Ciorba ardeleneasca de miel

23 aprilie 2011Diva in Bucatarie

Ciorba ardeleneasca de miel. Ciorba ardeleneasca de miel este o ciorba traditionala, foarte gustoasa, cu smantana si tarhon sau leustean.

Ciorba ardeleneasca de miel este o ciorba traditionala, foarte gustoasa, cu smantana si tarhon sau leustean.

Ciorba din cap de miel si bucati de carne de miel se face usor, cu ingrediente simple.

Cand am postat reteta de ciorba ardeleneasca de miel nu mi-am imaginat ca imi voi face prietene peste hotare si voi ajunge sa le trimit pachet cu leustean uscat sau seminte de leustean.

Nu exista bucurie mai mare decat aceea de a ajunge la sufletul cuiva impartasind doar niste retete.

Eu am castigat o prietena deosebita, chiar daca nu am apucat sa ne cunoastem personal.

Aproape toata lumea pregateste ciorba de miel sau ied.

Cred ca toate retele de ciorba de miel din mediul on line sunt gustoase, toate gospodinele isi pun amprenta proprie si pregatesc cu tot sufletul pentru familie, pentru prieteni, caci o astfel de sarbatoare merita bucate alese.

Avem obiceiul de a manca mai mult decat de obicei de sarbatori, de aceea va invit sa va organizati un meniu nu foarte incarcat si nu pregatiti prea multa mancare.

Acest lucru este valabil daca nu asteptati musafiri, caci in acest caz se schimba socotelile.

Dublam cantitatile, gandim un meniu cu mai multe feluri de aperitive, dar trebuie sa avem grija ca ciorba de miel ardeleneasca sa nu lipseasca din meniu. Este prea buna.

Daca pregatim friptura, ar fi bine sa o insotim de cateva legume si multa salata verde. La final nu cred ca mai avem loc si pentru desert. Eu las o felie de cozonac pentru cina. Si putina pasca. 🙂

Mai multe retete pentru Sarbatorile Pascale, grupate pe categorii, gasiti daca apasati acest link.

Va las acum sa decoperiti lista de ingrediente si cum se pregateste ciorba de miel ardeleneasca:

INGREDIENTE:

capul si bucati de carne de miel (pot fi de la gat si ce ramane de langa coaste)
3 morcovi
1 patrunjel
1 telina
1 ceapa alba
2 cepe verzi
1 catel usturoi
300 ml smantana pentru gatit
3 galbenusuri
2 linguri ulei
3 linguri orez
3 linguri otet pentru oparit
1 lingura otet / zeama de lamaie/ bors
1 lingura faina
sare
piper boabe
1 frunza dafin
frunze leustean

PREPARARE:

pentru a pregati ciorba ardeleneasca de miel folosim capul si bucati de carne de la miel.

Spalam si curatam carnea. Pentru inceput o oparim in apa cu otet. Aruncam apa si punem carnea iar la fiert in apa rece cu sare.

Avem grija sa fie acoperita Vom indeparta spuma de cate ori este nevoie.

Legumele le taiem marunt si le calim in ulei, apoi le inabusim cu putina apa.

Le punem la fiert in oala in care fierbem carnea, adaugand si usturoiul, frunza de dafin, frunzele de leustean si boabele de piper. Orezul il vom fierbe separat.
Cand este fiarta carnea o scoatem si o alegem de pe oase, portionam bucatile mai mari, apoi le punem inapoi in oala.

Adaugam orezul, otet dupa gust (zeama de lamaie sau bors) fierbem 4-5 minute, apoi punem dressingul din faina, galbenusuri si smantana de gatit.

Dressingul este diluat in prealabil cu 4-5 polonice de zeama fierbinte si abia dupa aceasta operatiune se pune in oala.

Este important ca dressingul sa ajunga la o temperatura apropiata de a ciorbei, asa ca zeama calda o punem treptat peste smantana cu oua si faina, iar in oala se pune tot treptat, nu se toarna tot lichidul dintr-o singura miscare.

Mai lasam sa fiarba  cateva clocote (nu se va branzi pentru ca avem si faina!).

Saram cat este nevoie si ciorba este gata.

Daca vreti sa vedeti in detaliu cum se face corect liezonul (dressingul din galbenusuri cu smantana) apasati aici si urmariti video de la ciorba radauteana, caci etapa seamana foarte mult.

O mancam fierbinte cu verdeata si smantana.

Este atat de buna!!!
Pofta buna!

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

    1. Asa este, dar sa stii ca eu pana acum 8-9 ani nu vroiam sa aud de carne de miel sau berbecut… Imi pare bine ca am redescoperit acest tip de carne.

      1. Nici pe mine nu ma incanta mielul, dar vreau anul acesta sa incerc o reteta. Sper sa imi schimb parerea, mai ales ca obisnuiam sa mananc miel cand eram copil.

      1. Multumesc pentru reteta sper sa fie super . Maine voi proceda si eu la aplicarea retetei

        Cristos a Inviat

  1. Eu cred că sunt primul bărbat care voi prepara ciorba de miel….după Sfintele Paști mi a rămas niște bucătele de miel….,așa că dau bătaie

  2. Si sotia mea il face cam la fel : Capul ( sau jumatate ) de miel il fierbe separat , separa ( bineinteles dupa inlaturarea spumei ) zeama ( printr-o sita ) – pe care o intrebuinteaza in continuare , oasele > gunoi , si carnita ramasa . Cand cumpara bors ( sau de Chisinau – este cel mai bun ) foloseste bor , cnd nu utilizeaza alte ” surse ” = sau zeama dela muratura ” Ardei umpluti cu varza ” ( atentie ! Se pune mai putina sare-n bors !! ) . ” Dresing nu prea . Nici foaia de dafin si piperul : cine doreste , pune direct in farfurie , orez macinat cu rasnita cu piper ( negru ) boabe in ea .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *