Inchide

RETETE RECENTE

PRAJITURA CU FOI DE CACAO SI CREMA DE VANILIE

January 6, 2017 | CATEGORIA

prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie

Prajitura cu foi de cacao si crema de vanilie este una din cele mai bune prajituri cu foi. Mi se pare ca aceste foi se intind cel mai usor, atat de usor incat pierdem mai mult timp cu pastrarea dimensiunilor dorite. Secretul foilor de cacao este sa le intindem cat sunt inca caldute.

INGREDIENTE:

Pentru foi:

(marime 21*31 cm)

30 ml lapte

1 ou mediu

150 g zahar

60 g miere albine

50 ml ulei

15 g pudra de cacaco neagra

300 g faina

Pentru crema:

500 ml lapte

2 oua

40 g faina

10 g amidon

1 plic zahar vanilat

120 g zahar

1 lingurita pasta de vanilie

150 g unt

Pentru decor:

50 g ciocolata neagra

50 g ciocolata cu lapte

2 linguri lapte

20 ml frisca lichida

10 g unt

fulgi de ciocolata alba

PREPARARE:

Incepem sa pregatim prajitura cu foi de cacao si crema de vanilie cu realizarea foilor. Punem intr-o oala toate ingredientele, cu exceptia fainii. Le amestecam bine, apoi le punem la foc mic pana ajung sa clocoteasca usor. Dupa 2 minute, timp in care amestecam permanent, luam de pe foc si incorporam toata faina odata.

prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie-1prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie-2

Amestecam la inceput cu o lingura pentru ca este fierbinte, apoi framantam cu mana aluatul. Il cantarim si il impartim in 4 parti egale. Le intindem usor pe un fund de plastic sau laminat, apoi taiem marginile cu ajutorul unei foi de copt taiate dupa marimea tavii pe care vom coace. Coacem foile in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 5 minute. Vor fi moi cand le scoatem din cuptor, dar se vor intari in momentul in care se racesc. Din acest motiv trebuie sa le mutam cu mare grija pentru a nu le rupe.

prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie-3prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie-4

Lasam foile sa se raceasca si pregatim crema. Punem la fiert laptele in care am dizolvat faina si amidonul, ouale batute si zaharul. Amestecam cat putem de des pentru a nu se lipi de fundul cratitei. Luam de pe foc cand aceasta capata consistenta unei budinci si o lasam sa se raceasca. Vom lipi folie alimentara direct pe crema pentru ca aceasta sa nu faca pojghita. Cand crema este usor calduta adaugam pasat de vanilie si untul si mixam pana se omogenizeaza.

prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie-5prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie-6

Impartim crema in 3 parti si montam prajitura. Topim ciocolata neagra si cea cu lapte cu 2 linguri de lapte la microunde. Amestecam rapid cu frisca lichida si unt, adaugam cateva picaturi esenta rom si intindem ciocolata peste ultima foaie, apoi presaram fulgi de ciocolata alba.

prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie-7prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie-8

Lasam prajitura la rece 12 h, apoi putem sa o taiem cuburi. Prima oara cand am incercat reteta nu am pus greutate peste ea si a fost perfecta, dar a doua oara am vrut sa vad cum se comporta cu o greutate care sa nu fie foarte mare,  altfel foile se vor inmuia prea tare. As spune ca pastrarea fara greutate mi-a placut mai mult, dar nu as refuza prajitura nici in varianta 2 – singura problema a fost ca am taiat-o putin mai greu – ultima foaie mi s-a parut moale.

Daca va place reteta si o incercati va astept pozele, iar daca o distribuiti va multumesc!

prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *