RETETE RECENTE

TARTA CU DOVLEAC

November 1, 2013 | CATEGORIA

tarta-cu-dovleac-0

tarta-cu-dovleac-00

Tarta cu dovleac este una din dulcegariile pe care le pregatesc toamna pentru familia mea. Aromata, delicata si gustoasa, cu siguranta cucereste de la prima inghititura…

INGREDIENTE:
(pentru 12 persoane – o forma cu diametrul de 26 cm, sau 12 tarte mici)

Pentru blat:
100 g unt
100 g zahar pudra
1 ou
250 g faina
1 praf de sare
1/2 lingurita esenta de vanilie

Pentru umplutura:
600 g dovleac ras
170 ml lapte condensat (la cutie – nu cel pentru cafea)
2 oua batute
4 linguri zahar pudra
1 plic zahar vanilat
1 lingura sirop de artar
1 lingurita unt
1 lingurita scortisoara
1/4 lingurita nucsoara proaspat macinata

PREPARARE:

Pentru inceput ne pregatim toate ingredientele, si le lasam la temperatura camerei pret de 15 minute inainte de a incepe sa lucram cu ele.
Apoi pregatim blatul tartei: amestecam zaharul cu untul folosindu-ne de o lingura de lemn, pana obtinem o compozitie omogena. Apoi adaugam oul si continuam sa amestecam pana acesta este incorporat.

tarta-cu-dovleac-1

Adaugam esenta de vanilie, faina si un praf de sare.

tarta-cu-dovleac-2

Lucram putin aluatul cu mana pana devine compact, neted si nu se lipeste de maini. Formam o bila din el, il acoperim si il dam la rece pentru 30 minute. Dupa acest interval il putem intinde intr-o folie subtire. Cu ajutorul sucitorului luam blatul, il punem peste forma, apoi taiem surplusul de aluat. Din acesta putem realiza decorul pentru tarta. Intepam cu o furculita blatul.

tarta-cu-dovleac-3

Acoperim blatul cu hartie de copt peste care asezam bile ceramice pentru copt (le putem inlocui cu boabe de fasole sau orez).
Coacem blatul in cuptorul preancalzit la 180°C timp de 15 minute, apoi il scoatem si il mai dam la cuptor 5 minute fara bile ceramice.
Pentru a pregati crema punem la fiert dovleacul ras pana se inmoaie, apoi il punem intr-o sita sa se scurga bine – eventual presam cu o lingura pentru a scurgea toata apa.

tarta-cu-dovleac-4

Pasam cu blenederul dovleacul, impreuna cu untul topit, siropul de artar, laptele condensat (il folosim pe cel din cutii – nu lapte pentru cafea), scortisoara, nucsoara si cele doua tipuri de zahar.

tarta-cu-dovleac-5

Amestecam compozitia cu 2 oua batute si o turnam peste aluat. Din aluatul care ne-a ramas modelam niste frunzulite si le punem peste crema de dovleac. Coacem tarta primele 10 minute in cuptorul preincalzit la 200°C, apoi 30-40 minute (in functie de cuptorul din dotare) la 180°C.

tarta-cu-dovleac-01

Super-mega delicioasa!
Pofta buna va doresc!

Comentarii

  • Tare faina e ! Aspectul tomnatec te imbie.

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Dana!

  • Si noi o adoram !!! 😉
    PS.Ce faine-s frunzulitele !!! <3

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Adina!

  • Mirela Carmrn Tomescu

    Arata perfect, “de-ti vine s-o manaci cu ochii”, stii expresia !

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Mirela!

  • Delicioasa si ce fain arata!!!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Laura!

  • Wow, ce frumoasa si ce gustoasa! Direct la lista mea de favorite 😛

    • diva in bucatarie

      🙂

  • Cat imi place culoarea si aspectul, ca la gust nici nu vreau sa ma gandesc, pentru ca poftesc. :))))

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Merisor!

  • Cred ca-i tare buna!

    • diva in bucatarie

      Nu o incerci si tu?

  • flori

    primele 10 minute tot la 180 grade?

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *