google plus pinterest twitter

ADS 1 code

PIURE DE CARTOFI CU PARMEZAN SI PATRUNJEL

16 Feb 2015

piure-de-cartofi-cu-parmezan-si-patrunjel

Insotim de multe ori friptura cu un piure de cartofi. Cu cateva ingrediente in plus (dar in masura decenta, fara exagerare) pireul nostru se transforma in ceva special. Reteta pireului clasic de cartofi este aici.

INGREDIENTE:

400 g cartofi pentru fiecare persoana

150 g unt cu continut mare de grasime + 1 lingura unt pentru fierbere

250 ml lapte cald la un kilogram de cartofi

2 linguri smantana

70-100 g parmezan ras fin

sare

1 varf cutit nuscoara rasa

patrunjel verde

 

PREPARARE:

Curatam cartofii de coaja, ii taiem cuburi sau felii si ii punem la fiert in apa fierbinte foarte putin sarata. Apa va fi de un deget deasupra cartofilor. Ii fierbem la foc mediu in jur de 20-30 minute, pana intra usor furculita in ei. Putem pune in oala in care fierb putin unt.

piure-de-cartofi-cu-parmezan-si-patrunjel-1

Dupa ce s-au fiert ii scurgem de apa in care au fiert. Ii punem intr-un bol sau in cratita in care au fiert, adaugam untul, parmezanul, patrunjelul tocat si sarea (punem 1 lingurita rasa pentru inceput daca fierbem 1 kg cartofi) si incepem sa ii zdrobim – daca se poate manual, dar o sita speciala ne-ar face munca si mai usoara.

piure-de-cartofi-cu-parmezan-si-patrunjel-2

Dupa ce a fost absorbit untul adaugam laptele, turnand cate putin si pasam cartofii. Dupa prima tura de lapte punem smantana, apoi continuam sa adaugam lapte, pe care il vom pune in functie de tipul cartofilor, cat de mult au nevoie acestia, astfel incat la final sa obtinem o crema moale si pufoasa – dar nu foarte moale! Gustam si adaugam daca mai este nevoie sare si optional putem pune doar un varf cutit nucsoara, pentru o aroma subtila.

piure-de-cartofi-cu-parmezan-si-patrunjel-0

Pofta buna!

 

 

2 Comentarii

  1. Simona says:

    Stiu cat de bun este, ptr ca si eu mai fac.. si de aceea iti cer o portie! 🙂

  2. Felicia Cristea says:

    imi pare rau, dar am imbatranit facand piure de cartofi,si am observat si la alte femei diverse procedee, am privit si la tv. emisiuni culinare, si nimeni sau aproape nimeni nu a folosit lapte cald, ci lapte rece, scos din frigider, ceea ce este o mare greseala, o crima, sau foloseau blenderul la piure ! imi place ca voi spuneti clar, lapte cald, da, nineni nu subliniaza acest amanunt important, va felicit ! doar ca nu eu pun patrunjelul la urma, peste piure, nu il strivesc cu cartofii.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Banner ADS 3 inner