Chec cu lamaie si mac

23 iunie 2011Diva in Bucatarie

Chec cu lamaie si mac. Chec cu lamaie si mac. Reteta simpla, economica, usor de facut, cu ulei.

Chec cu lamaie si mac. Reteta simpla, economica, usor de facut, cu ulei.

Reteta mamei mele de chec a fost transformata de-a lungul timpului in multe deserturi minunate.

L-am folosit pe post de blat de tort sau l-am copt in tava mare cu diverse fructe.

Vei gasi pe blog o multime de retete de prajitura simpla cu visine, capsune, fructe de padure, prune, etc. Toate au la baza aceasta reteta.

Plecand de la reteta de baza (4 oua, 200 g faina, 200 g zahar, 100 ml ulei), am adaugat cateva elemente si desertul a fost mereu altul.

De data aceasta am pus in plus aroma de lamaie si semintele de mac, o combinatie pe care o gasesc minunata.

In Ardeal se obisnuieste sa se macine semintele de mac, dar mama nu le-a macinat niciodata.

Daca esti iubitor de retete de chec gasesti pe blog o colectie uriasa.

Le-am strans pe toate intr-o singura postare. O poti vedea daca apesi aici.

Daca vrei sa vezi cum am pregatit un chec cu lamaie si mac in varianta cu unt te invit sa apesi aici.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de chec cu lamaie si mac:

INGREDIENTE:

5 oua
200 g zahar
120 ml ulei
250 g faina
1 praf de sare
1 plic praf de copt
sucul si coaja de la 1 lamaie foarte mare
2 linguri seminte mac

Pentru topping:
1 lingura zeama de lamaie
6 linguri zahar pudra

Cum se face reteta de chec cu lamaie si mac:

Se separa albusurilede galbenusuri. Albusurile se mixeaza cu un varf cutit de sare pana devin o spuma alba tare, apoi se adauga zaharul in cateva transe, mixand bine dupa fiecare in parte.

Galbenusurile se freaca cu uleiul ce va fi turnat in fir subtire si sucul de lamaie (60 ml). Se adauga semintele de mac si se amesteca pana se omogenizeaza.

Se pune albusul treptat peste compozitia de galbenusuri si se amesteca usor, de jos in sus.

In prima transa de albusuri se poate adauga coaja rasa de lamaie sau o poti pune in compozitia de galbenusuri direct, ianinte sa adaugi albusurile.

La final se incorporeaza faina amestecata in prealabil cu praf de copt, amestecand usor, de jos in sus.

Este important ca aerul din albusuri sa nu fie eliberat. Asa va fi mai pufos.

Se coace checul in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 40-45 de minute.

Se face proba cu scobitoarea pentru a verifica ca este copt.

Imediat cum este scos din cuptor va fi uns cu glazura de lamaie si zahar pudra (se folosesc doar 4 linguri, restul se pastreaza pentru pudrare, dupa ce se raceste).

Pofta buna va doresc!

Ma poti urmari si pe  INSTAGRAM.

Pagina de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Asi vrea sa stiu daca din aceasta compozitie ies 2 checuri!.Arata super si pe cat de frumos arata banuiesc ca tot pe atat de bun este!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *