RETETE RECENTE

COZONAC DE CARNE TIP PIZZA

May 3, 2017 | CATEGORIA

Cozonacul de carne tip pizza este perfect pentru masa in familie, pentru pachetelul de scoala sau pentru cosul de picnic. Daca va plac mezelurile pregatite in casa, ei bine aceasta reteta este ceea ce cautati. O pasta fina de carne, acompaniata de un cascaval tare, ciuperci si gogosari te fac sa poftesti pentru inceput cu ochii, apoi cu mirosul si nu in ultimul rand cu un gust plin de savoare. Pornind de la specialitatea bavareza “Leberkase” (cozonac sau chec de carne) – reteta intalnita in bucataria germana, austriaca si elvetiana – putem sa pregatim si varianta simpla fara cascaval, ciuperci sau gogosari respectand indicatiile de mai jos.Veti observa ca aceasta reteta nu are in compozitie ficat, oua sau ceapa, desi “lebar” fix la acest lucru ma face sa ma gandesc .

Eu am preferat sa va aduc in atentie varianta “tip pizza” pentru ca are un plus de culoare si gust, pe placul familiei mele.

Pe mine m-au imbiat cei de la Selgros sa gust din cozonacul lor de carne si as spune ca din momentul in care l-am vazut in vitrina mi-a cazut cu tronc. Am stiut ca o sa vreau sa va impartasesc si voua reteta.

Dar, daca nu aveti timp sa pregatiti o asemena grozavie, dati o fuga la Selgros si veti gasi acest cozonac de carne tip pizza la raionul de carne. In alta ordine de idei, cred ca nu veti pleca doar cu acesta, gasiti acolo mici (cred ca sunt cei mai buni din ce am gustat pana acum), chiftelute, plescavita si multe alte bunatati pregatite cu multa pasiune de oamenii de acolo.

 

INGREDIENTE:

900 g spata de porc

300 g slanina

280 g gheata – cuburi mici sau fulgi de gheata

1 lingurita rasa de sare

1/2 lingurita condiment (combinam separat cantitate egala de piper alb macinat, paprika afumata, nucsoara si maghiran)

250 g Ementhaler

120 g gogosari in otet

200 g ciuperci feliate din conserva

PREPARARE:

Tocam carnea prin sita cu gauri de 3 mm, apoi o mai dam inca odata prin masina de tocat impreuna cu cuburile de gheata maruntite. Observam ca se deschide la culoare si obtinem o pasta fina de carne.

Condimentam si o framantam cu mana foarte bine, pana devine moale si lipicioasa. Adaugam gogosarii taiati fasii mici si ciupercile tocate la o marime medie, apoi amestecam pana se omogenizeaza compozitia.

Punem un strat de pasta de carne in tava si aranjam cuburi de branza tip Ementhaler. Acoperim cu pasta de carne si mai punem inca un rand de cuburi de cascaval, terminand cu un strat de pasta de carne. Este bine ca tava sa fie mai inalta decat stratul final de carne, caci va lasa lichid in timpul coacerii si acesta ar putea curge in cuptor. Nivelam cu mana umeda.

Coacem cozonacul de carne tip pizza in cuptorul preincalzit la 110°C timp de 1 h acoperit si inca 1 h si 30 minute fara sa fie acoperit. In momentul in care scoatem folia de pe acesta putem sa scurgem apa lasata de carne.

Il putem manca imediat cum il scoatem din cuptor cu o salata verde si cativa cartofi pe post de garnitura (sau cu o salata bavareza de cartofi ca sa fim mai apropiati de zona ce ne-a dat aceasta reteta), dar este perfect si rece la micul dejun, in pachetel, putem sa prajim a doua zi ce ne ramane sau il luam cu noi la picnic.

Va propun sa incercati reteta acestui cozonac de carne si va asigur ca nu veti regreta. 😉

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *