google plus pinterest twitter

ADS 1 code

CUM SA FACEM UN PIURE DE CARTOFI BUN

21 Oct 2013

piure-clasic-de-cartofi

Toata lumea stie sa faca un pireu de cartofi, dar cateva mici detalii vor face diferenta intre un piure foarte bun si unul mai putin bun.

Pentru ca sa obtinem un pireu de cartofi cremos si bun trebuie sa stim cateva secrete. Prima regula invata de la mama: nu folosim niciodata cartofi rosii! Acestia nu absorb lactatele precum cei albi, iar pireul nu va fi la la fel de cremos. Nu ii folosim nici pe cei care se sfarama la fierbere, acestia retin prea multa apa si strica consistenta finala. Al doilea secret este sa folosim laptele incalzit (nu fierbinte!). Al treilea secret este sa folosim unt gras – pentru un pireu de calitate folosim untul cel mai bun! Si la final va spun ca ar fi sa pregatim pireul doar inainte sa fie servit…

INGREDIENTE:

(pentru 3 persoane)
400 g cartofi albi pentru fiecare persoana
150 g unt cu continut mare de grasime + 1 lingura unt pentru fierbere / la 1 kg cartofi
200 ml lapte cald/ la 1 kilogram de cartofi
2 linguri smantana
sare
optional: un varf cutit nucsoara

PREPARARE:

Curatam cartofii de coaja, ii taiem cuburi sau felii si ii punem la fiert in apa fierbinte foarte putin sarata. Apa va fi de un deget deasupra cartofilor. Ii fierbem la foc mediu in jur de 20-30 minute, pana intra usor furculita in ei. Putem pune in oala in care fierb putin unt.

piure-clasic-de-cartofi-1

Dupa ce s-au fiert ii scurgem de apa in care au fiert. Ii punem intr-un bol sau in cratita in care au fiert, adaugam untul si sarea (punem 1 lingura rasa pentru inceput daca fierbem 1 kg cartofi) si incepem sa ii zdrobim – daca se poate manual, iar o sita speciala ne-ar face munca si mai usoara.

piure-clasic-de-cartofi-2

Dupa ce a fost absorbit untul adaugam laptele, turnand cate putin si pasam cartofii. Dupa prima tura de lapte punem smantana, apoi continuam sa adaugam lapte, pe care il vom pune in functie de tipul cartofilor, cat de mult au nevoie acestia, astfel incat la final sa obtinem o crema moale si pufoasa – dar nu foarte moale! Gustam si adaugam daca mai este nevoie sare si optional putem pune doar un varf cutit nucsoara, pentru o aroma subtila.

piure-clasic-de-cartofi-3

Nu va recomand sa pregatiti la mixer, robot – obtinem o pasta moale nu un piure de cartofi.

Pofta buna!

28 Comentarii

  1. Cat de cremos si bun. oricum eu sunt un fan al cartofilor. Nu mai mananc prajiti, dar in rest imi plac oricum fie fierti, copti, piure 🙂

    1. diva in bucatarie says:

      Multumesc, Rocsy!

    2. Ești de la Bucovina de aia îți plac cartofii

  2. alice says:

    un preparat simplu insa tare delicios, utile sfaturile tale 😉

    1. diva in bucatarie says:

      Multumesc, Alice!

      1. da.. am incercat si imi place mult…

  3. merisor says:

    super ideea cu nucsoara, la urmatorul piure voi incerca!

    1. diva in bucatarie says:

      Multumesc, Merisor!

  4. sanda says:

    cand s-au fiert cartofii eu ii scurg de zeama si ii amestec cu putina margarina si jumatate baton de branza topita cu smantana , potrivesc de sare si bat bine cu telul. Se serveste cu sos de rosii si carnita de pui.Incercati si nu ve-ti regreta !

    1. diva in bucatarie says:

      🙂

    2. Simona says:

      Încearcă sa-i bati cu mixerul….munca mai putina si rezultatul….

      1. Aura says:

        Daca se bat cu mixerul devin fff cleiosi.Nu recomand metoda.Dar pana la urma e chestie de gust.Fiecare il face dupa cum ii place.

      2. cristina says:

        asa e cu mixerul se face excelent

  5. Lenuta Brad says:

    Imi plac retetele tale!

    1. diva in bucatarie says:

      Multumesc!

  6. Corina Podocea says:

    Super retete! Si fotografiile sunt foarte reusite! Felicitari!

  7. Antonio says:

    Foarte buna reteta recomand tuturor

    1. diva in bucatarie says:

      Multumesc!

  8. Mihai says:

    Pfiu, nu imi vine sa cred cate recomandari eronate intr-o reteta de piure… La ce se pune unt in apa de fiert? De ce se la fiert in apa calduta si nu fierbinte sau rece? Care e diferenta, daca pot sa intreb?

    Sigur, sariti pe mine cu zi-ne tu cum se face piureul perfect… Raspunsul este, nu exista o reteta universala…

    Reteta asta e din ciclul “friptura nu se intoarce decat o data pe gratar” sau “nu poti face gratar in tigaie…” Mituri …

    Oameni buni, reteta de piure pe gustul vostru depinde de soiul de cartof, de regiunea in care a fost crescut, de cum a fost crescu – organic VS pesticide t, de continutul de amidon, de continutul de nutrienti, etc.

    Nu aveti nevoie decat de cartofi, apa, si unt (pentru reteta boiereasca, ca sa spun o vorba din batrani). Combinatia ideal a elementelor depinde numai de cele enumerate mai sus (soi, regiune, amidon).

    Tot ce trebuie e sa incercati diferite combinatii, dar tot timpul pe baza aceluasi soi de cartofi si acelasi producatori – recomand ecologic/organic. Nu mai sunt in Ro de zeci de ani dar cred ca acuma cartofii sunt catalogati in magazine, sper.

    Un piure frumos iese din cartofi galbui (nu adaugati lapte sau smantana la cartofii galbui, ci doar unt galben).

    Succes!

    1. alezy says:

      bineinteles ca tie nu ti-a mai raspuns nimeni, ca deh.. nu ai ridicat in slavi reteta :))
      cum ma enerveaza si explicatiile din reteta care nu mi se pare ca au logica.. 400g cartofi la o persoana? serios? dar tipul de cartofi de ce nu e specificat..

      treaba cu cartofii la noi, e complicata, in piete gasesti cartofi frumosi, si cand ajungi acasa si ii cureti sunt plini de gauri si bube.. rar am nimerit cartofi buni in ultima perioada.
      eu stiu ca se pun in apa rece.. inca de la inceput de cand pui cratita pe foc, doar nu stai sa-ti complici existenta ptr un piure, pe care daca il faci cu unt gras si niste lapte fierbinte, iese bun, chiar foarte bun, in functie de ce cartofi nimeresti
      la final dupa ce au fiert, adaugi unt si lapte fierbinte (nu rece), ca sa nu se inverzeasca piurel :))

      pe mine ma oftica astia care vin si zic: “vai ce reteta buna.. dementiala” si ei nici macar nu au pregatit-o/incercat-o..
      exact ca si la review-urile de produse de pe alte site-uri “e super aparatul x, l-am primit azi” (si nici nu l-a folosit dar ii da 5 stele.. )

  9. Catalin says:

    Eu sunt foarte multumit de reteta, sunt doar un amator în ale bucataritului, de aceea pentru noi profanii este important sa cunoastem cantitatile, timpii de preparare, câteva sfaturi din experienta profesionistului iar rezultatul se vede la sfârşit in farfurie . Cu multumiri pentru reteta, rezultatul DELICIOS .

  10. matei eugen dan says:

    O sa incerc dar mi se pare exagerat sa pun 150 de unt la nici un kg de cartofi. Prea multa grăsime!

  11. Isabela says:

    Iti dau un sfat. Uita de margarina pentru totdeauna. Si untura de porc e mai sanatoasa ca margarina…sau consuma unt dar in nici un caz ulei hidrogenat…asta e margarina. Reteta e buna din cate vaddar prea multa grasime…si unt si smantana.

    1. Multumesc, dar eu nu am scris nimic de margarina in aceasta reteta!

  12. ileana says:

    cel mai bine e sa pui cartofii la fiert in apa rece

  13. Max says:

    Ms👍🏼

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Banner ADS 3 inner