Cum sa facem un piure de cartofi bun

21 octombrie 2013Diva in Bucatarie

Cum sa facem un piure de cartofi bun. Toata lumea stie sa faca un pireu de cartofi, dar cateva mici detalii vor face diferenta intre un piure foarte bun si unul mai putin bun.

Toata lumea stie sa faca un pireu de cartofi, dar cateva mici detalii vor face diferenta intre un piure foarte bun si unul mai putin bun.

Pentru ca sa obtinem un pireu de cartofi cremos si bun trebuie sa stim cateva secrete. Prima regula invata de la mama: nu folosim niciodata cartofi rosii! Acestia nu absorb lactatele precum cei albi, iar pireul nu va fi la la fel de cremos. Nu ii folosim nici pe cei care se sfarama la fierbere, acestia retin prea multa apa si strica consistenta finala. Al doilea secret este sa folosim laptele incalzit (nu fierbinte!). Al treilea secret este sa folosim unt gras – pentru un pireu de calitate folosim untul cel mai bun! Si la final va spun ca ar fi sa pregatim pireul doar inainte sa fie servit…

INGREDIENTE:

(pentru 3 persoane)
1.2 kg cartofi – 400 g cartofi albi pentru fiecare persoana
120 g unt cu continut mare de grasime + 1 lingura unt pentru fierbere / la 1 kg cartofi
200 ml lapte cald/ la 1 kilogram de cartofi
2 linguri smantana – optional
sare
optional: un varf cutit nucsoara

PREPARARE:

Curatam cartofii de coaja, ii taiem cuburi sau felii si ii punem la fiert in apa fierbinte foarte putin sarata. Apa va fi de un deget deasupra cartofilor. Ii fierbem la foc mediu in jur de 20-30 minute, pana intra usor furculita in ei. Putem pune in oala in care fierb putin unt.

piure-clasic-de-cartofi-1

Dupa ce s-au fiert ii scurgem de apa in care au fiert. Ii punem intr-un bol sau in cratita in care au fiert, adaugam untul si sarea (punem 1 lingura rasa pentru inceput daca fierbem 1 kg cartofi) si incepem sa ii zdrobim – daca se poate manual, iar o sita speciala ne-ar face munca si mai usoara.

piure-clasic-de-cartofi-2

Dupa ce a fost absorbit untul adaugam laptele, turnand cate putin si pasam cartofii. Dupa prima tura de lapte putem adauga smantana (obicei din Ardeal), apoi continuam sa adaugam lapte, pe care il vom pune in functie de tipul cartofilor, cat de mult au nevoie acestia, astfel incat la final sa obtinem o crema moale si pufoasa – dar nu foarte moale! Gustam si adaugam daca mai este nevoie sare si optional putem pune doar un varf cutit nucsoara, pentru o aroma subtila.

piure-clasic-de-cartofi-3

Nu va recomand sa pregatiti la mixer, robot – obtinem o pasta moale nu un piure de cartofi.

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. cand s-au fiert cartofii eu ii scurg de zeama si ii amestec cu putina margarina si jumatate baton de branza topita cu smantana , potrivesc de sare si bat bine cu telul. Se serveste cu sos de rosii si carnita de pui.Incercati si nu ve-ti regreta !

      1. Daca se bat cu mixerul devin fff cleiosi.Nu recomand metoda.Dar pana la urma e chestie de gust.Fiecare il face dupa cum ii place.

        1. Si eu îi ador la mixerul vertical, exact faptul ca sunt cleiosi îi face irezistibili pt mine, n-am idee de ce ^^.

  2. Pfiu, nu imi vine sa cred cate recomandari eronate intr-o reteta de piure… La ce se pune unt in apa de fiert? De ce se la fiert in apa calduta si nu fierbinte sau rece? Care e diferenta, daca pot sa intreb?

    Sigur, sariti pe mine cu zi-ne tu cum se face piureul perfect… Raspunsul este, nu exista o reteta universala…

    Reteta asta e din ciclul „friptura nu se intoarce decat o data pe gratar” sau „nu poti face gratar in tigaie…” Mituri …

    Oameni buni, reteta de piure pe gustul vostru depinde de soiul de cartof, de regiunea in care a fost crescut, de cum a fost crescu – organic VS pesticide t, de continutul de amidon, de continutul de nutrienti, etc.

    Nu aveti nevoie decat de cartofi, apa, si unt (pentru reteta boiereasca, ca sa spun o vorba din batrani). Combinatia ideal a elementelor depinde numai de cele enumerate mai sus (soi, regiune, amidon).

    Tot ce trebuie e sa incercati diferite combinatii, dar tot timpul pe baza aceluasi soi de cartofi si acelasi producatori – recomand ecologic/organic. Nu mai sunt in Ro de zeci de ani dar cred ca acuma cartofii sunt catalogati in magazine, sper.

    Un piure frumos iese din cartofi galbui (nu adaugati lapte sau smantana la cartofii galbui, ci doar unt galben).

    Succes!

    1. bineinteles ca tie nu ti-a mai raspuns nimeni, ca deh.. nu ai ridicat in slavi reteta :))
      cum ma enerveaza si explicatiile din reteta care nu mi se pare ca au logica.. 400g cartofi la o persoana? serios? dar tipul de cartofi de ce nu e specificat..

      treaba cu cartofii la noi, e complicata, in piete gasesti cartofi frumosi, si cand ajungi acasa si ii cureti sunt plini de gauri si bube.. rar am nimerit cartofi buni in ultima perioada.
      eu stiu ca se pun in apa rece.. inca de la inceput de cand pui cratita pe foc, doar nu stai sa-ti complici existenta ptr un piure, pe care daca il faci cu unt gras si niste lapte fierbinte, iese bun, chiar foarte bun, in functie de ce cartofi nimeresti
      la final dupa ce au fiert, adaugi unt si lapte fierbinte (nu rece), ca sa nu se inverzeasca piurel :))

      pe mine ma oftica astia care vin si zic: „vai ce reteta buna.. dementiala” si ei nici macar nu au pregatit-o/incercat-o..
      exact ca si la review-urile de produse de pe alte site-uri „e super aparatul x, l-am primit azi” (si nici nu l-a folosit dar ii da 5 stele.. )

      1. Ai mare dreptate, cartofii se pun de la început în apa rece cu sare suficienta sa fiarbă, fără unt ! Untul se pune după ce i-ai pasat cu o scula speciala ptr. piure, nu Pireu ,care ește port în Grecia ! Urmează laptele călduț și folosim un tel ca sa iasă pufos .

      2. Este tare fata draga, și pe gustul meu ! Așa se face piureul , nu pireul care e port în Gregia, cu cartofii puși în apa rece cu sare și apoi scurși, zdrobiți cu unt și lapte cald . Eu am o vorba ; Nu toate muștele facieri! V-am pupat cu drag !.

    2. E bina sa știi ca legumele care cresc în pământ se fierb în apa rece,iar cele care cresc deasupra solului se pun în apat fierbinte !ai înțeles. dece ?

  3. Eu sunt foarte multumit de reteta, sunt doar un amator în ale bucataritului, de aceea pentru noi profanii este important sa cunoastem cantitatile, timpii de preparare, câteva sfaturi din experienta profesionistului iar rezultatul se vede la sfârşit in farfurie . Cu multumiri pentru reteta, rezultatul DELICIOS .

  4. Iti dau un sfat. Uita de margarina pentru totdeauna. Si untura de porc e mai sanatoasa ca margarina…sau consuma unt dar in nici un caz ulei hidrogenat…asta e margarina. Reteta e buna din cate vaddar prea multa grasime…si unt si smantana.

  5. Se poate face un piure bun bun cu 50 gr unt, 150ml lapte maxim adaugandu se treptat si…. cascaval ras 150g !!! In timp ce amestec pe foc cascavalul ras se topeste si el si leaga atat de frumos piurul, plus ca ii da o savoare extra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *