RETETE RECENTE

Sommelier Dinner la Café Athenée

April 4, 2017 | CATEGORIA

Athenee Palace Hilton si Goodwine au oferit in ultima seara a lunii martie rasfaturi rafinate oferite de Chef Franz Conde si Sommelier Avram Laurentiu Achim, cele mai bune gazde pentru Sommelier Dinner la Café Athnenee.

Am avut privilegiul de a participa la o cina alaturi de 3 fete simpatice si as spune ca am avut compania ideala pentru aceasta seara. Pasionate de gatit, cu subiecte comune de discutie, timpul s-a scurs foarte repede.

In aceasta seara am descoperit ca vinul si mancarea pot fi parteneri foarte buni fara ca una din ele sa invadeze prea mult teritoriul celeilalte, pastrand echilibrul si masura la modul cel mai usor, fara efort.

Rasfatul culinar a inceput cu tartine cu somon afumat, smantana si ciboulette si tartine cu mousse de rata si struguri glazurati. Acestea au fost acompaniate de un vin spumant, perfect pentru partea de aperitive realizand astfel trecerea de la starea de relaxare catre apetitul pentru mancare. Vinul spumant servit alaturi de alimente precum somonul sau foie gras ne ajuta sa trecem la urmatorul fel de mancare fara a pastra aroma si gustul acestora. Papilele noastre gustative vor fi pregatite perfect pentru urmatoarele feluri.

Meniul a continuat cu sparanghel la gratar cu ou pochat si sos Olandez Orach rosu –  o combinatie intre doua retete clasice: asparagus Flamand si asparagus Olandez. Cu accente romanesti aduse de frunzele de loboda ce dau putina aciditate, acest fel merge perfect alaturi de un Sauvignon Blanc sau Bordeaux Blanc, asa ca a fost ales un vin ce avea putin din amandoua: The Cuvee Amaury – Feteasca Alba din 2014.

Coquille St. Jacques – scoicile „au gratin“ cu crema de ciuperci au fost prezentate absolut incantatory. Carnea lor fina si rafinata imi place foarte mult si nu le rezist niciodata. Daca le-ati manca in orice bistro parizian probabil vi s-ar recomanda un Bourgogne blanc, dar noua ne-a tinut companie un Cuvee Valahorum – un cupaj din 2015, ce le-a completat impecabil.

Urmatoarea piesa din meniu a fost prezentata la fel de impresionant si gustul a fost pe masura. As fi spus un nu hotarat melcilor serviti in cochilie, dar acestia au fost insotiti de ciuperci, gatiti in sos de vin rosu si mi-am spus ca trebuie sa trec peste ideile preconcepute si sa incerc. Fara regrete! Mi-au placut!! 🙂 Preparati cu sunca cruda si rosii, melcii au nevoie de vin rosu. Acompaniati de leurda pregatita tempura, acestia au transformat platingul in ceva irezistibil din toate punctele de vedere: estetic si gust. Iar vinul Vestitor de Oprisor din 2013 a fost pur si simplu completarea ideala.

Si daca pare mult ce am avut pana acum de gustat pana acum, piesa de rezistenta abia urmeaza: un trio din Magret Duck cu sos de kumquat, cotlet de miel cu mustar si sos de leurda si un medalion de vita cu ceapa esalota si vin rosu. Lor le-au tinut companie trei vinuri  de Feteasca Neagra (din 2012,2013 si 2015). Vinul tanar, mai taninos, a fost ales special pentru carnea de vita, cel mijlociu a fost o alegere perefecta pentru carnea de miel iar cel mai “in varsta” se completeaza perfect cu carnea de rata.

Si,  pentru ca orice masa este incununata de un desert, noi am avut parte de cea mai buna Panna Cotta cu caise caramelizate, capsuni si crumble de migdale, un desert fin, elegant ce danseaza perfect cu un vin complex si delicat in acelasi timp: Soare – Cabernet Sauvignon ’99.

Daca veti alege sa petreceti o seara la Café Athenee cu siguranta veti fi incantati de cat de frumos sunt evidentiate felurile de mancare de vinurile alese si o sa vreti sa repetati experienta. In plus, aceasta experienta o recomand atat celor care sunt cunoscatori in ale vinului, cat si celor care nu stiu prea multe despre el, dar vor sa ii descopere misterele si povestile lui.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *