Souvlaki de porc – frigarui grecesti cu carne de porc

2 octombrie 2016Diva in Bucatarie

Souvlaki de porc – frigarui grecesti cu carne de porc.

Souvlaki de porc este o reteta greceasca de frigarui foarte cunoscuta de cei care isi petrec vacantele in Grecia. Cele mai intalnite retete de sovlaki nu contin legume intre bucatile de carne, dar servite cu tzatziki sau salate acest aspect nu deranjeaza absolut deloc.

Souvlaki de porc – frigarui grecesti cu carne de porc – gustoase si aromate le poate pregati oricine acasa. Nu uitati sa puneti si niste cartofi prajiti langa sos si lipiile grecesti, asta daca vreti sa aveti impresia ca mancati la taverna greceasca din port. Daca aveti cum sa cumparati si o bere greceasca, puteti transforma o cina intr-o autentica seara greceasca.

Este o reteta greceasca traditionala. Se poate face si cu carne de pui, miel sau vita. Sunt foarte importante sucul de la lamaia proaspat stoarsa si pana la oregano.

Reteta greceasca de frigarui de porc – souvlaki de porc – este perfecta pentru carnea de porc pregatita la gratar astfel incat sa fie suculenta, aromata si frageda in acelasi timp. Carnea de porc se marineaza pentru inceput. Aromele mediteraneene in care se strecoara ulei de masline grecesc sunt minunate. In Grecia veti putea cere souvlaki si poate fi servita ca „portie” sau „pita souvlaki”.

Cea mai buna carne pentru souvlaki de porc se pare ca este mulschiuletul, dar puteti strecura intre cuburile de carne macra si carne cu grasime (piept de porc) ce poate sa va ajute sa nu uscati carnea, mai ales daca urmeaza a fi gatita la un gratar pe lemne/carbuni.

Daca ajungeti in Grecia prima oara si intalniti gyros in meniu este posibil sa aveti o mica confuzie intre cele doua tipuri de mancare. Ei bine, gyros va arata ca o shaorma, carnea si cartofii, legumele si sosul sunt imbracate in pitta greceasca, dar il veti gasi si in farfurie precum souvlaki.

Diferenta dintre cele o face modul de gatire: souvlaki are bucati mici de carne gatite la gratar pe frigaruie, in timp ce gyros este carnea taiata dintr-o bucata mare de carnuri suprapuse, gatita vertical ca in shaormerii. Gyros este shaorma greceasca.

Souvlaki de porc

Iar mie imi plac toate: souvlaki, gyros sau shaorma.

Daca vreti sa pregatiti acasa si pitta greceasca atunci apasati aicipentru a citi reteta. Reteta sosului tzatziki o gasiti in acest link. Toate retetele pregatite de mine inspirate de vacantele in Grecia le gasiti in aceasta postare.

Spuneam mai sus ca trebuie sa marinati carnea. Daca folositi frigarui din lemn le puteti pune si pe acestea in apa macar cu cateva ore inainte.

Sa faci souvlaki la bloc nu este foarte greu in zilele noastre. Exista gratare electrice sau tigaie tip grill.

souvlaki-porc-divainbucatarie

Iata acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru souvlaki de porc:

INGREDIENTE:

(pentru 6 buc.)

1 muschiulet de porc – aproximativ 400 g

putina carne grasa de porc – optional

Pentru marinata:

1 lingura mustar

1 lingurita varfuita oregano uscat

1/4 lingurita menta uscata

1 lingurita patrunjel tocat (poate fi si busuioc)

1/4 lingurita chimion macinat

1/2 lingurita piper proaspat macinat

1/2 lingurita sare

4 catei usturoi pisati

sucul de la 1 lamaie mare

40 ml vin alb

2 linguri ulei masline

1/4 lingurita paprika afumata

Pentru gratar:

1/2 lingura ulei

Pentru servit:

Pita greceasca – putem inlocui cu lipii

1 bol tzatziki

PREPARARE:

Am pregatit intr-un vas ingredientele pentru marinare (cu exceptia paprika afumata) si am amestecat pentru a omogeniza compozitia. Am taiat muschiuletul de porc in cuburi de 1*2 cm, l-am pus in bolul cu marinata si am acoperit cat mai bine toate bucatile de carne. Daca vreti sa adaugati carne cu grasime intre bucatile de muschiulet, acestea vor mentine carnea mai umeda si frageda, asa ca va recomand sa folositi macar 2-3 bucati pe un bat de frigaruie.

souvlaki-de-porc-1  souvlaki-de-porc-2

Am pus carnea intr-o punga, am sigilat-o si am lasat-o in frigider minim 3 ore (dar cel mai bine ar fi sa stea 12 ore), apoi am montat bucatile de carne pe betele pentru frigarui ce au stat in apa cu 90 minute inainte de a incepe aceasta operatiune. Inainte de a incepe pregatirea souvlaki pe gratar am presart foarte putina paprika afumata.

souvlaki-de-porc-3  souvlaki-de-porc-4

Am pus frigaruile la gratar (dar puteti folosi si tava tip grill sau grilul din cuptor/ grill electric) si le-am lasat in jur de 3-4 minute pe fiecare parte, cat sa se rumeneasca usor. Aveti grija sa nu gatiti excesiv. Nu uscati carnea!

Pentru ca afara ploua si nu as fi putut pregati gratar eu am folosit o tigaie grill stropita cu foarte putin ulei si le-am rumenit la foc mediu.

Am pregatit tzatiki cu 1 ora inante de a face souvlaki de porc. Am amestecat 200 g iaurt grecesc cu 2 linguri ulei masline, 1 lingurita otet, 2 catei usturoi pisati, sare, cateva frunze de menta tocata si 1 castravete mediu ras si scurs bine de suc.

souvlaki-de-porc-5  souvlaki-de-porc-6

Am mancat souvlaki de porc cu pita greceasca si tzatziki. Cartofii nu i-am pus in poza, dar nu puteau lipsi de la acest festin.

Pofta buna!

 

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *