RETETE RECENTE

COZONAC DE POST CU CREMA DE NUCI SI RAHAT

March 3, 2017 | CATEGORIA

cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-A

Cozonacul de post cu o crema super delicioasa cu nuci si rahat te cucereste de la prima felie. Este super-super bun! Cozonacul meu de post este foarte pufos, aromat, dulce si a crescut atat de mult incat ultima bucata de impletitura s-a rupt iesind cu mult peste tava.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

600 g faina

25 g drojdie proaspata (sau 1 plic 7 g drojdie uscata)

180 g zahar

250 ml apa calduta

120 ml ulei

coaja rasa de la 1 portocala

1 lingurita esenta rom

1 lingurita pasta de vanilie

1 varf cutit sare

Pentru crema de nuci si rahat:

40 g nuca macinata fin

30 g alune de padure macinate fin

30 g fulgi de migdale zdrobiti

30 g cacao

1/2 lingurita pudra de scortisoara

100 g zahar

150 ml apa

1/2 lingurita esenta rom

3 cuburi mari de rahat (100-120 g)

Pentru uns:

2 linguri gem caise+2 linguri apa

zahar

PREPARARE:

Dizolvam drojdia in 50 ml apa calduta (din cantitatea indicata de 250 ml) si 1 lingura zahar. Cand aceasta creste suficient de mult, cat sa iasa din ceasca,  o turnam peste faina si amestecam. Punem restul de apa la fiert cu zahar, un varf cutit sare si coaja rasa de portocale pana se dizolva zaharul. Daca nu avem pasta de vanilie, putem pune in sirop semintele de la o pastaie de vanilie.

cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-1cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-2

Lasam sa se raceasca siropul pana ramane foarte putin caldut, apoi il turnam peste faina treptat, avand grija sa framantam putin de fiecare data. Adaugam esenta de rom si pasta de vanilie si framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini (avem nevoie de 15-20 minute). Lasam aluatul sa creasca in loc cald, acoperind vasul cu un prosop. Dupa 45-60 minute isi va dubla volumul.

cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-3cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-4

In acest timp punem nucile, alunele, fulgii de migdale, cacao, pudra de scortisoara si zaharul la fiert in 150 ml apa. Cand compozitia devine o crema groasa, iar dunga facuta cu o lingura pe fundul vasului nu se acopera rapid inseamna ca putem lua de pe foc si lasam sa se raceasca.

cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-5cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-6

Adaugam romul cand aceasta s-a racit. Taiem rahatul cuburi mici. Impartim aluatul crescut in 2 buc, le intindem in doua dreptunghiuri (50*15 cm) si le ungem cu crema. Peste crema presaram rahat, apoi rulam fiecare bucata de aluat. Impletim rulourile, apoi mutam cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt. Il lasam inca 30 minute sa creasca, apoi il ungem cu gem dizolvat cu apa si presaram perle de zahar.

cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-7cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-8

Coacem cozonacul de post cu crema de nuci si rahat in cuptorul preincalzit la 180°C timp  de 45 minute, avand grija sa il rotim dupa 20 minute pentru a se coace uniform si sa il acoperim (imediat dupa ce l-am rotit) pentru a nu se rumeni prea tare in partea de sus.

Lasam cozonacul sa se raceasca in tava primele 10 minute, apoi il scoatem si il lasam pe un gratar. Il putem felia cand s-a racit complet.

Va asigur ca reteta este una din cele mai simple si mai usor de pregatit, asa ca va astept impresiile si pozele.

cozonac-de-post-cu-crema-de-nuci-si-rahat-B

Daca ii dati un share va multumesc anticipat! 🙂

 

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *