Cozonac cu nuca

11 decembrie 2010Diva in Bucatarie

Cozonac cu nuca. Turnam apoi laptele foarte cald peste galbenusuri si omogenizam compozitia.

INGREDIENTE:

1 kg faina
500 ml lapte
1 pachet de unt -200g
50 g drojdie
400 g zahar
500 g nuca tocata marunt
1 plic zahar vanilat
5 oua
1 praf sare
2 linguri nesquik/cacao
2 linguri suc de lamaie
coaja la o lamaie
1 lingura esenta de rom

PREPARARE:

Intr-un vas pregatim faina, amestecata cu praful de sare. Intr-o cana pregatim maiaua: punem punem putin lapte caldut(1/2 de cana), drojdia, o lingura de zahar si una de faina. Le amestecam si lasam sa creasca cam 10 min.

Intre timp separam ouale si punem restul de lapte la incalzit. Frecam galbenusurile cu zaharul pana se devin ca o crema. Adaugam zeama de lamaie, coaja de la lamaie si amestecam. Batem si albusurile pana devin o spuma tare.

Turnam apoi laptele foarte cald peste galbenusuri si omogenizam compozitia.

Punem maiaua in faina si amestecam. Incorporam cate putin galbenusurile cu lapte, apoi albusul batut spuma si la sfarsit esenta de rom. Cat timp amestecam aluatul punem untul sa se topeasca. Turnam apoi untul topit si framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini. Presarm putina faina, acoperim vasul cu un prosop si il tinem intr-un loc cald pana creste in volum (cel putin dublu).

Impartim aluatul in 2 sau 3 bucati, in functie de marimea tavii incare vom coace cozonacii.
Pe o planseta unsa cu ulei sau unt topit intindem aluatul. Peste acesta vom preasara nuca amestecata cu nesquik. Rulam apoi aluatul si presam marginile pentru a nu iesi nuca. Punem cozonacul in tava si il lasam inca 10-15 minute sa creasca. Dam cozonacii la cuptorul preancalzit la 180°C pentru 45 minute. Cand ii scoatem din cuptor ii ungem cu ou si pudram cu zahar.

Il mai dam in cuptorul incins pentru 1-2 minute si asta este tot…

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

    1. Daca cozonacul este fierbinte, cand ungi cu ou se absoarbe instantaneu. Stratul de ou cand ungem este ceva fff subtire.
      Poti unge si inainte sa bagi la cuptor, sau la sfarsit… Daca ungi la inceput va avea coaja mult mai inchisa la culoare.
      Tu vei alege cum iti place sa arate.

  1. Cel mai bun cozonac cu nuca pe care l-am mancat in viata mea (am 49 de ani)! Am respectat reteta ta si a iesit foarte bun! Ne-am bautut pe ultimele felii… Multumesc!

  2. Buna seara! Nu stiu cu ce am gresit, dar aluatul a iesit foarte moale si lipicios, desi am framantat 40 minute. Mi-a fost greu sa il intind si sa il pun in forme. Sa fie oare pentru ca am pus laptele in acelasi timp cu galbenusurile si zaharul si nu a iesit crema?

    1. In general este bine sa urmezi pasii indicati. Eu nu ma abat de la reteta ca sa fiu sigura ca iese totul bine. Poti sa mai apui niste faina pana devine aluatul neted.

  3. Buna !

    O reteta exceptinala ! Am respectat reteta ta si au iesit niste cozonaci incredibil de buni. Sotia a ramas uimita. Iti multumesc pentru reteta!

  4. Pentru prima data am incercat sa fac si eu cozonaci si cam aveam emotii dar am respectat reteta ta si au iesit deliciosi !! Multumesc !!

  5. Pare foarte apetisant! As vrea sa incerc sa-l fac si eu. Cate grame are pachetul de unt/margarina? Zaharul trebuie sa fie complet topit in galbenusuri (ceea ce e cam greu)? Sau se poate pune o parte din zahar in lapte? Sau poate in albusuri (se topeste mai usor)? Multumesc mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *