Gazpacho andaluz – reteta de supa rece de rosii

16 septembrie 2015Diva in Bucatarie

Gazpacho andaluz – reteta de supa rece de rosii. Gazpacho este o supa rece, un fel de amestec intre intre supa si salata, pregatita in mod traditional in zona Peninsulei Iberice.

Gazpacho este o supa rece, un fel de amestec intre intre supa si salata, pregatita in mod traditional in zona Peninsulei Iberice.

Este ceea ce as numi explozie devara plina de prospetime si arome minunate.

Gazpacho (pronunțat „gaz-PAT-cho”) este cea mai cunoscuta supa din bucataria spaniola.

Contine ingrediente proaspete de vara: rosii coapte aromate, ardei gras rosu, usturoi si castravete.

Gazpacho - rețetă de supă rece o

Supa este cruda, realizata fara foc. Se savureaza rece.

Un bol de supa rece poate parea ciudat pentru cei care nu sunt familiarizati cu vucataria altor popoare, dar intr-o zi fierbinte, aceasta supa racoritoare va fi cel mai bun lucru ce ti s epoate intampla.

Se pare ca provine din zona Andaluziei, taranii din aceasta zona aveau cele mai bune rosii.

Gazpacho poate fi servit atat cald (in zona Castilla) cat si rece si a avut diverse denumiri: ajoblanco sau salmorejo. In zona La Mancha gazpacho contine si carne de pui sau de vanat.

Avand in verede faptul ca toate ingredientele acestei retete sunt proaspete, consumul ei ne aduce o portie de vitamine si nutrienti, fibre si antioxidanti.

Este un preparat gustos si sanatos pe care il poti manca direct din frigider.

Pentru a obtine gazpacho delicios ai nevoie de rosii frumoase, coapte si dulci din gradina. Cele din sera pot fi bune, dar nu la fel de savuroase.

Rosii tocate sunt pasate cu ardeiul gras, castravetele, usturoiul si felia de paine inmuiata si stoarsa.

Supa se pune in frigider iar pentru servire se pot alege diverse toppinguri (de la legume, la ora fierte sau creveti prajiti).

Gazpacho se serveste in mod obisnuit in pahare de vin sau boluri de sticla.

Daca nu folosesti toppinguri o poti bea.  Vei avea in pahar un strop de vara si vei simti ca ziua nu mai pare atat de torida precum se anunta la meteo.

Mai multe retete de supa pregatite FARA FOC gasesti daca apesi aici. 

Alte retete de supa de rosii gasesti daca apesi aici.

Alte retete din bucataria spaniola: tortilla, ciuperci cu seminte de pin.

Daca vrei sa vezi cum se preparara gazpacho iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare.

INGREDIENTE:

1 kg rosii

1 ardei gras rosu

2 castraveti medii

2 catei usturoi

1 ceapa foarte mica

2 linguri suc lamiae

100 ml ulei masline

1 felie paine (franzela)

120 ml apa

1/4 lingurita oregano

sare

piper

Pentru topping:

rosii, castraveti, oua fierte tari (coapte) tocate, crutoane, ardei gras, ardei iute, busuioc, patrunjel, ceapa, creveti pregatiti la gratar

PREPARARE:

Am pus o felie de paine in apa si am lasat-o sa se inmoaie.

In acest timp am pus in mixer (blender sau robot) legumele taiate in felii si oregano si am mixat pana s-au transformat intr-o pasta mai lichida.

GAZPACHO-ANDALUZ-1

Am adaugat felia de paine, sucul de lamaie, uleiul, sare si piper proaspat macinat.

GAZPACHO-ANDALUZ-2

Am continuat sa mixez, apoi am strecurat printr-o sita.

Am aruncat ce a ramas in aceasta.

GAZPACHO-ANDALUZ-3

Am pus supa obtinuta la frigider pentru cateva ore.

Este grozav de buna intr-o zi torida de vara!

Te racoreste si aduce un plus de vitamine si minerale oragnismului.

Eu am adaugat in supa castravete si ardei gras rosu tocate marunt si cuburi mici de ou fiert.

Poti pune si naut, crutoane, avocado, creveti prajiti, boabe de porumb sau orice altceva crezi ca se potriveste.

Pofta buna!

Desi l-am pregatit de multe ori in timpul verii, reteta acestui gazpaho andaluz am pastrat-o special pentru proiectul The food Connection, o calatorie culinara in jurul lumii initiat de Oana ( Savori urbane).

Gazda retetelor din Spania este Alison’s Trials , iar colectia de retete a celor 24 bloggeri participanti o veti gasi in data de 15 octombrie 2015 pe pagina ei.

Te invit sa ma urmaresti si pe canalul de Youtube.

Iti las mai jos doua retete de supa de rosii: supa de rosii coapte si supa de rosii cu galuste de gris.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Ajoblanco este cu totul altceva. Este tot o supa rece, dar se prepara cu migdale si nu contine rosii. Acest fel de mâncare este făcută din pâine, migdale zdrobite, usturoi, apă, ulei de măsline, sare și uneori oțet.

  2. Gazpacho nu contine paine ,nici usturoi. Doar rosii, ardei, ceapa, castravete, ulei de masline.

    Salmorejo contine: rosii, paine, usturoi, ulei de masline.
    Sunt doua supe diferite ca si continut, textura si savoare.

  3. Se mai pune si o parte de ardei verde. Sucul de lamaie se poate inlocui cu aceto balsamiso in care se innmoaie painea – de preferinta un pic uscata. O bucata de pepene rosu se integreaza f bine – optional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *