fbpx

RETETE RECENTE

GALUSTE CU PRUNE

August 18, 2010 | CATEGORIA

galuste-cu-prune-desert

Galuste cu prune cu aluat pe baza de cartofi, fara oua, este reteta copilariei mele. Cu reteta aceasta am crescut si eu, dar si copilul meu, caci mama ne face un castron mare de cate ori avem pofta.
Partea buna este ca se fac atat de usor incat si un incepator in bucatarie le poate face garantat.

Galuste cu prune, niste mingiute umplute cu prune si tavalite in pesmet auriu fac deliciul serilor de vara, caci de multe ori renunt la mancare si mananc doar 3 galuste. Sunt satioase.

Galustele cu prune sunt desertul perfect ce marcheaza sfarsitul verii si inceputul toamnei. Toate gospodinele le fac, din Moldova, in Muntenia si in Ardeal, Banat. Nu exista roman sa nu fi mancat galuste cu prune.

Desertul acesta este ieftin, cu ingrediente banale, ce se pot procura de la orice magazin. Mama mea a folosit intotdeauna prunele intregi, oricat de mari ar fi fost. Faca vreti galuste mai mici puneti jumatati. Din acelasi aluat se pot face si galuste cu caise sau putisoare de post cunoscute si sub denumirea de nudli.

Pentru a afce aluat bun mama fierbe cartofii in coaja in apa cu putina sare. Se lasa apoi la racorit si se curata de coaja. Se pot rade sau se dau prin presa speciala. Aluatul obtinut dupa adaugarea fainii va fi lipicios, asa ca se prelucreaza galusca cu mana umeda. Fieberea galustelor se face in multa apa sarata, si chiar si asa, nu se fierb toate odata pentru a nu le strica forma. Se lasala fiert  10-15 minute sau pana se ridica la suprafata.

Daca vreti sa vedeti modul de preparare pentru galuste cu prune, reteta de post, va las mai jos lista de ingrediente si etapele descrise pas cu pas.

INGREDIENTE:

5 cartofi mari – aproximativ 500g
200 g faina
1 praf sare
600 g prune coapte
1/2 lingurita scortisoara macinata
6 linguri pesmet
1 lingura nuca macinata – obtional
1 plic de zahar vanilat + 2 linguri de zahar – pentru reteta vegana folosim 3 linguri zahar de cocos
2 linguri de unt/ulei
Optional: zahar pudra sau zahar de cocos – pentru servit

PREPARARE:

Spalam prunele si le scoatem samburii fara a taia pruna in doua jumatati. Mie imi place sa am o pruna intreaga in galusca, nu voi folosi jumatati sau bucatele de prune. Le asezam intr-un castron si le presaram cu zahar tos (si putina scortisoara daca va plac mai aromate). Fierbem cartofii in coaja cu putina sare. Dupa ce se racesc ii dam prin razatoare. Amestecam cu faina astfel incat sa obtinem un aluat omogen.

Framanatam putin aluatul si apoi intindem o foaie cu grosimea de 3 mm. Vom taia niste dreptunghiuri. Fiecare dreptunghi va fi modelat in jurul unei prune.

Le punem la fiert in apa cu putina sare. Vom sti ca sunt facute atunci cand se ridica la suprafata (nu au nevoie decat de 5 pana la 15 minute, in functie de grosimea aluatului si marimea galustei). Nu le lasam mai mult decat este necesar sa fiarba pentru ca vom distruge aluatul. Le scoatem din oala cu o paleta cu gauri, astfel incat sa se scurga apa de pe ele.

In timp ce galustele se fierb noi pregatim “glazura”. Intr-o tigaie calim pesmetul amestecat cu nuca macinata si zahar in unt/margarina/ulei. Prefer sa calesc intai pesmetul si sa torn ulei sau unt topit peste el, apoi amestec si mai las putin pe foc. Peste acest pesmet pun putin zahar, dar in momentul in care am luat deja tigaia de pe foc, si amestec, Voi mai presara putin zahar si direct pe galuste. Intr-un castron adanc punem cateva galuste. Peste acestea punem 2 – 3 linguri de pesmet. Tinand castronul in maini incepem sa scuturam galustele. Ele se vor invarti si se tapeteaza singure. Sau putem sa le punem in tigaie si sa tavalim pana se imbraca in pesmet.

 

Le servim cand se racesc, cu zahar sau simple.

Pofta buna!

Comentarii

Leave a Reply to Elena Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *