Varza murata calita la cuptor cu ciolan afumat

13 ianuarie 2011Diva in Bucatarie

Varza murata calita la cuptor cu ciolan afumat. Varza murata calita cu ciolan afumat la cuptor – reteta savuroasa din bucataria romaneasca – usor de pregatit, fara etape complicate.

Varză murată călită cu ciolan afumat

Varza murata calita cu ciolan afumat la cuptor – reteta savuroasa din bucataria romaneasca – usor de pregatit, fara etape complicate.

De curand am primit 2 bucati de ciolan de porc afumat in casa, asa ca am refacut pozele de prezentare ale retetei, dar am profitat de acest lucru si pentru a face reteta in varianta video. Veti gasi link catre canalul de YouTube la sfarsitul retetei.

Atunci cand primesc preparate de porc de la varul sotului meu incerc sa le scot cat mai mult in valoare, caci sunt foarte gustoase, obtinute de la porc crescut cu hrana naturala. Cea mai buna slanina de porc afumata pe care am mancat-o vreodata tot de la ei o avem. Pentru toti cei care isi doresc reteta o vor putea citi aici. 

Ce poate fi mai potrivit pentru pranz intr-o zi geroasa de iarna, decat o varza calita cu ciolan afumat? Sunt foarte pofticioasa si cred ca dupa o anumita varsta lucrul acesta se va vedea. Pana atunci insa mai profit (putin) si imi fac de cap… Sper sa ma aprobati, spuneti-mi ca nici voi nu rezistati unei asemenea portii!

Varza calita cu ciolan afumat, adica cea mai buna reteta de varza calita cu afumatura, va asteapta sa o descoperiti in aceasta postare.

Copilul meu nu mananca varza calita sau orice alt tip de varza acasa. Nici cea de pe sarmale. Sa nu vada fir de varza in farfurie!

Dar, cand era mic sotul meu s-a dus sa il ia la gradinita dupa masa de pranz. De obicei il ducea el la gradinita si il lua bunica. Dar bunica era in spital, eu la birou, asa ca a mers Atti sa ia copilul. Si, nestiind regulile casei a intrat direct in salata de mese, unde copilul nostru manca varza calita. Si nu a lasat nimic in farfurie. Educatoarea ne-a spus atunci ca la gradinita mananca tot ce i se da (cu exceptia ficatului de pui).

Ei bine, timp de un an l-am pacalit sa manance acasa varza calita spunandu-i ca ne-a dat bucatareasa de la gradinita sa avem si acasa pentru el. Era un copil dulce si toata lumea ii facea pe plac la gradinita, asa ca pacaleala a tinut fix un an, cat a stat in acea gradinita. Cand am schimbat locatia, pentru ca ne-am mutat, nu a vrut sa mai manance varza nici la noua gradinita. Dupa cativa ani am aflat de ca manca Harry cu asa pofta varza calita. Avea „praf de zane” pentru copiii care vor sa fie sanatosi si inteligenti.

In concluzie, dragi mamici, aflati si voi ce trucuri folosesc educatoarele, poate sunt de folos in situatii ca aceasta.

Revenind la varza murata calita cu ciolan afumat trebuie sa va spun ca nu imi imaginez iarna sau zilele friguroase fara aceasta mancare.

Mai multe retete de varza calita gasiti aici: cu rata, cu carne de porc in stil unguresc, cu carnati sau simpla – reteta de post. Toate sunt foarte bune.

Uneori fac special varza calita cu ciolan afumat si pentru prietenii nostrii ce vin in vizita. Chiar ma intreaba daca pregatesc pentru week-end, cu promisiunea ca aduc ei o sticla de vin bun.

Iata de ce aveti nevoie si modul de preparare pentru varza calita cu ciolan afumat – reteta prezentata pas cu pas:

INGREDIENTE:

(Pentru 4-6 persoane)

1,5 kg varza murata

1.3 kg ciolan afumat

40-50 ml ulei

3 buc. ceapa

2 morcovi medii

1 ardei gras rosu sau kapia

2 linguri pasta de rosii

3 frunze de dafin

2 lingurite piper boabe

2 lingurite cimbru uscat

2 crengute cimbru proapsta sau uscat

Optional – patrunjel verde

PREPARARE:

Iata modul de preparare in format video si va invit sa va abonati:

In primul rand am pus ciolanul cu 2 buc ceapa intregi, morcovii, 1 lingurita boabe de piper, 3 frunze dafin si 1 lingurita cimbru uscat intr-o oala incapatoare. Am turnat apa cat sa fie ciolanul acoperit si l-am pus sa fiarba, la foc mic (nu cel mai mic), timp de 2 ore din momentul in care a dat in clocot.

Varza murata trebuie desarata, in functie de cat de multa sare ati folosit sau chiar de tipul de sare. Varza murata din comert cu siguranta are nevoie de aceasta etapa. O puneti in apa pentru minim o ora. Daca este foarte sarata puteti schimba apa dupa 30 minute.

Am tocat ceapa ramasa, 1/2 din ardeiul gras sau ardeiul kapia. Am luat o tigaie  foarte mare (sau o oala mare in care vva intra si toata varza tocata), am turnat uleiul si am lasat sa se incinga, apoi am sotat ceapa pana s-a inmuiat. Am adaugat ardeiul, am continuat sa calesc, apoi am pus pasta de rosii si am amestecat in tigaie inca 1-2 minute.

Am pus varza tocata peste acestea, am amestecat foarte bine si am gatit 10-15 minute. Mama obisnuia sa stoarca varza inainte de a o pune in tigaie si adauga apa pentru a o gati, dar eu am ales sa o sotez cu ceapa si ardei pentru ca apa sa se evapore natural, in timp ce aceasta se gateste.

Am luat de pe foc si am mutat varza intr-un vas / tava termorezistenta. Eu am facut in mijloc o gaura, apoi am pus ciolanul, dar puteti sa il puneti pur si simplu peste varza. Am strecurat zeama in care a fiert ciolanul si am turnat in tava astfel incat sa aveti zeama sub nivelul verzei, dar nu foarte putin, caci se va evapora cat va sta la cuptor. La mine stratul de varza avea 2 cm iar zeama putin peste 1 cm.

Am pus varza cu ciolan in cuptorul preincalzit la 180° pentru 30 minute, apoi am intors ciolanul si am mai lasat 15-20 minute. Carnea de pe ciolan era bine facuta, aproape cadea singura de pe os.

Si cat de bine miroase varza calita cu ciolan afumat!

Am mancat varza caliat cu ciolan afumat imediat, cu mamaliga fierbinte si ardei iute.

Mancare este foarte buna in sezonul rece, asa ca profitati de reteta mea si incercati sa o regatiti si voi.

Iata poza veche, din 2011, cu ciolan de porc afumat cumparat din supermarket. Foarte buna iese si cu acesta!

Ma gasiti si pe Instagram aici. 

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

    1. Mie mi-a iesit dar destul de acra pentru gustul meu cu tot cu desarat , am pus si varza cruda dulce., cred ca daca nu amestecam iesea oribil de acra….pacat….sunt dezamagita!!!

  1. e super faina reteta ta…azi o fac si eu…de fapt varza e tocata si in oala…ceapa la fel si ardeiul la fel..mai trebuie pusa pe foc…te anunt cum a iesit. Eu si iubitul meu nu ne dam in vant dupa varza , dar daca este murata o servim cu placere..Te pup ne auzim mai tarziu cu rezultatul :))

    1. Eu chiar sper sa imi spui cum a iesit! Toti prietenii (si nu sunt putini) care au mancat-o o adora! Sper din suflet sa va placa si voua la fel de mult cum ne place noua!

  2. Este mincarea copilariei mele–cind veneam de la scoala copil fiind–aroma din bucatarie imi staruie si azi in minte –gustul difera–atunci o gatea MAMA MEA azi EU diferenta este de la cer la pamint ,poate pt faptul ca ea nu mai este .

  3. Intrucat e prima data cand gatesc eu varza calita as avea o nelamurire:cand o pui la fiert pe aragaz cata apa trebuie pusa, si cand o pui in yena o pui cu tot cu apa sau o scurgi?

    1. Apa la fiert se pune cat sa fie varza acoperita. La cuptor punem apa cam 1.5 cm inaltime pe fundul vasului- lasam la cuptor pana se evapora apa.

      1. Am foarte mari rezerve, ca in timpul afectat pregatirii mancarii cioalanul afumat va fi suficient de moale pentru a fi mancat.Doar sa fie un ciolan de pui de o zi.

  4. Salut.
    Azi este a doua oara cand fac varza calita cu ciolan afumat dupa aceasta reteta. Nu o urmez intocmai, doar pun ceapa intreaga la fiert si apoi o scot, iar in loc de ardei rosu pun ardei iute:) Oricum, prima data a iesit super buna. Sper sa iasa si de data aceasta la fel de delicioasa!
    Multumesc 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *