

Umplem sticlele spalate bine si sterilizate, punem 1 lingura ulei peste suc, apoi sigilam.

Le fierbem apoi, la foc mic, intr-o oala captusita cu prosop timp de 45 minute din momentul in care apa clocoteste.

Lasam sticlele sa stea sub o patura pana a doua zi, apoi le putem depozita in camara, subsol sau beci.

Daca vreti sa conservati rosiile si in alte moduri va invit sa vedeti urmatoarele retete – APASATI PE TITLUL RETETEI DORITE SI VETI FI REDIRECTIONATI CATRE ACEASTA:

Spor la lucru!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

    1. Mai bine simplu. Daca vrei sa il folosesti si alte mancaruri sau chiar prajituri – vezi prajitura cu suc de rosii, sa nu ai arome care merg doar la paste.
      Daca esti sigura ca il faci doar pentru paste atunci il poti condimenta. Iti doresc o zi frumoasa si spor la treaba!

    1. Eu nu am pus busuioc pentru ca vreau sa il folosesc si la supe, prajituri (prajitura cu suc de rosii) …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *