Tabouleh – salata libaneza de patrunjel

31 martie 2011Diva in Bucatarie

Tabouleh – salata libaneza de patrunjel. Salata tabouleh are verdeata si legumele tocate foarte fin. Se foloseste foarte mult patrunjel (acesta este baza retetei).

tabouleh salata libaneza de patrunjel a

Tabouleh – salata libaneza din patrunjel verde si menta cu bulgur, rosii, ceapa cu ulei de masline si suc de lamaie – o reteta foarte gustoasa si foarte usor de pregatit. Este simpla, racoritoare si sanatoasa.

Se stie ca patrunjelul este un foarte bun antiinflamator. Contine fier, fluor si mai multa vitamina C decat lamaia sau portocala. Este o buna sursa de proteine, minerale si glucide.

Adevarata reteta libaneza are foarte putin bulgur. Acest lucru vi-l pot confirma si Ottolenghi si Sami Tamini in cartea „Ierusalim”, unde scriu ca libanezii folosesc cea mai mica cantitate de bulgur, iar palestinienii pun ceva mai  mult. Numele acestei salate in Orientul Mijlociu se citeste „tabouli”.

Tabouleh se consuma ca aperitiv, alaturi de alte tipuri de mezze.

Salata tabouleh are verdeata si legumele tocate foarte fin. Se foloseste foarte mult patrunjel (acesta este baza retetei).

Pentru ca salata sa fie perfecta alegeti cel mai fin bulgur. Acesta are nevoie doar de apa fierbinte si putin timp pentru hidratare. Daca folositi bulgur mai grosier va fi nevoie sa il inmuiati in apa si sa il fierbeti.

In ceea ce privete rosiile aveti grija sa nu ajunga si zeama lor in salata. Dupa ce le tocati fie le puneti in strecuratoare fie scurgeti zeama lasata de acestea.

tabouleh salata libaneza de patrunjel o

Ingredientele folosite pentru tabouleh sunt simple si le gasiti in orice supermarket, pe tot parcursul anului.

Patrunjel: Puteti folosi atat patrunjel clasic cat si din cel cret. Dupa ce este spalat trebuie lasat sa se usuce complet.

Menta: O legatura mica aduce miros si aroma extrem de placuta si racoritoare. Si aceasta trebuie sa fie uscata complet dupa spalare.

Ceapa: Poate fi folosita ceapa galbena, ceapa rosie sau ceapa verde. Cea rosie aduce putina ” dulceata”, iar cea verde aroma proaspata.

Rosii: cele mari si foarte coapte dau gust mai bun.

Bulgur: cel mai bun este cel fin, ce are nevoie doar de hidratare.

Dressingul din ulei de masline extravirgin, suc de lamaie, sare și piper este clasic, dar nu are nevoie de nimic altceva.

Am pregatit salata tabouleh si cu quinoa. Las reteta aici. O alta salata libaneza pe care o indragesc foarte tare este salata fatoush (reteta este aici).

Langa ce puteti manca tabouleh? In primul rand langa aperitive, dar si langa fripturi, frigarui, shaorma.

Mai multe retete din bucataria libaneza puteti citi daca apasati aici. 

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru tabouleh – salata libaneza de patrunjel.

Ingrediente tabouleh:

3 legaturi mari patrunjel tocat fin sau 9 legaturi mai mici
1/2 legatura frunze de menta
1 ceapa mica tocata marunt (se poate adauga si o ceapa verde foarte subtire)
3 rosii de marime medie-mica taiate în cuburi mici – doar pulpa de rosii
80-100 g bulgur fin
suc de la 1 lamaie
4 linguri ulei de masline
sare
piper

Mod de preparare tabouleh:

Am spalat foarte bine patrunjelul, menta si rosiile, le-am uscat, apoi le-am tocat foarte marunt.

Am incercat sa le toc cat mai fin posibil.

Am tocat si ceapa foarte fin.

Am pus bulgurul intr-un bol si l-am inmuiat in apa fierbinte pentru 20 de minute, apoi l-am scurs.

Am urmat instructiunile de pe cutie.

Am pus toate ingredientele intr-un vas, am condimentat cu sare si piper, am turnat sucul de lamaie si uleiul de masline,  apoi am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.

Servire tabouleh – salata libaneza din patrunjel verde

Poti servi salata imediat, dar poate fi lasata si la frigider cateva ore.

Nu o lasa peste noapte, caci nu va mai avea acelasi aspect.

Pofta buna!

tabouleh salata libaneza de patrunjel a

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel pentru a fi notificati cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *