RETETE RECENTE

RISOTTO CU DOVLECEI

July 7, 2017 | CATEGORIA

Ca sa faci un risotto bun ai nevoie de putine lucruri, dar unul dintre acestea trebuie sa fie placerea de manca acest tip de orez. Din fericire, familia mea iubeste risotto si il pregatesc des: cu ciuperci, fructe de mare sau legume de toate felurile. Spre regretul meu nu am reusit sa postez tot ce am pregatit de-a lungul timpului, dar recuperez acum cu reteta de risotto cu dovlecei  – am ales zucchini pentru ca au coaja mai inchisa la culoare si se vad mai bine in farfurie, dar cred ca foarte frumos ar fi aratat daca puneam si zucchini galbeni.

Nu stiu cum va alegeti voi meniul zilei sau cum va faceti planuri pentru zilele viitoare, dar eu ma hotarasc in general cand ajung in magazin. Stiu sigur ca atunci cand ajung in Selgros gasesc fructe si legume proaspete, de sezon, poposesc apoi prin raioanele de carne sau peste, branzeturi si lactate, apoi trec prin raionul de vinuri si la final prin cel cu paste si orez. In acest moment cosul este plin, planurile sunt facute, asa ca nu-mi ramane decat sa pun in aplicare tot ce mi-am propus sa gatesc.

Vara aleg mai des retete cu legume, iar dovlecelul este in plin sezon si vreau sa profit la maxim de acesta. Din acest motiv am ales sa pregatesc reteta de risotto cu zucchini (dovlecel) si am sa va arat cat de simplu se face si care sunt secretele unui risotto cremos si gustos, o reteta ce merita toata atentia voastra.

Risotto este reteta de orez preferata de mine. A detronat pilaful imediat de cum l-am gustat prima oara. 🙂 Minutele acelea in care amestesc in oala, realizand cercuri mici sau mari, in ritm lent, intensifica pofta si astept cu nerabdare momentul acela in care arunc untul si parmezanul. Este semnalul ca pot sa pun farfuriile pe masa, sa desfac sticla de vin si sa chem familia la masa. Ohhh, ceva bun asteapta in tigaie!!

Serios, trebuie sa incercati risotto cu dovlecei!

Pentru a pregati un risotto perfect urmati instructiunile explicate mai jos, contin toate secretele si tips-urile de care aveti nevoie:

INGREDIENTE:

(pentru 2-3 portii)

200 g orez pentru risotto

1 lingura ulei masline

30 g unt

1 ceapa rosie (poate fi si galbena)

70 ml vin alb sec

500 ml supa clara de legume

100 g dovlecel (zucchini verde)

40 g parmezan ras fin sau grosolan

sare

piper proaspat macinat

PREPARARE:

Primul secret al unui risotto bun este sa folosim orezul special pentru acest tip de mancare. In niciun caz orez cu bob mic sau rotund! Al doilea secret este sa avem supa de legume calda. Daca nu ati pastrat in frigider/congelator supa pregatita anterior, atunci aruncati intr-un litru de apa 2-3 morcovi, o felie de telina, o ceapa mare, un pastarnac si un catel de usturoi intreg. Fierbeti pana se inmoaie legumele, luati de pe foc si strecurati. Asta este tot, folositi doar lichidul. 😉

Tocam dovlecelul la inceput, nu avem timp sa ne oprim pentru a-l toca in timp ce suntem ocupati cu preparea orezului. Putem sa taiem felii subtiri, apoi le transformam in fasii/cuburi sau putem sa il radem prin ochiurile mai mari ale razatoarei si il lasam in strecuratoare sa se scurga lichidul pana in momentul in care il folosim.

 

Punem intr-o tigaie uleiul si 10 g unt, le incingem si adaugam ceapa tocata marunt. Putem folosi orice tip de ceapa avem in camara, dar daca vrem putina culoare in fafurie mergem pe varianta de ceapa rosie. Calim ceapa la foc mic pana devine moale si sticloasa, moment in care adaugam orezul.

 

Amestecam bine pentru a nu permite orezului sa se lipeasca in partea de jos, iar bobul se poate arde. Turnam vinul peste orez, amestecam pana cand vinul se evapora, moment in care putem adauga supa. Cate putin! Punem cate un polonic mare, urmatorul fiind adaugat doar dupa ce a fost absorbit lichidul pus anterior.

 

In acest timp continuam sa amestecam permitand amidonului din orez sa se elibereze, acest lucru contribuind la cremozitatea acestui risotto. Dupa aproximativ 5  minute din momentul in care am pus primul polonic de supa adaugam dovlecelul – mai exact dupa ce s-a evaporat al doilea polonic de supa. Adaugam lichid, nu uitam sa amestecam si continuam astfel pana terminam supa.

 

Cand punem ultimul polonic de supa luam de pe foc, adaugam parmezanul si untul, sare si piper proaspat macinat, apoi amestecam vartos si punem capacul. Bobul de orez ramane al dente si se rasfata in putin sos cremos.

 

Lasam sa se odihneasca in jur de 3 minute, apoi putem manca. 🙂

Pofta buna!

Daca va place reteta de risotto cu dovlecei si o pregatiti va astept pozele si le voi publica cu drag. Daca distribuiti reteta aceasta va multumesc! 🙂

 

 

 

 

Comentarii

  • Si mie imi place sa fac risotto de toate felurile, dar in ultima vreme nu am prea mai facut din motive legate de timp. Chiar voi incerca sa prepar aceasta reteta intr-o duminica mai relaxata! Eu prefer zucchini verzi pentru ca nu au atatea seminte, in plus acea coaja este deosebit de estetica.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *