google plus pinterest twitter

ADS 1 code

TORT BUTURUGA DE CRACIUN

06 Dec 2016

tort-buturuga-de-craciun-buche-de-noel-trunchi-de-copac

Tort buturuga de Craciun, cunoscut si sub denumirile trunchi de copac sau buche de Noel este un desert ce vine din bucataria frantuzeasca. Acesta este la baza o rulada ce are o crema cu cacao sau cafea, ciocolata. Va fi decorata cu o crema de ciocolata si aranjata cu furculita sau lingura cu care punem crema in asa fel incat sa semene cu o scoarta de copac, in timp ce sectiunea ne duce cu gandul la inelele trunchiului de copac.

Daca sunteti in pana de idei sau va doriti un desert usor de pregatit incercati buturuga de Craciun ce poate pastra aspectul natural daca o decoram cu putin zahar pudra ce ne va duce cu gandul la zapada si cateva ace de rozmarin ce vor imita bradul.

INGREDIENTE:

Pentru blat:

5 oua medii – la temperatura camerei

100 g faina

20 g praf de cacao neagra

120 g zahar

1 lingurita esenta de vanilie

1 varf cutit de sare

Pentru crema:

250 g Nutella

250 g mascarpone

Pentru crema de ciocolata:

300 g ciocolata neagra

200 g smantana pentru frisca (sau frisca lichida)

1 lingura rom (sau 1 lingurita esenta de rom)

PREPARARE:

Pentru inceput pregatim crema ce va avea nevoie sa stea la rece. Mixam Nutella cu mascarpone pana se omogenizeaza si se pastreaza la rece pana pregatim blatul si acesta se raceste. Pentru a face blatul vom amesteca galbenusurile cu zahar si esenta de vanilie pana cand isi dubleza volumul.

tort-buturuga-de-craciun-1tort-buturuga-de-craciun-2

Incorporam faina amestecata cu cacao, apoi albusurile batute spuma tare cu un varf cutit de sare, amestecand uosr, de jos in sus, pana omogenizam compozitia.

tort-buturuga-de-craciun-3tort-buturuga-de-craciun-4

Turnam aluatul in tava si il intindem usor si il coacem 10 minute in cuptorul preincalzit la 180°C. Il scoatem cand este copt, presaram putina faina peste el (in  ploaie), apoi il rasturnam peste un servet umezit usor. Desprindem hartia de copt cu grija, intindem crema, apoi rulam blatul. Taiem din capete bucati pe care le vom lipi de rulada in asa fel incat forma finala sa ne dea deja de inteles ca este vorba de tortul buturuga.

tort-buturuga-de-craciun-5tort-buturuga-de-craciun-6

La final pregatim crema ce va imbraca tortul buturuga. Topim ciocolata la baine-marie, apoi o amestecam cu smantana  pentru frisca si rom mixand la viteza mare. Trasam striatiile cu o furculita sau o lingura, apoi o decoram dupa inspiratie.

tort-buturuga-de-craciun-7atort-buturuga-de-craciun-8a

Daca ne dorim un decor natural avem nevoie de zahar pudra si cateva ace de rozmarin.

Sa va spun cat de incantati au fost musafirii de tortul buguruga de Craciun pregatit special pentru ei? Nu a ramas nimic, mi-au cerut si la pachet. 🙂 ))

Dar cand pleaca musafirii, vasele asteapta sa fie spalate. Si prietenul meu Pur, m-a ajutat sa le spal rapid si fara efort. Chiar si ciocolata intarita s-a luat usor de pe farfurie. 😉

buturuga-craciun-pur

Sarbatori fericite va doresc! Daca pregatiti tortul Buturuga de Craciun va astept pozele. 🙂

tort-trunchi-de-copac-butura-de-craciun-buche-de-noel-2

 

 

 

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Banner ADS 3 inner