RETETE RECENTE

PRAJITURA CU IAURT SI CAISE

July 5, 2017 | CATEGORIA

Zilele trecute m-am oprit in piata, in fata unei tarabe cu cateva maldare de caise, grupate pe marimi: mici, medii si mari. Cele mari erau izbitor de parfumate, pur simplu te ademeneau si nu te lasau sa pleci pana nu le luai cu tine. Da, nu am rezistat, am fost usor sedusa de acestea, asa ca acelor cateva kilograme de legume si fructe cumparate am adaugat 3 kg de caise.

Simteam cum mi se lungesc mainile pana la astfalt sub greutatea sacoselor, dar zau daca mai conta. Deja imi faceam planuri pentru prajitura cu iaurt si caise ce urma sa o pregatesc imediat cum ajungeam acasa.

Mi-am pus plasele pe bancheta din spate  a masinii si am mai dat o tura prin piata dupa alte cumparaturi esentiale (castraveti pentru murat si o bucata de branza), apoi am plecat spre casa in masina in care mirosul delicios de caise il acoperea pe cel al odorizantului de masina. Pe loc m-am hotarat ca o parte din acestea sa fie transformate in nectar, adica ce ramanea dupa ce imi satisfaceam pofta de prajitura de iaurt cu caise, dar si de fructe proaspete, parfumate si gustoase. Zis si facut! Ati vazut reteta?

Daca va plac prajiturile cu caise incercati si prajitura cu ciocolata si caise, prajitura marmorata cu caise si nuca de cocos, pandispan cu caise, ciocolata alba si migdale  sau galuste cu caise.

      

Prea multa vorba strica uneori, asa ca iata si prajitura mea cu iaurt si caise:

INGREDIENTE:

(pentru o forma cu diametrul de 20 cm)

250 g caise – cantarite cu samburi

250 g faina + 1 lingura varfuita pentru tapetare fructe

1 plic parf de copt

200 g zahar

220 g iaurt gros (grecesc)

80 ml ulei

3 oua de marime medie

1 lingurita extract de vanilie

1 lingurita coaja rasa lamaie

zahar pudra – pentru tapetare prajitura

 

PREPARARE:

Punem ouale intr-un bol, adaugam zaharul si mixam pana cand isi dubleaza volumul, devin ca o crema si se deschid la culoare. Adaugam pe rand iaurtul si uleiul, continuand sa mixam dupa fiecare in parte.

 

Adaugam pe rand iaurtul si uleiul, continuand sa mixam dupa fiecare in parte. Incorporam faina amestecata in prealabil cu praf de copt, apoi adaugam extractul de vanilie si coaja rasa de lamaie.

 

Amestecam  bine pentru a omogeniza compozitia. Turnam aluatul in forma tapetata cu hartie de copt. Scoatem samburele caiselor spalate si uscate, apoi luam fiecare jumatate de caisa si o scufundam usor in faina pentru tapetare. Aranjam caisele peste aluat dupa preferinta, apoi coacem prajitura 45 minute (sau pana trece testul cu scobitoarea) in cuptorul preincalzit la 180°C.

 

Cand prajitura este coapta o scoatem din tava si o lasam sa se raceasca pe un gratar. Daca fructele sunt mai acre dupa coacere putem sa pudram zahar pudra din belsug. Gustul dulce- acrisor poate fi seducator, asa ca daca incercati si va place lasati-mi un semn, o poza 😉 Cu drag o voi publica. 🙂 Si, daca distribuiti reteta aveti recunostinta mea.

In filmuletul de mai jos va arat cat de usor se pregateste:

 

Multumesc, Veronica Cretu pentru poza!

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *