Orez libanez cu fidea

3 martie 2016Diva in Bucatarie

Orez libanez cu fidea. Revenind la reteta de orez libanez cu fidea prajita pregatita de mine, trebuie sa va subliniez faptul ca untul si scortisoara sunt respnsabile pentru savoarea acestei retete.

orez libanez cu fidea diva in bucatarie

 

Orez libanez cu fidea prajita se face foarte usor si rapid, cu ingrediente simple, ieftine, pe care le aveti deja intr-un dulap prin bucatarie sau in camara. Este o reteta traditionala libaneza, dar o gasiti si in bucataria altor popoare din Orientul Mijlociu.

Noi suntem mari fani ai bucatariei libaneze.

Prima oara am descoperit aceasta reteta intr-un fast-food detinut de un libanez, care are si alte afaceri in industria turismului la noi in tara. Ideea este ca acest fast-food era printre primele deschise in Bucuresti. La inceput am incercat burger de care nu am fost prea incantata, dar shaorma la farfurie a fost savuroasa, asa ca m-a convins sa testez si restul meniului si am descoperit acest orez. M-am indragostit pe loc de el, asa ca am sapat mult pana am descoperit reteta si am reusit sa fac si eu acasa orez libanez cu fidea prajita. Apoi, am cautat restaurante libaneze si am descoperit unul destul de aproape de birou (langa Piata Galati) – am fost clienti fideli ai acestui restaurant timp de cativa ani, apoi altul in zona 1 Mai (foarte scump) si un restaurant mic in zona „Domenii” cu mancare foarte buna si preturi decente.

Revenind la reteta de orez libanez cu fidea prajita pregatita de mine, trebuie sa va subliniez faptul ca untul si scortisoara sunt respnsabile pentru savoarea acestei retete.

Sunt convinsa ca daca o veti incerca o sa o tot refaceti.

Pentru a face orez libanez cu fidea aveti nevoie de orez cu bob lung. Folositi Basmati (cu aroma de nuca) sau Jasmine. Daca nu aveti in acest moment in casa orez cu bob lung, pentru inceput incercati cu orezul pe care il aveti in casa. Fideua poate fi lunga sau scurta, puteti folosi chiar si taitei.

Orez libanez cu fidea se pregateste usor si are un gust deosebit.

Am vrut sa pregatesc aceasta reteta pentru blog de cativa ani, dar am abandonat-o mereu in fata altora ce pareau mai urgente. Asta pana la momentul in care am fost invitatata sa fac parte din proiectul  The Food Connection, initiat de Savori Urbane.

Mi-am spus ca voi pastra reteta special pentru luna in care pregatim retete arabesti.

orez-libanez-cu-fidea

Daca faceti portie dubla, pentru a va asigura ca aveti si in ziua urmatoare, puteti fi linisti caci orezul libanez cu fidea prajita poate fi pastrat in frigider pana la 4-5 zile intr-o cutie inchisa etans.

Sunt un mare fan al bucatariei libaneze, asa ca reteta orezului cu fidea nu putea lipsi din colectia de retete libaneze pe care am pregatit-o de-a lungul timpului.

Retetele arabesti pregatite de 24 de bloggeri implicati in acest proiect le veti gasi in data de 1 aprilie aici.

INGREDIENTE:

30 g unt (pentru vegani sau in perioada postului putem inlocui untul cu o lingura ulei)

2 linguri ulei

45 g fidea

200 g orez cu bob lung (Basmati sau Jasmine)

500-600 ml apa calda-fierbinte

1 bat mic scortisoara

sare

PREPARARE:

Pentru inceput am clatit orezul in mai multe ape. Am pus orezul intr-un bol, l-am acoperit cu apa cu un deget peste orez, am amestecat cu mana orezul si apa a devenit tulbure. Am scurs-o, am pus alta apa si am repetat operatiunea pana cand am obtinut apa curata. Acest lucru ajuta la eliminarea amidonului din orez si ii permite bobului sa se gateasca de la interior la exterior. Am scurs orezul si l-am lasat in sita pana la momentul in care il voi pune in tigaie.

Am topit untul in ulei la foc mic, apoi am calit fideaua la foc mediu pana s-a rumenit obtinand culoarea maronie, dar nu o nuanta foarte inchisa, pentru ca in acel moment fideaua este arsa si reteta este compromisa. Am amestecat in acest timp ca sa fiu sigura ca fideaua nu se arde.

orez-libanez-cu-fidea-1orez-libanez-cu-fidea-2

Am adaugat incet 300 ml apa calda, apoi am pus orezul scurs. Am fiert orezul cu fideaua prajita 15-20 minute, la foc mic, cu capac. Am adaugat si un bat mic de scortisoara. Am amestecat din cand in cand, in momentele in care am adaugat restul de apa calda (ca la risotto, cate un polonic). Am lasat pe foc pana in momentul in care apa a fost complet absorbita. Cu putin timp inainte de a opri focul am adaugat sarea. Gustati, caci este posibil sa fie nevoie sa fiti generosi cu aceasta.

orez-libanez-cu-fidea-3orez-libanez-cu-fidea-4

Am mancat orezul libanez cu fidea pe post de garnitura langa o portie de frigarui libaneze, dar merge foarte bine langa un peste prajit sau la gratar, dar si simplu, insotit de o salata in perioada postului (in acest caz inlocuiti untul cu 2 linguri ulei – chiar daca pare ca aveti multa grasime, orezul se impaca bine cu aceasta).

Pofta buna!

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel pentru a fi notificati cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *