RETETE RECENTE

GEM DE CAISE CU MIEZ DIN SAMBURI

July 10, 2017 | CATEGORIA

Pentru a pregati un gem de caise bun, fara conservanti avem nevoie doar de fructe, zahar si putin suc lamaie. Atat, nimic mai mult! Si, pentru ca nimic nu se arunca, am folosit si miezul obtinut din samburi. Asa il mancam cand eram mica, asa l-am pregatit si eu pentru copilul meu.

Desi i s-a parut o idee ciudata, i-a placut.

In anii trecuti am facut multe borcane de gem si dulceata. Anul acesta, din lipsa de spatiu in camara, am pregatit mai putin, dar am adunat in aceste borcanele toata savoarea si culoarea pe care mi-o inspira vara. Este un gem delicios si, chiar daca nu am respectat proportia clasica de 1:1 (cantitatea de fructe egala cu cea de zahar), gemul s-a legat bine, s-a fiert usor si are o culoare superba.

Dintre toate tipurile de conserve, gemul de caise mi se pare cel mai folosit la noi in casa: la prajituri, alaturi de clatite, cu paine cu unt, eventual si niste branza de capra… Delicios!

 

INGREDIENTE:

(pentru 3 borcane de  370ml)

1.2 kg caise coapte

700 g zahar

sucul de la 1 lamaie mica

samburii caiselor folosite

PREPARARE:

Caisele spalate se rup in jumatate si se pun oala. Punem zaharul peste ele, scuturam oala astfel incat sa ajunga zahar pe toate caisele, apoi le lasam sa astepte in jur de 1 ora. In acest timp spargem samburii de caise si luam miezul pentru a-l folosi in gem.

 

Punem la fiert caisele cu zahar, la foc mic-mediu, adaugam sucul de lamaie si amestecam in oala in primele minute foarte des (pentru a nu se lipi fructele sau zaharul de fundul vasului). Fierbem gemul in jur de 20-30 minute din momentul in care incepe sa dea in clocot, sau pana in momentul in care facem proba cu picatura (punem o lingurita de gem in farfurie si daca se intareste la racire este gata). Cand incepe sa dea in clocot adaugam si miezul din samburii caiselor folosite.  Amestecand des cu lingura fructele foarte coapte se vor transforma in pasta, dar vor ramane si cateva bucatele intregi de fructe, dar putem sa folosim un mixer vertical si sa pasam fructele pentru un gem foarte fin (acest lucru il facem inainte de a pune miezul din samburi).

 

Punem gemul in borcane sterilizate, incalzite, imediat cum il luam de pe foc. Pe masura ce umplem borcanele, le sigilam cu capace cu filet bun.Acoperim borcanele cu paturi si lasam sa se raceasca incet, sub acestea.

Delicios!

Sper la pregatit gem de caise cu miez din samburi!

Daca veti distribui reteta mea va multumesc anticipat, iar daca o veti pregati voi publica cu drag pozele voastre.

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *