Cozonac impletit cu nuca si stafide

14 aprilie 2011Diva in Bucatarie

Cozonac impletit cu nuca si stafide. Impartim aluatul in 4 bucati. Pe o planseta unsa cu ulei sau unt topit intindem aluatul. Peste acesta vom preasara nuca amestecata cu cacao si stafidele.

INGREDIENTE:
(pentru 2 cozonaci):

1 kg faina
500 ml lapte + 5 linguri lapte pentru inmuiat stafidele
1 pachet de unt/margarina
50 g drojdie
400 g zahar
500 g nuca tocata marunt
100 g stafide
1 plic zahar vanilat
5 oua
1 praf sare
2 linguri cacao
1/2 lingurita scortisoara
2 linguri zeama de lamaie
coaja la o lamaie
2 linguri esenta de rom

PREPARARE:

Intr-un vas pregatim faina, amestecata cu praful de sare. Intr-o cana pregatim maiaua din putin lapte caldut, drojdie, o lingura de zahar si una de faina. Le amestecam si lasam sa creasca cam 10 -15 min. Punem stafidele la muiat in lapte cu 1 lingura de esenta rom.
Frecam galbenusurile cu zahar pana se devin ca o crema, adaugam zeama de lamaie, coaja de la lamaie si continuam sa amestecam. Batem si albusurile pana devin o spuma tare. Turnam apoi laptele cald peste galbenusuri si omogenizam compozitia. Punem maiaua in faina si amestecam. Incorporam cate putin galbenusurile cu lapte, apoi albusul batut spuma si la sfarsit esenta de rom.

Cat timp amestecam aluatul punem untul sa se topeasca. Turnam apoi untul topit si framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini. Presaram putina faina, acoperim vasul cu un prosop si il tinem intr-un loc cald pana creste in volum (cel putin dublu).

Impartim aluatul in 4 bucati. Pe o planseta unsa cu ulei sau unt topit intindem aluatul. Peste acesta vom preasara nuca amestecata cu cacao si stafidele.

Rulam apoi aluatul si presam marginile pentru a nu iesi nuca. Impletim cate 2 role de cozonac si le punem in tava. Lasam inca 10-15 minute sa creasca, ungem cu ou, apoi dam cozonacii la cuptorul preancalzit la 180°C pentru 45 minute.

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. ce frumusel ti-a iesit,mi-e nu-mi place sa pregatesc retetele acestea traditionale in avans pt ca tind sa ma satur repede de ele,parca nu mai au farmec daca nu le mananci doar atunci de Paste sau Craciun,dar este o reteta utila pt cei care au nevoie de indrumare.

  2. Daca te superi ca am folosilto am sa o sterg(poza de care din blogul meu) dar importanta pentru mine era reteta.Mii de scuze!Lasa-mi un mesaj cu ce ai vrea sa fac cu ea.

    1. Multumesc mult Andreea. Sper sa iti reuseasca reteta aceasta, dar mai ales sa iti placa. Te pup si iti doresc o zi frumoasa.

  3. Recordul familiei mele de a gasi stafide intr-un cozonac cumparat (nu are rost sa dau numele firmei pentru ca le-am intersis sa mai cumpere de la ei), a fost de 1 stafida intr-un cozonac de 1 kg.
    M-am enervat pe si si le-am preparat dupa reteta bunicii mele unde se framanta „pana asuda grinda”, adica cel putin 1 ora. Din aceasta reteta mi-au iesit 5 „purcelasi” – asa i-a botezat copilul.
    Tot de la bunica am aflat un secret, sa inlocuieste mare parte din lapte cu unt topit (sa nu fie fierbinte, ci la temperatora camerei), dupa care iese o „pufosenie” si cresc de se fac cat „purcei de lapte”.
    La primii cozonaci scosi din cuptor trebuie sa stau cu lingura de lemn sa nu se apuce familionul sa-i „atace” ca turcii, pana sunt calzi.
    Reteta pe care o dai mai sus e una veche, cea ADEVARATA !!!
    Spor la cat mai multe bunatati !!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *