RETETE RECENTE

GAZPACHO ANDALUZ

September 16, 2015 | CATEGORIA

gazpacho-andaluz-supa-rece-de-rosii-spania

Gazpacho este o supa rece, un fel de amestec intre intre supa si salata, pregatita in mod traditional in zona Peninsulei Iberice. Se pare ca provine din zona Andaluziei, taranii din aceasta zona aveau cele mai bune rosii. Gazpacho poate fi servit atat cald (in zona Castilla) cat si rece si a avut diverse denumiri: ajoblanco sau salmorejo. In zona La Mancha gazpacho contine si carne de pui sau de vanat.

Avand in verede faptul ca toate ingredientele acestei retete sunt proaspete, consumul ei ne aduce o portie de vitamine si nutrienti, fibre si antioxidanti.

Desi l-am pregatit de multe ori in timpul verii, reteta acestui gazpaho andaluz am pastrat-o special pentru proiectul The food Connection, o calatorie culinara in jurul lumii initiat de Oana ( Savori urbane). Gazda retetelor din Spania este Alison’s Trials , iar colectia de retete a celor 24 bloggeri participanti o veti gasi in data de 15 octombrie 2015 pe pagina ei.

 

Alte retete din bucataria spaniola: tortilla, ciuperci cu seminte de pin

INGREDIENTE:

1 kg rosii

1 ardei gras rosu

2 castraveti medii

2 catei usturoi

1 ceapa foarte mica

2 linguri suc lamiae

100 ml ulei masline

1 felie paine (franzela)

120 ml apa

1/4 lingurita oregano

sare

piper

Pentru topping:

rosii, castraveti, oua fierte tari (coapte) tocate, crutoane, ardei gras, ardei iute, busuioc, patrunjel, ceapa, creveti pregatiti la gratar

PREPARARE:

Punem felia de paine in apa si o lasam sa se inmoaie. In acest timp punem in mixer (blender sau robot) legumele taiate in felii si oregano si mixam pana devin ca o pasta mai lichida.

GAZPACHO-ANDALUZ-1

Adaugam felia de paine, sucul de lamaie, uleiul, sare si piper proaspat macinat.

GAZPACHO-ANDALUZ-2

Continuam sa mixam, apoi strecuram printr-o sita. Aruncam ce ramane in aceasta.

GAZPACHO-ANDALUZ-3

Punem supa obtinuta la rece pentru cateva ore, apoi o putem servi cu toppingurile preferate.

Pofta buna!

Comentarii

  • Delia

    Ajoblanco este cu totul altceva. Este tot o supa rece, dar se prepara cu migdale si nu contine rosii. Acest fel de mâncare este făcută din pâine, migdale zdrobite, usturoi, apă, ulei de măsline, sare și uneori oțet.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *