Prajiturele „dovleac”

28 octombrie 2017Diva in Bucatarie

Prajiturele „dovleac”. Prajiturele „dovleac” pregatite in forme de mini guguluf (mini kugelhupf), glazurate in portocaliu (doar pentru a accentua putin culoarea) te duc cu gandul la dovleacul placintar.

Prajiturele „dovleac” pregatite in forme de mini guguluf (mini kugelhupf), glazurate in portocaliu (doar pentru a accentua putin culoarea) te duc cu gandul la dovleacul placintar.

Le-am pus si o frunzulita din pasta de zahar, o mica tulpina din baton de ciocolata si astfel am creat mici dovlecei dulci pentru a ne bucura de zilele acestea frumoase de toamna.

Daca pentru un guguluf reteta clasica are drojdie, eu am ales sa pregatesc in aceste forme un aluat de pandispan. Culoarea si gustul sunt influentate de piureul de dovleac aromat cu scortisoara si nucsoara.

Imi plac aceste prajiturele „dovleac”atat pentru gust cat si pentru aspect. Culoarea asortata la culorile toamnei mi se pare deosebit de frumoasa. Sunt foarte pufoase si extrem de delicioase.

Se gasesc mai multe feluri de dovleac pe piata: dovleac placintar (cu forma lunguiata si gust dulce), dovleac american (rotund si usor turtit la capete – si acesta este comestibil), dar si o multe de soiuri de dovlecei decorativi.

Dovleacul este bun pentru consum nu doar pentru gust, dar si pentru beneficiile aduse sanatatii: regleaza tensiunea, reduce riscul de diabet, intareste sistemul imunitar, si multe altele, insa trecem rapid peste acest aspect caci suntem la capitolul dulciuri.

Am pregatit aceste prajiturele”dovleac” pentru copilul meu si prietenii lui, dar au gustat din ele si vecinii nostri.

Pe blog gasiti o multimer de retete cu dovleac, atat dulci, cat si sarate. Veti gasi retete de cheesecake, placinte, tarte, rulouri dulci, strudele, chec, supa crema, paste, gratin sarat si altele.

Le-am grupat pe toate intr-o singura postare, pe care o puteti vedea in acest link.

Revenind la aceste mici prajiturele „dovleac” as vrea sa va invit sa le pregatiti pentru copiii vostri, dar cred ca si adultii vor fi la fel de incantati. Sotul meu se entuziazmeza greu in fata deserturilor, altele decat cele pe care considera clasice. Dar pe acestea le-a gasit tare dragalase si i-au placut atat de mult incat si-a pastrat ultima jumatate pe post de pachet la birou.

Se  pot glazura cu royal icing, ciocolata alba topita si colorata in portocaliu sau pot ramane simple.

Orice varianta alegeti prajiturelele „dovleac” se vor manca rapid si veti fi nevoiti sa mai pregatiti o portie.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajiturele „dovleac”

INGREDIENTE:

(pentru 12 buc)

2 oua

80 g zahar

150 g faina

5 g praf de copt

1 varf cutit sare

100 g piure dovleac

1/8 lingurita scortisoara

1 varf cutit nucsoara rasa

80 ml ulei

Pentru decor:

4 linguri zahar pudra

colorant alimentar portocaliu

1.5-2.5 lingurite apa

pasta de zahar pentru frunze

colorant alimentar verde

batoane subtiri de ciocolata

PREPARARE:

Pentru a pregati aceste prajiturele „dovleac” in formele de mini guguluf incepem prin a coace dovleacul (la 200°C) taiat pe jumatate pe lungime, pana se inmoaie.

Scoatem miezul, apoi il pasam ca si cand am face piure de cartofi. Cantarim cat piure de dovleac avem nevoie, restul il pastram in frigider/congelator. Mixam ouale cu zaharul pret de cateva minute bune, pana se dizolva zaharul si obtinem o crema pufoasa. Adaugam faina, praful de copt, pireul de dovleac si condimentele.

Turnam uleiul, amestecam pana se omogenizeaza compozitia, apoi putem turna aluatul in formele de silicon.

Le coacem in cuptorul preincalzit la 180° pana trec testul cu scobitoarea (20-25 minute). Le scoatem si le lasam sa se raceasca in forme primele 20-30 minute, apoi le lasam pe un gratar sa se raceasca complet.

Glazura si frunzele pentru decor le pregatim inca din momentul in care punem dovleacul la copt si  le lasam sa astepte la frigider.

Decoram prajiturelele dovleac in momentul in care s-au racit.

Pofta buna!

Va astept si pe canalul de YouTube cu retete simple si usoare.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *