Salata bulgareasca – ovcharska – salata ciobaneasca

3 aprilie 2011Diva in Bucatarie

Salata bulgareasca – ovcharska – salata ciobaneasca. Salata bulgareasca este o salata de rosii cu castraveti, ardei si ceapa, la care adaugam telemea, sunca si felii de ou fiert.

Salata bulgareasca este o salata de rosii cu castraveti, ardei si ceapa, la care adaugam telemea, sunca si felii de ou fiert.

Salata bulgareasca denumita in Bulgaria si Macedonia „salata Sopska” (denumire ce vine de la zona de vest a capitalei Sofia, pana la Serbia), este intalnita in toata peninsula Balcanica. Legumele folosite sunt proaspete si le taiem cubulete, le asezonam cu ulei de floarea soarelui sau ulei de masline, foarte rar se adauga otet in aceasta salata.

Eventual, un dressing din ulei si otet se poate pune langa salata, astfel incat fiecare sa isi adauge daca doreste, dupa gust.

Eu adaug uneori masline, ridichi si patrunjel – in functie de sezon si poftele momentului.

In serile de vara inlocuiesc cina cu aceasta salata bulgareasca, dar o puteti manca in orice sezon.

Nu e nimic spectaculos in pregatirea acesteia, dar cand am castronul in fata va spun ca nu pot sa ma abtin, inghit in sec si astept sa se aseze toata lumea la masa pentru a fi sigura ca mai ramane si altora.

Stratul generos de branza rasa ce va acoperi salata, sau branza taiata in cuburi, va completa perfect legumele folosite.

Putem manca aceasta salata bulgareasca in orice moment al zilei. Este satioasa, dar o putem considera ca fiind si o salata potrivita dietelor si regimurilor de slabit.

Pentru a manca salata bulgareasca nu trebuie sa mergi la restaurant.

O poti pregati acasa, vei sti ca ai folosit ingrediente proaspete, de calitate. Apoi te poti juca cu cantitatile. Nu este o reteta de la care sa nu te poti abate.

Seamana cu salata greceasca, doar ca aceasta are in plus sunca presata si oul fiert.

Mai multe retete cu legume proaspete gasesti mai jos:

Si, pentru ca se pregateste foarte usor, nu imi ramane decat sa va invit sa vedeti cum veti putea face si voi aceasta salata gustoasa, apoi va invit sa imi trimiteti poza cu reteta de mai jos pregatita voi.

Le voi publica cu drag. Iar, daca veti distribui reteta, va multumesc anticipat.

Ingrediente salata bulgareasca:

(pentru 4 portii):

4 rosii mari sau 500 g cherry
2 castraveti medii sau 1/2 castravete lung
1-2 ardei verzi
1 ceapa galbena sau 2-3 cepe verzi
8-10 ridichi – optional – nu sunt in reteta originala
120 g telemea sau feta
50 -60 g sunca
50 g masline –  optional – nu sunt in reteta originala
2-3 oua fierte de consistenta tare
sare
piper
ulei de masline
cateva fire de patrunjel
optional : otet sau lamaie

Mod de preparare salata bulgareasca:

Pentru inceput las modul de preparare in format video:

Iata si explicatiile scrise pentru reteta de salata bulgareasca:

Am spalat rosiile, ardeii, castravetii si ridichile, apoi le-am taiat felii.

Am tocat o ceapa medie julien. In funtie de marimea rondelelor mai poate fi taiate in jumatate.

Am pus-o peste restul legumelor, am asezonat cu sare, piper, apoi am turnat ulei de masline.

Am adaugat sunca taiata cubulete si maslinele.

Am amestecat pana cand s-a omogenizat compozitia.

La sfarsit a, presarat branza pe care am taiat-o cuburi si am amestecat usor pentru a nu se rupe foarte tare.

Am decorat cu branza rasa,  felii de ou fiert si patrunjel tocat.

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Cristina Nicolae a pregatit reteta si iata ce bol frumos ne-a trimis:

Multumesc, Marina pentru poza si impresii!

salata bulgareasca diva m

Multumesc, Paula Hoffman pentru poza.

Iata cat de apetisanta este salata pregatita de Livia Gabriela Vervoort.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. care sunca? nu e prima reteta la care uiti sa treci la ingrediente un ingredient…nu sunt rautacioasa…dar e enervant…fii mai atenta, ai totusi un site vizitat la care ar trebui sa ii aduci aceasta imbunatatire…te rog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *