Creveti cu usturoi – gambas al ajillo

20 septembrie 2015Diva in Bucatarie

Creveti cu usturoi – gambas al ajillo. Este unul din cele mai populare preparate din Spania, servit pe post de tapas.

Creveti cu usturoi in sos de ulei de masline cu usturoi si ardei iute – creveti tragi la tigaie cu usturoi – creveti deliciosi, suculenti, imbracati intr-un sos delicios aromat, picant si foarte gustos. Reteta simpla, usor de facut este gata in maxim 10 minute.

Este unul din cele mai populare preparate din Spania, servit pe post de tapas.

Tapas sunt gustari mici, pe care le intalniti si in bucataria altor popoare (mezze – la turci, greci, in Orientul Mijlociu sau amouse-bouche la francezi). Exista locari speciale unde se servesc doar tapas, avand alaturi un pahar de vin.

Pentru a pregati aceasta reteta aveti nevoie de putine ingrediente, dar trebuie sa tineti cont de faptul ca nu trebuie sa gatiti excesiv crevetii. Chiar si dupa ce opriti focul acestia vor continua sa se gateasca in sosul cald.

Dupa ce ii curatati si le scoateti coaja, dar lasati cozile intacte, nu uitati sa indepartati  “vena” taind cu un cutit ascutit de-a lungul spatelului (pe partea curbata), dar nu prea adanc, vena se afla destul de aproape de partea superioara. Dupa ce scoateti aceasta “vena” clatiti foarte bine cu apa rece.

Puteti cumpara creveti curatati, congelati, dar mai buni sunt cei proaspeti. Daca folositi creveti congelati ii lasti putin sub jet de apa rece pentru a se dezgheta, apoi ii stergeti pentru a se usca inainte sa fie pusi la prajit.

Daca vreti ca reteta de creveti prajiti cu usturoi sa va iasa perfecta trebuie sa folositi cel mai bun ulei de masline. Puteti pune chiar mai mult decat am folosit eu, mariti si cantitatea de usturoi, iar pentru a transforma sosul banal intr-unul picant folositi ardei iute dupa gust sau fulgi de ardei iute.

Daca vreti sa colorati sosul puteti presara putina boia, insa retetele pe care le-am vazut nu foloseau boia.

Aceasta reteta am pregatit-o de foarte multe ori, insa acum v-o prezint in mod special, caci luna aceasta proiectul The food Connection, o calatorie culinara in jurul lumii initiat de Oana (Savori Urbane) se muta pe meleaguri spaniole, iar gazda celor 24 de retete este Simona Haliga – Alison’s Trials.

Alte retete din bucataria spaniola gasiti aici : tortillaciuperci cu seminte de pin, gazpacho-andaluz

Langa crevetii cu usturoi veti avea nevoie de felii de paine prajita. Inmuiati painea in sos si bucurati-va de cei mai buni creveti cu usturoi. Daca vretri sa transformati reteta in fel principal pregatiti o portie de orez alaturi.

In mod traditional crevetii cu usturoi se servesc direct in vasul in care sunt gatiti, dar se folosesc si farfurii ceramice speciale. Se mananca imediat dupa ce au fost gatiti.

Daca va plac crevetii va las si alte sugestii mai jos. Ca sa le cititi apasati pe titlul retetei dorite:

  1. creveti pane crocanti
  2. paste cu sos cremos de creveti si rosii
  3. farfale cu creveti si sos picant cu usturoi
  4. salata de primavara cu creveti

creveti cu usturoi

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru creveti cu usturoi – Gambas al Ajillo

INGREDIENTE:

300 g creveti

5-6 linguri ulei masline

4 catei usturoi

1 ardei iute

sare de mare

piper proaspat mainat

Pentru servit:

patrunjel verde

lamaie

paine prajita

PREPARARE:

Daca aveti creveti proaspeti ii decorticati, dar lasati ultimul segment si cozile intacte.

Aveti grija sa scoteti intestinele.

Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie si adaugam usturoiul si ardeiul iute, apoi putina sare si piper si prajim la foc mic pana usturoiul incepe sa devina auriu.

creveti-cu-usturoi-1

Adaugati crevetii si ii prajiti in jur de 1 1/2 minute pe ambele parti, pana devin opaci si de un rosu aprins.

creveti-cu-usturoi-2

Ii scoateti intr-o farfurie ceramica cu pereti inalti sau pe un platou, turnati uleiul din tigaie peste ei, presarati patrunjel verde, stoarceti putina lamaie si ii mancati cu paine prajita.

Sa va spun  ca mi-a facut pofta de o noua portie, doar scriind reteta? Zilele viitoare voi repeta operatiunea, caci si ai mei iubesc crevetii cu usturoi.

Pofta buna!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Este o rețeta preferata de noi, având soțul italian îi pregătesc de multe ori acest fel, chiar înainte de Crăciun am găsit în lidl creveți proaspeți la cutie de 2 kg marca,, deluxe,, am făcut o parte din ei dar mai am. Felicitări și Anul Nou cu sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *