Prajitura cu foi de napolitane, caramel si nuca

4 iunie 2013Diva in Bucatarie

Prajitura cu foi de napolitane, caramel si nuca. Si faptul ca se termina un platou fara sa iti dai seama cand si cum de a fost posibil acest lucru, te pune pe ganduri… de cate ori va trebui sa refaci prajitura ca sa te saturi?

Prajitura cu foi de napolitana, caramel si nuca este cea mai simpla si mai rapida prajitura! Cred ca nu exista copil care sa nu se „topeasca” dupa aceasta prajitura plina de caramel si nuca.

Si faptul ca se termina un platou fara sa iti dai seama cand si cum de a fost posibil acest lucru, te pune pe ganduri… de cate ori va trebui sa refaci prajitura ca sa te saturi?

Napolitane cu caramel si nuca sunt prajiturile pe care eu si fratele meu ne certam cand eram mici. Era obisnuit ca eu sa nu mananc multe dulciuri, ciocolata probabil s-ar fi stricat, de bomboane din comert nu prea ma atingeam, iar dintre prajiturile facute in casa aceasta era preferata mea. In timp ce Adi imi lua ciocolata si lasa ambalajul la loc, ca eu sa nu imi dau seama imediat, eu ascundeam bucati de napolitane cu nuca si caramel intr-o cutie de carton, unde credea el ca imi pastrez colectia de servetele de hartie. Mancam pe ascuns si imi ajungeau si o saptamana, caci mama facea de obicei doua prajituri, mai ales in preajma unui eveniment important. Din fericire noi aveam si perioada comunista in casa unt, ciocolata, salam de Sibiu si alte lucruri ce ajungeau foarte greu in tara. Existau „case de comenzi” iar mama era prietena cu doamnele de acolo, ce dadeau bunatati doar anumitor persoane. Mama le ajuta pe doamnele respective sa isi ia pantofi de piele sau stofe de calitate, iar ele o lasau sa cumpere tot ce isi dorea de la casa de comenzi. Nu aveam voie sa spun si altor copii ca avem in casa ciocolata sau salam de Sibiu, ca sa nu ii fac sa se simta prost, desi nu stiu cum se facea ca toti copiii de la bloc aveau totusi si ei ciocolata chinezeasca. Aceeasi pe care o pastram ascunsa de fratele meu.

prajitura-cu-foi-de-napolitana,-caramel-si-nuci-01

Tin minte din vremea aceea multe feluri de mancare, prajituri cu nuca, rulade, checuri de tot felul, dar aceasta era cea care imi placea cel mai mult. Si azi mi se intampla cand plec la drum lung cu masina si intru intr-o benzinarie sa vreau sa imi cumpar napolitane. Mananc de doua ori din ele si le dau sotului sau copilului. Nu regasesc placerea gustului pe care o am cand mananc napolitane cu caramel si nuca facute in casa.

Nimic nu se compara cu prajitura cu foi de napolitana, caramel si nuca! Am pregatit cu vecina si prietena mea Georgiana si pentru copiii nostri cand plecau in excursie. Dintre toate deserturile, napolitanele cu caramel si nuca s-au terminat primele.

prajitura-cu-foi-de-napolitana,-caramel-si-nuci

Prajitura cu foi de napolitana, caramel si nuca este un desert simplu, rapid, usor de pregatit si extrem de delicios. Daca aveti nuci din propria gradina este si foarte ieftin, altfel pretul pentru nuca a explodat, dar prajitura aceasta merita toti banii.

Este foarte important ca nucile sa fie putin prajite inainte  de a fi puse in prajitura. Aroma acestora este mai intensa. Eu folosesc esenta de rom. Mi se pare ca merge cel mai bine cu nuca. Probabil acest lucru se datoreaza faptului ca am crescut cu acest gust. Merge si vanilie, dar se pierde aroma langa nuca ce are gust putenic datorita uleiurilor continute de aceasta. In concluzie, daca puneti vanilie o puneti degeaba.

Nu o veti simti deloc. Aveti nevoie de o aroma mai puternica. Incercati rom (alcool) daca nu vreti sa folositi esenta. Puteti pune, pe langa nuci si alune de padure, sau doar alune de padure.

Un alt amanunt important este ca atuncu cand caramelizati zaharul este ca acesta se inchwide repede la culoare, trebuie sa lucrati rapid din momentul in care acesta prinde culoarea caramelului, sa nu ajunga sa fie de culoare maro inchis sau neagra. Exista doua metode de caramelizare. Una cu apa, alta simpla, doar zahar in oala. In ambele cazuri nu se amesteca in oala cu lingura pna aincepe sa prinda culoare, doar se inclina cratita – daca este cazul!

Partea cea mai buna la aceasta reteta este ca totul este gata cand opresti focul. Nu stai sa freci unt separat, asa cum am vazut in alte retete. Reteta mea este rapida si foarte buna! Si acest lucru poate fi confirmat de 28 de copii in cor, de prietenii care au incercat reteta, dar si de cei care imi urmaresc blogul si au incercat reteta.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura cu foi de napolitane, caramel si nuca:

INGREDIENTE:

4 foi mari de napolitane

Pentru crema:
400 g nuca
200 g zahar
5 oua
250 g unt
1 lingurita esenta de rom

Pentru caramel:
300 g zahar

PREPARARE:

In primul rand am inceput sa prajesc usor nucile. Le-am tinut tinem in cuptorul preincalzit la 200°C cateva minte, cu grija, ca sa nu le ard.

Am tocat nuca, dar nu foarte fin. Am caramelizat zaharul, apoi am adaugat pe rand untul, zaharul si nucile, amestecand dupa fiecare in parte pana se omogenizeaza. Am lasat vasul la foc mic in tot acest timp.

prajitura-cu-foi-de-napolitana,-caramel-si-nuci-1prajitura-cu-foi-de-napolitana,-caramel-si-nuci-2

La sfarsit am adaugat treptat ouale batute si am amestecat pana s-a ingroasat compozitia, apoi am luat de pe foc. In acest moment am adaugat esenta de rom si am amestecat bine. Am turnat-o imediat peste o foaie de napolitana.

prajitura-cu-foi-de-napolitana,-caramel-si-nuci-3

Am acoperit cu alta foaie si am repetat operatiunea pana am terminat crema si foile. Peste acestea am pus o greutate astfel incat sa fie presiune si sa se lipeasca bine intre ele.

Am lasat prajitura cu foi de napolitana caramel si nuca peste noapte cu greutatea pe ea, apoi am taiat-o cuburi.

prajitura-cu-foi-de-napolitana,-caramel-si-nuci-01

Pofta buna si spor la prajiturit!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Multumesc pentru poza Monica Lisita Olteanu!

Valentina a facut prajitura dar fara nuca si i-a placut mult si asa!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Nu înţeleg partea cu „Caramelizam zaharul, apoi adaugam pe rand untul, zaharul si nucile”. Ce zahăr caramelizăm şi ce zahăr adăugăm? E o repetiţie neinteţionată? Caramelizăm un zahăr şi adăugăm alt zahăr? Nu mi se pare prea explicit. Mulţumesc mult pentru lămuriri.

    1. La ingrediente ai trecuta o cantitate de zahar pentru caramel. Pe aceea o caramelizezi (zahar ars pana devine maro deschis). Restul de zahar care se adauga este cel din ingredientele pentru crema!!!

      1. Bun, am înţeles. Ca să topesc mai bine zahărul pentru cremă, eu am bătut ouăle cu acest zahăr. Şi am pus mai puţin, pentru că 200 de grame, adăugat la caramel, mi se pare totuşi prea dulce. Eu întotdeauna reduc din zahărul specificat în reţete 🙂

  2. Am facut reteta ta cu mici modificari. Mai putin zahar si am pus si niste biscuiti sfaramati ca sa mi se lege crema mai bine. Si sa fiu sincera, si pt ca mama o facea asa cand eram mica

  3. Cum fac sa nu se inmoaie prea tare foile? Mereu patesc asta si pe urma prajitura parca e cauciucata. Cine-mi poate da un sfat?

  4. Pfff o bunătate de prăjitură. Nu aveam nuca suficientă si am pus ce mai aveam prin casă… fistic si alune de cajou. Sinceră să fiu nu am avut răbdare să se răcească si am si tăiat o bucățică. Este fenomenală. Multumesc pentru această descoperire.

  5. Buna ziua!! A luat sotul meu napolitane cu caramel de la firma dar fara nuca ca cumnatul nu mananca nuca deloc dar ni se compara cu cele facute in casa…asa ca intr-o vineri m-am pus de am facut..dupa reteta dvs dar nu am pus nuca…absolut delicioasa si nu am mai ramas nimic din cat am facut ca eu fac cantitati mai mari ca vine si fratele si nepotul soacrei la noi…sarumana si va multumesc pentru reteta…o voi mai face cat de curand…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *