google plus pinterest twitter

ADS 1 code

COZONAC FLOARE CU NUCA SI SCORTISOARA

03 May 2013

cozonac-floare-cu-nuca-si-scortisoara

INGREDIENTE:

Pentru blat
500 g faina (eu am folosit faina Grania)
200 ml lapte cald
25 g drojdie proaspata
175 g zahar
3 galbenusuri
60 ml ulei
40 g unt topit
1 lingurita coaja rasa de portocala
1 fiola esenta de vanilie

Pentru umplutura
200 g nuca macinata
100 g zahar pudra
1 lingurita rasa cacao
1 lingurita scortisoara

PREPARARE:

Pentru inceput pregatim maiaua: punem drojdia cu o lingura de zahar si una de faina intr-o cana, turnam lapte cald cat se le acoperim, amestecam putin sa le dizolvam, apoi le lasam sa dospesca in jur de 10-15 minute. Cand sta sa iasa maiaua din cana o turnam peste faina amestecata cu zahar si un praf de sare.

cozonac-floare-cu-nuca-si-scortisoara-1

Adaugam apoi pe rand galbenusurile, coaja de portocala, esenta de vanilie, untul topit, uleiul (putem folosi doar unt topit 90-100 g) si in final laptele cald, pe care il adaugam treptat, in functie de cat are nevoie aluatul.

cozonac-floare-cu-nuca-si-scortisoara-2

Framantam aluatul foarte bine pret de 10 minute, apoi il lasam sa creasca la loc cald pana isi dubleaza volumul. Rupem din aluat o bucatica mica pentru mijlocul florii, iar restul il impartim in 3 parti egale. Intindem 3 cercuri perfecte, de marimea tavii in care coacem (cu diametrul de 26 cm). Punem prima foaie de aluat in tava tapetata cu hartie de copt, iar peste aceasta punem un strat de nuca amestecat cu zahar pudra, cacao si scortisoara (aproximativ jumatate din cantitate). Punem a doua foaie, umplutura si a treia foaie…

cozonac-floare-cu-nuca-si-scortisoara-3

In mijloc punem putina nuca cu scortisoara si o acoperim cu bucatica mica de aluat pastrata si intinsa tot in forma de cerc. Cu o foarfeca taiem straturile de aluat pana la cercul care constituie mijlocul florii si le rasucim, avand grija sa lipim putin capetele “petalelor”.

cozonac-floare-cu-nuca-si-scortisoara-4

cozonac-floare-cu-nuca-si-scortisoara-5

Coacem cozonacul in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45 minute (in functie de cuptor poate fi gata in 40 sau chiar 50 minute, asa ca facem testul cu scobitoarea), avand grija sa il acoperim complet cand incepe sa se rumeneasca.

Optional: cu 2 minute inainte sa il scoatem din cuptor definitiv il putem unge cu un galbenus batut cu 2 linguri de lapte. Eu nu l-am uns, am preferat sa il decorez cu zahar.

Sa aveti pofta si spor la lucru!

12 Comentarii

  1. Poliana says:

    Ce frumos arata!! Un Paste fericit iti doresc draga mea! Te pup

    1. diva in bucatarie says:

      Multumesc, la fel! Te pup, Poliana!

  2. Foarte frumos cozonacul:)
    Paste Fericit,zambete si multe bucurii iti dorim!te pupam

    1. divainbucatarie says:

      Multumesc!

  3. FLORY says:

    Ce frumos,un mod inedit de a face cozonac.Imi place!
    Paste fericit ! <3

    1. diva in bucatarie says:

      Paste fericit, Flory!

  4. Catalina says:

    Sărbători minunate Cristina!

    1. diva in bucatarie says:

      Multumesc, Catalina!

  5. Foarte frumos si de efect. Bravo!

    1. diva in bucatarie says:

      Tks!

  6. merisor says:

    Deci de aici a plecat avalansa de aluaturi in stil floare.
    Felicitari pentru creatie!!!
    Pupici!

    1. diva in bucatarie says:

      🙂

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Banner ADS 3 inner