google plus pinterest twitter

ADS 1 code

CUM PREGATIM SPARANGHELUL

19 May 2015

Sparanghelul este bogat in potasiu, calciu, magneziu, vitaminele B9, C și E. Contine fibre si faciliteaza tranzitul intestinal. Aceasta leguma este in acelasi timp antioxidant, are foarte putine calorii, asa ca nu ezitati sa il includeti in meniul vostru. Aprilie, mai si iunie sunt lunile in care ne putem bucura de aceasta leguma.

Sparanghelul poate fi violet, verde sau alb. Noi vom alege sa pregatim oricare din  cele 3 variante cumparand pe cel are are tulpini ferme, nu foarte groase, cu varful proaspat. Il putem pastra in frigider maxim 3 zile daca il infasuram intr-un prosop de bucatarie (din material textile)  si il punem in pozitie vertical.

Sparanghelul verde nu necesita curatarea integral (il lasam necuratat 5-6 m de unde se termina varful), pe cel alb il curatam avand grija sa indepartam solzisorii cu ajutorul unei ustensile pentru curatat legume.Taiem 1 cm de la baza si incepem curatarea de jos in sus, oprindu-ne langa varf. Il spalam bine sub jet de apa, insistand pe varf. Nu il lasam in apa!

Iata cum putem curata si pregati sparanghelul alb (avem si o reteta inclusa in video):

Prima si cea mai cunoscuta metoda de pregatire a sparanghelului este fierberea in apa. In apa in care il fierbem punem un praf de sare,  putin zahar, o lingurita de unt si o felie de lamaie.

sparanghel-fiert-asparanghel-fiert-b

In functie de grosime il fierbem intre 7-11 minute pe cel verde si 10-14 minute pentru cel alb, asfel incat sa ramana al-dente. Sparanghelul verde il punem dupa fierbere in apa cu gheata pentru cateva secunde (pentru a-si pastra culoarea verde intens), apoi il scoatem si il punem pe hartie absorbanta.

Poate fi pregatit si in oala sub presiune. Din momentul in care supapa indica faptul ca presiunea este eficienta fierbem 5-6 minute sparanghelul verde si 9-10 minute pe cel alb.

Sparanghelul poate fi pregatit si prin prajire in ulei si unt pentru 10-15 minute, la foc mic, amestecand periodic.

sparanghel-prajit-a1

Sparanghelul poate fi ïnabusit” punand sparanghelul cu putina apa intr-o tigaie, acoperim cu un capac si lasam la foc mic pentru 10-15 minute.

Il putem pregati si in cuptor (in apa cu sare la 250°C pentru 30 minute).

Printeaza Printeaza
sparanghel-fiert

6 Comentarii

  1. Alina says:

    Eu îl ador și la grătar :) E garnitura mea preferată sparanghelul în ultimul timp.

    1. diva in bucatarie says:

      :)

  2. ginuca says:

    nu am gatit niciodata…cu ce se aseamana gustul lui?
    se foloseste ca si garnitura?

    1. diva in bucatarie says:

      Poate cu fasolea verde… poate fi folosit pe post de garnitura, in tarte, in supe.

  3. Detop says:

    Nu am curaj sa-l incerc, mai ales fiert. Daca seamana cu fasoalea verde, sigur nu este pe gustul meu. Dar arata tare bine!

    1. Eu zic ca doar incercand vei descoperi daca iti place sau nu! Incearca varianta pane cu sunca si poate il vei indragi. :)

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Banner ADS 3 inner