RETETE RECENTE

TORT CU MERE, CREMA DE VANILIE SI CIOCOLATA ALBA

September 1, 2017 | CATEGORIA

Tort cu mere, crema de vanilie si ciocolata alba, este reteta pe care v-o propun la debutul acestei toamne. Am folosit o crema de vanilie fara oua special pentru cei care au restrictii medicale in acest sens (exista deja 3 oua in blat), dar va spun ca a iesit atat de buna, caci nimeni nu si-a dat seama de acest lucru.

Toamna incepe calendaristic de azi, dar vara nu vrea inca sa plece. Asta nu ma supara deloc, dar sarbatorim debutul acestui anotimp plin de culoare cu un tort cu mere, fructul preferat al toamnei. M-am gandit la frunzele galbui ce se vor asterne in covor gros in curand (gradina mea deja este plina de frunzele ciresului si ale prunului), asa ca fulgii de ciocolata simbolizeaza frunzele cazute. Sper sa va placa si voua acest tort delicios, asa ca va invit sa vedeti cat de usor se pregateste.

INGREDIENTE:

Pentru blat:

(diametrul 20 cm)

3 oua

70 g zahar

90 g faina

30 g amidon

1/2 lingurita esenta vanilie

Pentru sirop:

60 ml apa

30 g zahar

1/2 lingurita rom sau esenta rom

Pentru stratul de mere:

4 mere de marime medie (380-400 g dupa ce au fost curatate de coaja si cotor)

2 linguri suc lamaie

200 ml apa

1 bat scortisoara

60 g zahar (se poate si mai putin (40g) daca merele sunt dulci)

2 lingurite amidon

10 g gelatina+30 ml apa rece

Pentru crema de vanilie cu ciocolata alba:

250 ml lapte

1 pastaie vanilie

25 g amidon

50 g zahar

200 ml smantana pentru frisca

2 foi gelatina

100 g ciocolata alba

Pentru decor: 

fulgi de ciocolata alba

bete de ciocolata

 

PREPARARE:

Pregatim pentru inceput blatul. Mixam ouale cu un praf de sare timp de 3 minute, la viteza medie spre mare, apoi adaugam zaharul si continuam sa mixam 6-8 minute, sau pana ouale isi dubleaza volumul si devin ca o spuma.

 

Adaugam faina si amidonul si omogenizam. Punem aluatul in forma tapetata cu hartie de copt si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 12-15 minute (in functie de puterea cuptorului). Scoatem blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca pe un gratar.

 

Cat timp blatul a stat in cuptor incepem pregatirea stratului de mere. Curatam merele de coaja, taiem felii, apoi cuburi mici si le punem intr-un bol. Le stropim cu suc de lamaie pentru a nu oxida, apoi le punem la fiert cu un bat de scortisoara si zahar.

 

In acest timp punem gelatina intr-un bol si o hidratam cu 30 ml apa. Vom fierbe merele la foc mic spre mediu pana cand acestea se vor inmuia. Presaram amidonul, amestecam astfel incat sa nu obtinem cocoloase, apoi incorporam gelatina hidratata si amestecam astfel incat sa obtinem o compozitie omogena.

Lasam compozitia sa se raceasca. In acest timp pregatim siropul, umezim usor blatul (pe ambele parti- dar avem grija sa indepartam coaja care se formeaza la coacere pentru ca siropul nu intra in blat din cauza acesteia), apoi punem merele peste blat si nivelam. Cand ajung la temperatura camerei putem sa mutam tortul la frigider, in asteptarea cremei de vanilie cu ciocolata alba.

 

Punem foile de gelatina intr-un bol de apa rece. Dizolvam amidonul cu laptele rece (sau la temperatura camerei), adaugam zaharul si semintele dintr-o pastaie de vanilie + teaca si lasam sa fiarba la foc foarte mic pana se ingroasa.

 

Luam de pe foc, scoatem pastaia, adaugam foile de gelatina si mixam pana omogenizam compozitia. Mixam frisca intr-un alt bol pana se intareste foarte putin. Punem crema de vanilie racita peste frisca, amestecam, apoi adaugam ciocolata topita. Mixam pana omogenizam crema. O lasam la frigider 2 ore, apoi o mixam iar si o punem peste stratul de mere. Nivelam si lasam la frigider inca 4-6 ore, apoi putem decora si taia tortul.

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *