Ciorba de cartofi cu smantana

10 martie 2011Diva in Bucatarie

Ciorba de cartofi cu smantana.

Acesta este exemplul cel mai bun pentru ceea ce poti face cu o mana de legume si putin bors: o ciorba gustoasa, racoroasa pe timpul verii, hranitoare iarna cand trebuie sa ne vitaminizam. Iar daca o dregem cu ou si smantana, cu siguranta nu ne oprim la o portie.

INGREDIENTE:

5-6 cartofi de marime medie
1 ceapa mare
1 ardei rosu sau gogosar
2 morcovi
1 bucata telina
1 radacina pastarnac
1 legatura pătrunjel
1 legatura leuştean
piper boabe şi măcinat
500 ml bors
200 ml smantana pentru gatit 
2 galbenusuri
sare
1 lingura ulei
boia dulce

PREPARARE:

Curatam legumele, le spalam si se taiem cubulete, doar morcovii ii dam prin razatoarea mica.Calim putin ceapa in ulei, doar pana devine sticloasa, apoi adaugam morcovii si un praf de boia dulce, continuam sa calim inca putin amestecand in oala.

ciorba-de-cartofi-cu-smantana-2

Punem ardeiul, pastarnacul si telina la calit inca un minut.

ciorba-de-cartofi-cu-smantana-3

Adaugam apa si cartofii. Punem oala la fiert la foc mediu. In acest timp batem ouale si le amestecam cu smantana. Dupa 20 de minute verificam daca au fiert legumele, condimentam cu sare, piper, punem leusteanul si acrim cu bors (fiert in preabail). Mai lasam să fiarba cateva minute, adaugam ouale batute (galbenusurile) cu smantana in care adaugam treptatat un polonic mare de ciorba calda, lasam maxim 7-10secunde sa fiarba, apoi luam oala de pe foc. Daca nu avem smantana pentru gatit ci smantana obisnuita, grasa, adaugam smantana cu galbenusuri fara sa mai tinem pe foc oala.

ciorba-de-cartofi-cu-smantana-4

Ciorba o servim ornata cu patrunjel verde.

ciorba-cartofi-cu-smantana-1

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

      1. Asa cum observi, ciorba are 2 tipuri de poze de prezentare, la inceput si la sfarsit, realizate in ani diferiti – a iesit perfect in ambele cazuri.

      1. Daca esti din bucale, probabil nu ai auzit in viata ta, precum un bucurestean mi-a zis ca, castravetii se fac in decembrie :))). Si scrobit inseamna ca acel ou nu s-a omogenizat in ciorba ci s-au format glomerule.

    1. Incearca sa faci fara ablus 😉 100% nu da gres, la fel si la ciorba radauteana si cea de burta 😀 . Sper ca am fost de folos.

    1. Daca nu realizam o temperatura apropiata pentru amestecul de ou si smantana, cand le punem in oala nu ne iese ceea ce trebuie. Va rezulta o ciorba cu un aspect „branzit”.

  1. Am reusit! 🙂 A iesit foarte buna.. Nu am folosit pastarnac si telina pentru ca nu am gasit de cumparat, locuiesc in Portugalia si aici nu prea gasesc de astea.. si smantana era una oarecare, dar a iesit la fel ca in poza.. 😉

  2. Am urmat aceasta reteta si a iesit cea mai delicioasa ciorba de cartofi posibila! Mai buna decat orice ciorba facuta de mama.
    O reteta usor de urmarit si simplu de preparat. Multumesc mult!

  3. SUPERRR! O CIORBA CARE APROAPE CA SE RIDICA LA NIVELUL CIORBEI DE BURTA…!DIFERENTA ESTE APROAPE INSEZIZABILA!CEL PUTIN PENTRU MINE CARE NU TIN NEAPARAT SA CONSUM CARNE IN MANCARURI…CEA MAI BUNA SI DELICIOASA CIORBA PE CARE AM FACUT-O PANA ACUM!

  4. Am facut azi acesta ciorbita. …este excelenta. ….Va multumesc pt reteta. ….Iar Doamna cu „scrobitu „sa invete sa gateasca.

  5. Super ciorba . Are un gust deosebit pentru zona in care am făcut-o . Adică în Germania. Acum am terminat de făcut
    și este SUPER !!! .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *