Pui tikka masala

5 iunie 2015Diva in Bucatarie

Pui tikka masala. Sosul, ce are in cele mai multe variante rosii (sub forma de pasta / sos gros), smantana sau iaurt si condimente specifice bucatariei indiene.

Daca va place mancarea indiana, atunci reteta de „pui Tikka Masala” este cu siguranta pe lista voastra, iar daca nu ati incercat-o inca trebuie sa stiti ca nu se pregateste greu, este gustoasa, aromata, iar pentru realizarea ei avem nevoie doar de condimentele potrivite.

Sosul cremos, de culoare portocalie, este senzual, placut si una din cele mai cunoscute retete indiene. Intr-o tara in care se vorbesc peste 40 de limbi si 1600 dialecte, diversitatea bucatelor si retetelor este un lucru absolut normal, fiecare regiune a acestei tari avand gustul si ingredientele favorite. Indienii sunt gurmanzi, iar mesele lor au pe langa cele 2 feluri de mancare si un desert.

Istoria acestui preparat este controversata: unii spun ca provine din regiunea Punjab din India, altii declara ca a fost realizata de un indian intr-un restaurant din Glasgow. Pentru mine nu conteaza foarte tare unde a fost facuta, ma bucur de gustul acesteia si incerc sa va explic cat mai detaliat cum puteti ajunge si voi la un preparat super gustos. Se spune, de asemenea ca exista foarte multe veriante ale acestei retete (peste 48), toate avand insa ingredient de baza puiul.

Sosul, ce are in cele mai multe variante rosii (sub forma de pasta / sos gros), smantana sau iaurt si condimente specifice bucatariei indiene.

Cand citesti meniul intr-un restaurant indian, cu siguranta intre primele preparate se va regasi si puiul Tikka Masala. Atunci cand in bucatarie avem tot felul de condimente, sa facem o reteta indiana de pui, nu va parea nici greu si nici costisitor, asa ca ne trebuie doar putina rabdare a marina puiul. Indienii folosesc in general orezul pe post de garnitura (pentru acesta exista zeci de variante de gatire), dar poate fi mancat si cu celebra paine naan.

Curiozitatea m-a impins sa pregatesc si alte retete indiene: vinete, bolul lui Budha, sau cartofi Bombay. Cand vine vorba de retete vegane si vegetariene bucataria indiana are o oferta uriasa de sugestii, dar pentru cei care vor cauta retete cu carne, atunci puiul si pestele sunt ofertele cele mai intalnite. Vaca este un animal sacru, dar am inteles ca se mananca doar intr- o zona cu puternice influente portugheze.

Preparatele indiene sunt frumos colorate, fabuloase, diverse si fascinante, bucataria indina fiind considerata la fel de faimoasa ca cea franceza si la fel de raspandita ca si cea chinezeasca.

Reteta de pui Tikka Masala a fost  pregatita de Brindusa pentru proiectul „gatesc cu prietenii”, live pe facebook. Brindusa Scheaua este autoarea blogului culinar „Retete de suflet / Cooking with my soul”, un blog cu retete apetisante, din care m-am inspirat si eu pentru a gati „coq au vin”. In partea a doua a postarii veti gasi reteta ei si link catre filmul pregatirii, cu toate expplicatiile necesare.

Varianta DIVA IN BUCATARIE:

INGREDIENTE:

8 pulpe pui dezosate si fara piele (sau 2 bucati mici piept de pui dezosat, fara piele)

4 catei usturoi

3 lingurite ghimbir ras

1 ceapa rosie mare tocata marunt

2 lingurite suc limette

1 ardei iute tocat

4 linguri ulei

1 lingurita turmeric

1 lingurita garam masala

250 g pulpa de rosii decojite, fara seminte

250 ml suc rosii

300 ml smantana pentru gatit

sare

piper proaspat macinat

PREPARARE:

Pulpele de pui le marinam in  2 linguri ulei amestecate cu suc limette, ardei iute tocat, 2 catei usturoi tocati si 1 ,5 lingurite gimbir ras fin (sau tocat foarte fin). Le lasam la rece pentru  2-8 ore. Dupa acest interval pregatim pulpele de pui in tava grill.

pui-tikka-masala-1..pui-tikka-masala-2

In acest timp in 2 linguri ulei calim usturoiul si ghimbirul, apoi adaugam ceapa si continuam sa calim pana se inmoaie.

pui-tikka-masala-3pui-tikka-masala-4

Adaugam turmericul si garam masala si calim in jur de 30 secunde, apoi rosiile si sucul de rosii si lasam pe foc in jur de 2-3 minute. Asezonam cu sare si piper dupa gust.

pui-tikka-masala-5pui-tikka-masala-6

Punem smantana si puiul prajit, taiat fasii potrivite si mai gatim in jur de 5 minute.

pui-tikka-masala-7pui-tikka-masala-8

Mancam imediat cu orez (biryani) si frunze de coriandru (patrunjel) presarate.

pui-tikka-masala-a

Iata acum si varianta PUI TIKKA MASALA pregatita de Brindusa/ RETE DE SUFLET:

Ingrediente:

2 bucati piept de pui taiate bucati

ulei pentru prajit

1 ceapa

1 lingura pasta de ghimbir

1/2 lingurita schinduf

1/2 lingurita turmeric

1/2 lingurita corinadru

2 catei de usturoi

suc gros de rosii

200 g iaurt

Pentru marinada:

1 lingurita ghimbir+usturoi date prin blender cu putin ulei

2 linguri suc lamamie

1/2 lingurita chimion

1/2 lingurita coriandru

1/2 lingurita garam masala

1/2 lingurita boia de ardei

2 linguri de iaurt

1 lingura ulei

sare

Garam masala: 

2 lingurite seminte coriandru

1 lingurita seminte chimion

7 pastai cardamom verde – semintele

3 pastai cardamom negru

2 lingurite schinduf

2 lingurite piper negru

1 lingurita cuisoare

7-8 cm scortisoara

Preparare: puiul marinat cateva ore (sau mai bine peste noapte), va fi prajit in ulei, apoi il scoatem pe o farfurie.

Pentru sos calim ceapa la foc mic spre mediu, adaugam putina sare, apoi adaugam condimentele. Pentru a vedea partea cea mai interesanta a acestei retete va invit sa urmariti continuarea ei in filmul de pe facebook, de la minutul 15.00… dar nu ratati si primele minute, pline de explicatii in ceea ce priveste bucataria indiana si condimentele specifice acesteia.

https://www.facebook.com/divainbucatarie.ro/videos/1577294662340156/

Sper ca va place ce a iesit si astept pozele voastre!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *