RETETE RECENTE

ZACUSCA DE VINETE CU CIUPERCI

September 16, 2013 | CATEGORIA

zacusca-de-vinete-cu-ciuperci

Zacusca soacrei mele din vinete cu ciuperci are mare cautare printre prietenii nostri. Nu stiu daca ciupercile sau gustul legumelor pregatite la gratar o fac atat de speciala, dar cu siguranta este una din cele mai bune pe care le-am mancat pana acum. Pentru cei care se inarmeaza cu rabdare (iti ia mult timp sa cureti, sa fierbi, sa pui in borcane), le recomand sa incerce aceasta reteta.

INGREDIENTE

12 kg vinete
10 kg gogosari
8 kg ardei kapia
5 kg ciuperci – din aceasta cantitate eliminam cotoarele!
3 l suc rosii
2 l ulei
3 kg ceapa alba
1 mana boabe de piper
1 mana de sare
1 plic frunze dafin

 

PREPARARE:

Coacem pe gratar vinetele, gogosarii si ardeii kapia.

zacusca-de-vinete-cu-ciuperci-1

zacusca-de-vinete-cu-ciuperci-2

zacusca-de-vinete-cu-ciuperci-3

Cand ardeii si gogosarii sunt luati de pe foc ii saram, ii punem in ligheane si ii acoperim cu un prosop 10 minute – se vor curata foarte usor in acest fel. Curatam legumele de coaja si le lasam la scurs cateva ore bune (daca este rece afara peste noapte ar fi perfect sa le lasam mai multe ore). Fierbem ciupercile si le tocam mai grosolan.

zacusca-de-vinete-cu-ciuperci-4

Taiem ceapa si o calim pana se face aurie si se inmoaie putin. Dam prin masina de tocat legumele, alternandu-le pentru a usura procesul de omogenizare al compozitiei.

zacusca-de-vinete-cu-ciuperci-5

Adaugam ciupercile, sosul de rosii, uleiul (chiar si uleiul in care am calit ceapa) si condimentele (sare, piper si dafin). Vom amesteca bine, astfel incat compozitia sa fie omogena.

zacusca-de-vinete-cu-ciuperci-6

zacusca-de-vinete-cu-ciuperci-7

Punem la fiert compozitia, la foc mic. Vom amesteca in oala continuu pentru a nu se lipi de fund. Vom sti ca zacusca este fiarta atunci cand devine mai deschisa la culoare si bule de ulei se ridica la suprafata. Gustam din and in cand in timpul fierberii pentru a adauga sare daca este nevoie.

Cu 10 minute inainte sa inchidem focul punem borcanele spalate si uscate in cuptor, la foc mic, cu usa intredeschisa (la 100°C).
Vom turna zacusca in borcanele fierbinti. Optional, punem un varf de cutit de salicil peste zacusca si sigilam imediat.
Acoperim borcanele peste noapte cu o patura astfel incat sa raceasca foarte incet.

zacusca-de-vinete-cu-ciuperci-8

Vor iesi 50 de borcane de 375 ml din cantitatile indicate.

Sa aveti spor la pregatit zacusca de vinete cu ciuperci, pentru ca va fi foarte apreciata peste iarna!

Comentarii

  • Minunat! Ce pofta mi-ai facut…

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Laura!

  • Preferata mea !! <3

    • diva in bucatarie

      Daca are ciuperci…

  • absolut impecabila!

    • divainbucatarie

      Multumesc!

  • Pfuuu! O combinatie ce m-a dat gata! Ador ambele tipuri de zacusca, dar nu m-am gandit nicodata sa fac 2 in 1. :”>

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Alina!

  • arata delicios, perfecta in camara pe timp de iarna, daca tine pana atunci ;))))!!!!

    • diva in bucatarie

      PUP si eu!

  • Este foarte buna. Muncesti mult dar obtii ceva gustos pentru la iarna!

    • diva in bucatarie

      Asa este!

  • Dada

    Super reteta.Maine fac piata :).Am si un sacusor de hribi asa ca maine se lasa cu trebusoara.Multumesc pentru reteta!

    • divainbucatarie

      Cu drag!

  • Imi ploua in gura!!! Trebuie sa incerc si eu reteta.. intr-o cantitate mai mica, binenteles 🙂
    Pupici

    • diva in bucatarie

      Te pup, Simona!

  • Adriana

    Increc astazi sper sa fie un succes din toate privintele …aspect si gust ….multumim mult Laura ….

    • diva in bucatarie

      Sper sa fie si pe gustul tau!

  • Liliana

    Mi-a facut pofta. Abia astept sa o fac si eu. Multumesc

  • dani

    SA TE BATA NOROCU CA BINIE GRAIESTI FATUCA DRAGA !!!

    SA TRAIESTI SI SA FI IUBITA ! AMU O FAC SI EU CA TARE-MI POFTA…

  • Adry

    Buna,conteaza cand pui sarea ,ca nu este specificat?

    • Sarea o punem cu piperul si adaugam in timp ce fierbe daca mai este nevoie.

      • Adry

        Multumesc! Eu o pun de obicei in timp ce fierbe dar peste tot am vazut scris ca se pune la sfarsit si aici nu scrie.

        • Din punctul meu de vedere sarea era trecuta la “condimente” – voi specifica pentru a fi mai clara.

  • Titel

    Mai bine denumeai aceasta reteta zacusca de ardei cu ciuperci, deoarece componenta de ardei (ardei capia + ardei gogosar) este de 20 kg si este predominanta.

  • reteta de zacusca buna.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *