Peste picant la cuptor cu sos tahini

30 octombrie 2015Diva in Bucatarie

Peste picant la cuptor cu sos tahini. Reteta de peste picant la cuptor cu sos tahini (sos din seminte susan) este simpla, rapida si sanatoasa, un preparat din bucataria meditareneeana extrem de gustos.

Reteta de peste picant la cuptor cu sos tahini (sos din seminte susan) este simpla, rapida si sanatoasa, un preparat din bucataria meditareneeana extrem de gustos.

Peste picant cu sos tahini, o reteta inspirata din bucataria libaneza, ofera o surpriza foarte placuta prin arome si gust.

Am ales sa pregatesc dorada, un peste foarte indragit pentru gust, dar si pentru faptul ca se curata usor de oase, acestea ramanand lipite de coloana. Carnea alba a acestui peste are un continut scazut de grasimi.

Consumul de peste dorada aduce multe beneficii organismului.

Atunci cand cumparati peste puteti cere sa il curetete in anumite magazine. Trebuie sa tineti cont de cateva aspecte, ca sa fiti siguri ca veti cumpara dorada proaspata:

  • – trebuie sa aiba pupilele curate si corneea transparenta
  • – pielea are culoare stralucitoare, lucioasa si greu de separat de pe carne
  • – carnea este ferma si elastica la atingere

Daca sunteti iubitori de  peste puteti gasi o colectie foarte mare de colectie de retete cu peste daca apasati aici. 

Retete cu dorada gasiti daca apasati aici. Reteta fiind inspirata din bucataria libaneza, va las aici colectia de retete din bucataria libaneza. 

Sosul tahinini pe care l-am folosit in aceasta reteta de peste la cuptor o puteti cumpara din orice supermarket, in magazinele online, dar o puteti face si voi acasa.

Aceasta este o pasta obtinuta prin macinarea semintelor de susan. O intalniti si in retetele de hummus, dar este folosita si pe post de dressing in salate sau ca ingrediente in deserturi arabesti.

Peste picant la cuptor cu sos tahini este una din cele mai savuroase retete.

Poate fi o idee buna pentru masa in familie, fie ca alegeti sa o pregatiti pentru pranz sau cina, fie pentru zilele speciale din posturi in care este dezlegare la peste. 

peste picant cu sos tahini - dorada cu sos

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru peste picant la cuptor cu sos tahini. 

INGREDIENTE:

(pentru 2 persoane)

2 buc. peste dorada de marime medie

10 catei de usturoi

1/2 legatura patrunjel

fulgi de ardei iute – dupa gust

1 lingurita seminte coriandru

1/4 lingurita seminte cardamom zdrobite

1/4 lingurita praf cardamom

sare

piper

sucul de la 1 lamaie

ulei de masline

2 linguri apa

3 lingurite sos tahini

4 lingurite iaurt gros (grecesc)

3 linguri seminte de pin

PREPARARE:

Pisam usturoiul, il amestecam cu patrunjelul tocat marunt (pastram cateva fire pentru decorul final), fulgi de ardei iute, sare, piper, 1/2 lingurita suc lamaie si 1 lingura ulei de masline.

Separat, in alt bol, amestecam coriandru cu cardamom praf si seminte zdrobite de cardamom, sare, piper proaspat macinat, 1 lingura suc lamaie si o lingura ulei masline.

peste-picant-cu-sos-tahini-1peste-picant-cu-sos-tahini-2

Spalam pestii, ii curatam foarte bine in interior si la exterior, ii spalam iar, apoi umplem interiorul fiecarui peste cu o lingurita rasa din compozitia cu usturoi.

La exterior ii frecam cu sare, apoi cu amestecul de condimente cu cardamom.

Punem pestii intr-un vas termorezistent, ii stropim cu putin ulei de masline, ii acoperim cu o folie de aluminiu si ii dam la cuptorul preincalzit la 200° pentru 20 minute.

peste-picant-cu-sos-tahini-3peste-picant-cu-sos-tahini-4

Dupa 20 minute scoatem folia si mai lasam pestii in cuptor  inca 15- 20 minute. In acest timp pregatim sosul.

Punem restul de usturoi cu patrunjel si fulgi de ardei la calit in 3-4 linguri ulei masline pentru 1 minut, apoi lasam sa raceasca.

Punem intr-un bol sucul de la 1/2 lamaie, 2 linguri apa, 3 lingurite sos tahini si 4 linguri generoase iaurt gros (grecesc) si amestecam, apoi turnam peste usturoiul calit si amestecam pana omogenizam toata compozitia.

peste-picant-cu-sos-tahini-5peste-picant-cu-sos-tahini-6

Scoatem pestii din cuptor ii punem pe un platou si turnam sosul de tahini peste acestia. Decoram cu patrunjel si seminte de pin putin prajite intr-o tigaie (fara ulei).

Mancam pestele cu sos tahini imediat, cu o garnitura de orez fiert.

peste-picant-cu-sos-tahini-7peste-picant-cu-sos-tahini-8

Pofta buna!

peste-cu-sos-tahini-bio

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YOUTUBE.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *