Salata Fattoush

21 martie 2016Diva in Bucatarie

Salata Fattoush. Reteta din bucataria libaneza de Salata Fattoush

salata fattoush

Salata Fattoush este una din cele mai populare dintre salatele levantina cu legume proaspete, imbracate in vinaigreta cu lamaie si acoperita de lipii crocante, servita pe posta de aperitiv (mezze).

Salata  Fattoush este una din cele mai cunoscute salate din orientul Mijlociu, servita ca fel de mancare in categoria „Mezze”(aperitive). Pentru cei care nu au pregatit inca aceasta salata, eu cred ca trebuie incercata, cu siguranta va veti indragosti de aceasta.

Partea buna este ca va puteti juca cu ingredientele. Daca nu aveti menta proaspata folositi menta uscata.

Ingredientele adaugate in salata le puteti folosi in functie de preferinte. Mai multe rosii sau castraveti sau mai multa salata verde.

Acest lucru va face ca fiecare  salata fattoush sa fie diferita, dar in acelasi timp foarte buna. In Liban este considerata o salata taraneasca, in care fermierii pun toate legumele pe care le au la indemana.

Puteti adauga si alte ingrediente din bucataria orientala pentru aroma: sumac, 1 varf cutit condiment 7 piper.

Cel mai important este insa sa aveti partea crocanta. Rupeti lipiile libaneze in bucati medii si le prajiti in baie de ulei. Aveti grija ca se ard rapid!

Le puneti apoi pe un servet de hartie ca sa absoarba uleiul.

Aceste lipii crocante sunt vedetele salatei Fattoush. 

Atat de simplu si atat de bun! Este una din retetele libaneze pe care le ador si o comand de fiecare data cand mergem la restaurant.

Imi place mai mult decat tabouleh.

Daca aveti de gand sa pregatiti si alte retete din aceasta categorie puteti incerca Humus, Baba Ghanouj, Falafel.

Alte retete libaneze gasiti aici, iar retete arabesti veti gasi aici, astfel incat sa va inspirati pentru meniuri delicioase.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru salata fattoush – salata libaneza de legume. 

Ingrediente salata fattoush:

1 salata verde mare

3 rosii medii

1 castravete lung

1 lipie

ulei pentru prajit

1 ceapa rosie

2 cepe verzi

2-3 linguri ulei masline

sucul de la 1 lamaie mare (sau 2 lamai)

1/2 legatura patrunjel verde

4 crengute frunze menta

sare

Mod de preparare salata fattoush:

Am taiat lipia in cuburi de marime potrivita si le-am prajit in baie de ulei incins bine (dar sa nu fumege).

Cand s-au rumenit le-am scos cu o lingura pe care o folosesc la gogosi, prin care curge uleiul.

Am scos bucatile crocante de lipie si le-am pus pe un prosop de hartie pentru a absorbi surplusul de ulei.

Am tocat ceapa rosie (julien, apoi in cuburi dar nu foarte mici),  ceapa verde, verdeturile, salata.

Am taiat rosiile si castravetii in felii de marime potrivita, apoi le-am pus pe toate intr-un castron si le-am amestecat cu un dressing din ulei, suc lamaie, sare.

Am pus si o parte din lipiile prajite, dar am pastrat si pentru topping.

salata-fatoush-bsalata-fatoush-c

Salata se pregateste doar inainte de a fi mancata, altfel lipia se va inmuia.

Cu ce poti manca salata fattoush:

Alte retete libaneze gasiti aici, iar retete arabesti veti gasi aici, astfel incat sa va inspirati pentru meniuri delicioase.

Pofta buna!

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *