Inchide

RETETE RECENTE

TORT CU MERE, FRISCA SI BEZEA

September 29, 2013 | CATEGORIA

tort-cu-mere-frisca-si-bezea

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-01

Una din cele mai bune, mai simple si mai delicioase retete de tort cu mere si bezea este aceasta! In acest caz las toata modestia atarnata intr-un colt pntru ca tortul este senzational, imbinand ceva dulce cu ceva racoros in acelasi timp. Trebuie sa il incercati si veti vedea cata dreptate am avut!

INGREDIENTE:
(pentru un tort cu diametrul de 20 cm – 8 portii)

Pentru blat:
85 g unt
100 g zahar tos
3 galbenusuri
1 plic zahar vanilat
3 lingurite iaurt grecesc
125 g faina
1 plic praf de copt
1 praf de sare

Pentru crema de mere:
600 g mere
300 ml apa
50 ml lapte
1 plic budinca de vanilie
2 plicuri zahar vanilat
4 foi gelatina
50 g zahar pudra

Pentru bezea:
3 albusuri
175 g zahar
3 linguri fulgi de migdale

Pentru umplutura cu frisca:
100 ml frisca lichida

Pentru decor:
100 ml frisca lichida
50 g fulgi de migdale

PREPARARE:

Mixam untul cu zaharul pana devin cremoase, apoi adaugam galbenurile pe rand, amestecand dupa fiecare in parte pana se omogenizeaza.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-1

Adaugam iaurtul, amestecam bine, apoi incorporam faina amestecata in prealabil cu un praf de sare si praful de copt.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-2

Turnam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt pe fund, iar peretii detasabili tapetati cu ulei si faina.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-3

Coacem blatul in cuptorul preincalzit la 180°C in jur de 25-30 minute, sau pana trece testul cu scobitoarea, apoi il scoatem si il lasam sa se raceasca pe un gratar. Cat timp se raceste batul batem frisca pana se intareste (dar nu foarte tare sa nu aiba aspect untos), apoi pregatim crema de mere. Foile de gelatina le punem intr-un bol cu apa rece. Merele curatate de coaja si cotor, taiate cubulete, le fierbem in apa cu 50 g zahar pudra timp de 2-3 minute. Dizolvam budinca de vanilie in lapte si o punem la fiert peste mere. Cand se ingroasa compozitia luam de pe foc. Peste 3 minute putem adauga gelatina si amestecam bine. Punem blatul pe o farfurie si il imbracam cu peretii detasabili ai formei de tort. Turnam putin mai mult de jumatate din crema de mere peste blat, apoi punem frisca.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-4

Peste frisca punem restul de crema si dam la rece. Pregatim bezeaua mixand foarte bine albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul. Cand obtinem o spuma foarte tare, ca pentru bezele, oprim mixerul. Punem bezeaua intr-o forma rotunda cu diametrul de 20 cm, tapetata cu hartie de copt, presaram fulgii de migdale si o coacem in cuptorul preincalzit la 100°C pentru o ora.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-5

O lasam sa se raceasca in cuptorul inchis peste noapte, sau cel putin 6 ore. Punem bezeaua peste ultimul strat de mere cu budinca de vanilie, apoi imbracam tortul in frisca batuta si il decoram cu fulgi de migdale.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-02

Nu cred ca va refuza cineva o felie de tort! Arata foarte bine, iar gustul este… hmmmm! Senzational!!!

Pofta buna!

Comentarii

  • Arata minunat, il voi incerca si eu curand! Te pup!

    • diva in bucatarie

      Te pup, Anca!

  • Am si eu o reteta asemanatoare,e absolut minunata,deci modestia nu-si are rostul. 😀
    Te pup!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Flory! Te pup!

  • Chiar saptamana asta ma gandeam ca nu am facut de mult un tort cu mere, bine eu fac cu mere din alea intregi. Ce ai pregatit tu este fin si delicios!

    • diva in bucatarie

      Esti draguta, multumesc!

  • Wow cat de bine arata!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Haplea!

  • superb tort ! trebuie incercat neaparat !:)

    • diva in bucatarie

      Multumesc, eu sunt sigura ca vei fi incantata de rezultat!

  • Un tort perfect de tomană!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Liana!

  • Arata bestial, eu vreau o felie chiar in momentul asta 😀

    • diva in bucatarie

      M-as bucura sa pot sa iti ofer una!

  • Perfect, ador aceasta combiatie!!!

    • diva in bucatarie

      Este grozava!

  • Cu ce bunatate ne mai incanti si azi! Minunat!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Laura!

  • Cred ca a fost un deliciu !!! 😉

    • diva in bucatarie

      daaaa, a fost super bun!

  • Ginuca

    Chiar este cu totul deosebit acest tort…dar fulgi de migdale am cautat toata vara si tot nu am dat de ei…:(

    • diva in bucatarie

      Fulgi de migdale se gasesc la Selgros si Kaufland!

      • Ginuca

        Nici la Kaufland nici la Lidl nu am gasit…dar eu tot o sa mai caut.

  • Iar ma pui la treaba.. 🙂

    • diva in bucatarie

      😉

  • Mada

    M-am apucat sa imi strang ingredientele pentru aceasta reteta minunata si am observat ca in blat nu sunt mentionate galbenusurile la ingrediente dar apar in reteta. Sunt cele 3 galbenusuri asociate celor 3 albusuri de la bezea? Multumesc!

    • diva in bucatarie

      da! Bine ca mi-ai atras atentia! Multumesc!!!

  • Alexandra

    Buna , as avea o intrebare la crema de mere …ai scris ca se fierb merele in apa mai apoi amestecam laptele cu budinca.
    Deci fierbem merele i 300 ml apa si budinca o amestec in 50 ml lapte si le amestec ?
    Si inca o intrebare ….daca am pune mai putina apa la compozitia cremei atunci sar ingrosa mai mult si am putea evita gelatina?
    Imi cer scuze pentru intrebarule posibil stupide dar am mai experimentat cu gelatina si nu prea mi-a iesit :-p
    Multumesc frumos o seara buna

    • In lapte dizlvam budinca pentru a nu face cocoloase. Trebuie sa punem un lichid la fierbere peste mere. Deci budinca dizolvata in lapte se toarna peste mere.
      Crema se ingroasa de la budinca, dar nu sta ferma la taiat. Ai nevoie de gelatina. 🙂 Daca folosesti foi de gelatina (pe care ai grija sa le pui 6-10 minute in apa rece, cat sa fie acoperite) si le pui peste o compozitie calda-calduta, se vor dizolva, amestesteci bine compozitia si totul va fi perfect. Nu te teme! Trebuie sa nu fie fierbinte, dar nici rece si gelatina isi face treaba.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *