google plus pinterest twitter

ADS 1 code

TARTA CU CREMA DE VANILIE SI FRUCTE

24 Mar 2017

tarta-cu-fructe-de-toamna

Tarta cu crema de vanilie si fructe, un desert usor de pregatit, delicios, racoritor, perfect pentru orice moment al zilei. Fie ca avem pofta de ceva dulce, fie ca avem de sarbatorit ceva, o tarta cu fructe este solutia perfecta.

Blatul tartei (crusta) poate fi pregatit cu mult timp in avans, dar crema o vom face doar in momentul in care pregatim acest desert. Folosim fructe proaspete, de sezon, dar putem recurge si la cele din compot, in functie de preferinte, anotimp sau ce avem la indemana. Crema de vanilie este fix aceea pe care o pregatim pentru cremsnit si poate fi transformata folosind mascarpone, ciocolata alba, nuca de cocos.

INGREDIENTE:

Pentru blat (crusta cu diametrul de 24 cm ):

220 g faina

1 varf cutit sare

30 g zahar pudra sau 60 g zahar brun

120 g unt rece cu 80-82 % grasime

1 ou

1 lingura apa sau lapte foarte rece

4-5 picaturi esenta portocala

1 lingura coaja rasa lamaie

Pentru crema de vanilie:

250 ml lapte

1 pastaie vanilie

50 g zahar

3 galbenusuri

10 g faina

10 g amidon

PREPARARE:

Începem sa pregatim blatul tartei (crusta), asa cum am aratat si aici: cernem faina si zaharul pudra intr-un castron pentru a nu avea cocoloase, apoi adaugam un varf cutit de sare. Este essential sa procedam asa pentru ca in general zaharul pudra face cocoloase. Punem peste faina si zahar untul rece taiat cuburi si frecam intre palme sau intre degete faina cu zahar si unt, obtinand firimituri de aluat. In mijlocul compozitiei punem un ou batut cu o lingura de apa rece. Incepem sa incorporam treptat aluatul in oul batut. Framantam aluatul pana devine neted, elastic si nu se mai lipeste de maini. Putem adauga la final coaja rasa de lamaie sau portocala, esente sau alte arome si mai framantam putin.

Punem aluatul intr-o folie alimentara si il dam la rece minim o ora, dar putem sa il congelam pana in ziua in care dorim sa pregatim tarta (in acest caz lasam in frigider sa se decongeleze peste noapte). Partea cu frigiderul este obligatorie! Trebuie sa lasam untul sa revina la temperatura mica. Intindem aluatul astfel incat sa acoperim fundul tavii si cel putin jumatate din inaltimea peretilor acesteia. Pentru a manevra usor aluatul il rulam pe sucitor si il punem peste forma de tarta. Vom aranja o hartie de copt peste aluat, apoi punem boabe de fasole sau perle pentru copt, orez, monezi, orice ne poate ajuta sa impiedicam aluatul sa creasca prea mult. Coacem crusta de tarta timp de 20 minute in cuptorul preincalzit la 180°C , apoi scoatem greutatea si il mai coacem pana se rumenste foarte putin (in jur de 20 min).  Scoatem blatul de tarta si il lasam sa se raceasca, apoi il umplem cu crema.

Cat timp se coace blatul incepem sa pregatim crema: scoatem semintele din pastaia de vanilie, le punem in lapte impreuna cu aceasta, apoi incepem sa incalzim laptele. Intr-un vas amestecam 3 galbenusuri cu zaharul, faina si amidonul pana omogenizam compozitia. Dizolvam galbenusirile cu faina folosind o treime din laptele caldut.  Turnam galbenusurile cu zahar si faina dizolvate peste restul de lapte, intoarcem oala la foc mic si fierbem pana capata consistenta unei budinci. In momentul in care da semne ca incepe sa se ingroase scoatem pastaia de vanilie din oala. Putem folosi un mixer din momentul in care incepe sa se ingroase, ceea ce ne va ajuta sa nu obtinem cocoloase sau sa nu se lipeasca de fundul oalei in care fierbe. Pentru a evita formarea unei pojghite (cruste) vom pune o folie alimentara direct pe crema. O lasam la rece minim 3 ore si o mixam chiar inainte de a fi folosita pentru a-i reda aspectul proaspat.

Umplem blatul cu crema de vanilie, aranjam fructele si turnam gelatina sau folosim un spray cu gelatina pentru a fixa fructele.

Fructele pot fi proaspete, din compot sau o combinatie intre cele proaspete si cele din compot, in functie de ce avem in casa la momentul prepararii. Nu folosim fructe congelate, apa lasata de acestea prin decongelare va strica tot!

Atentie: daca folosim banane, feliile le scufundam putin in suc de lamaie pentru ca oxideaza repede. Eu le-am folosit pentru ca stiam ca aceasta tarta se va termina foarte repede – aveam musafiri.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Banner ADS 3 inner