google plus pinterest twitter

ADS 1 code

JANSSONS FRESTELSE – TENTATIA LUI JANSSON

21 Apr 2015

TENTATIA-LUI-JANSSON-retete-suedeze

Janssons frestels este o mancare foarte usor de preparat si foarte populara in Suedia, aflandu-se in meniul traditional de Craciun sau cel de Paste, consumandu-se insa si in restul anului. Este un gratin excelent, ce are la baza cartofi, sprot (sau ansoa, sardine, hering), ceapa, smantana si pesmet. Nu are nevoie de tehnici speciale de pregatire, iar preparatul este surprinzator de placut, cu o textura cremoasa, gust dulce-sarat placut obtinut prin combinatia ingredientelor simple dar atat de bune…

Reteta aceasta am vrut sa o pregatesc inca de acum 3 ani, dar dulciurile sunt mereu alegerea numarul 1 pentru baiatul meu, asa ca ma conformez cerintelor lui. 😉

Din fericire proiectul Oanei de la Savori Urbane (The Food Connection – O calatorie culinara in jurul lumii ) m-a trimis in tarile scandinave si am profitat de aceasta ocazie pentru a pregati in sfarsit “Tentatia lui Jansson”.

Mai multe retete din aceasta zona veti gasi la Teo, gazda colectiei realizata de 24 bloggeri culinari, urmand ca in data de 15 mai sa va inspirati din retetele apetisante trimise de acestia.

INGREDIENTE:

3 cartofi foarte mari sau 6 medii

375 g sardine sarate in ulei

2 cepe medii-mari

100 g unt + 1 lingura unt pentru uns vasul

300 ml smantana pentru gatit

sare

piper proaspat macinat

3 linguri pesmet

PREPARARE:

Calim usor ceapa tocata marunt in 100 g unt. Ungem un vas termorezistent cu 1 lingura unt. Taiem cartofii felii foarte subtiri (2-2.5 mm).

TENTATIA-LUI-JANSSON-1TENTATIA-LUI-JANSSON-2

Punem un rand de cartofi in vas, peste ei presaram ceapa calita in strat subtire, pestele taiat in jumatate, sare, piper si smantana. Continuam sa punem straturi de cartofi, ceapa, peste si smantana, terminand cu un strat de cartofi si smantana. Pentru un rezultat cremos al acestui gratin putem combina ceapa cu sardinele si smantana, urmand sa asezam direct acest amestec intre randurile de cartofi, avand grija sa pastram smantana pentru topping.

TENTATIA-LUI-JANSSON-3TENTATIA-LUI-JANSSON-4

Acoperim cu folie de staniol si dam la cuptorul preincalzit la 200° pentru 60-70 minute (sau pana smantana este absorbita aproape complet de cartofi). In acest moment scoatem folia, presaram pesmet si dam iar la cuptor pana se rumeneste.

TENTATIA-LUI-JANSSON-5TENTATIA-LUI-JANSSON-6

Nu-i asa ca se pregateste usor? Va las pe voi sa incercati si sa imi spuneti cat de mult v-a placut!

Mancam gratinul de cartofi cat este cald, insotit de o salata si un pahar de vin rosu.

Pofta buna!

 

Printeaza Printeaza
TENTATIA-LUI-JANSSON-retete-suedeze

7 Comentarii

  1. Oana Igretiu says:

    Ce gratin bogat si aromat! Sa stii ca am sa-l incerc si eu.

    1. diva in bucatarie says:

      chiar astept impresiile dupa ce il pregatesti!

  2. Claudia says:

    Pare interesanta reteta :)
    Cred ca am sa o incerc si eu dupa ce reusesc sa fac reteta pentru provocare :)
    Nici acum nu sunt hotarata ce sa fac iar tu ai fost asa de harnicuta! Felicitari, Cristina pentru cat de repede reusesti sa te hotarasti si sa gatesti retetele pentru provocare :)

    1. diva in bucatarie says:

      :)

  3. Simona says:

    Ca tare fain mai arata!
    Felicitari ptr proiectul vostru.. e o incantare sa ma uit pe blogurile paticipantilor :)

    1. diva in bucatarie says:

      Multumim!

  4. Simona says:

    In primul rand frumos site !! De retete ce sa mai zic…o incantare ! Felicitari!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Banner ADS 3 inner