Prajitura tosca

1 februarie 2013Diva in Bucatarie

Prajitura tosca. La petreceri cu mai multi invitati este unul din deliciile la care putem apela cu siguranta, pentru ca nu va ramane nimic in platou pana la final.

Prajitura Tosca. Prajitura cu blat de mac, crema de vanilie si biscuiti acoperiti cu glazura de ciocolata este delicioasa si usor de facut. Este prajitura perfecta pentru orice moment al zilei, dar si pentru mesele de sarbatori sau evenimente.

La petreceri cu mai multi invitati este unul din deliciile la care putem apela cu siguranta, pentru ca nu va ramane nimic in platou pana la final.

Prajitura Tosca este deliciul cu blat din albusuri cu mac, crema de vanilie si biscuiti glazurati cu ciocolata. Este una din cele mai bune prajituri cu crema de vanilie.

Poate acesta este motivul pentru care romanii aleg aceasta prajitura pentru mesele festive, de sarbatori sau la diverse zile importante din viata lor.

Nu stiu cine ar putea rezista acestei prajituri. Este megadelicioasa si te ispiteste inca de cand apare platoul pe masa. Eu nu cred ca cineva se va opri la o singura bucatica. Cel putin prietenii mei isi iau cate 2 bucati din prima, apoi inca 1 sau 2 cuburi.

Asta ma bucura. Stiu sigur ca prajitura aceasta este buna si pot sa o recomand si altora.

Pentru a portiona prajitura Tosca trebuie sa o lasam cateva ore la rece, minim 4, dar de preferat peste noapte. Folositi un cutit cu lama lunga foarte bine ascutit, ce va fi curatat (sters dupa fiecare taietura).

Eu am mancat aceasta prajitura prima oara la vecina mea, undeva dupa revolutie. Mi-a placut foarte mult. Am cerut reteta si am constatat ca ea folosea in crema budinca de vanilie la plic, dar va recomand sa o inlocuiti cu amidon sau amidon+faina. Voi lasa in lista de ingrediente amandoua variantele, lasandu-va pe voi sa alegeti intre o crema fina, naturala si una cu budinca la plic.

Va las mai jos ingredientele si modulde preparare pentru prajitura Tosca. 

Iata o alta prajitura cu blat cu mac iubita de cei care imi urmaresc blogul: prajitura cu mac si crema de branza cu lamaie. 

Iubitorii macului pot sa se delecteze si cu un guguluf foarte pufos, cu aer de sarbatoare, iar reteta lui o gasiti aici. 

prajitura-tosca

Mai multe prajituri cu crema gasiti in acest link. 

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura Tosca prezentata pas cu pas mai jos.

INGREDIENTE:
(pentru o tava cu dimensiunile 32*23 cm)

Pentru blat:
8 albusuri
250 g zahar
100 g mac
100 g nuca de cocos
3 linguri faina
1 praf de sare
1 plic praf de copt

Pentru crema:
8 galbenusuri
200 g zahar
40 g amidon (sau 1 plic budinca vanilie)
400 ml lapte
200 g unt

Pentru topping:
120 g biscuiti Petit beurre
200 ml lapte
150 g zahar
1/2 lingurita rom
200 g ciocolata cu lapte
50 g ciocolata neagra
100 ml smantana pentru frisca

PREPARARE:

Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare, adaugand treptat zaharul. Cand spuma este tare si nu cade de pe tel (sau furcile mixerului) adaugam pe rand macul, nuca de cocos si faina amestecata cu praful de copt.

prajitura-tosca-1

Turnam aluatul in tava tapetata cu hirtie de copt si il coacem in jur de 30 minute in cuptorul preincalzit la 180°C (verificam daca trece testul scobitorii).

Cat timp de coace blatul pregatim crema: frecam galbenusurile cu zaharul, iar amidinul (sau praful de budinca) cu putin de lapte. Apoi amestecam amidonul cu galbenusurile. Restul de lapte il fierbem, apoi il turnam peste compozitia de galenusuri cu amidon. Punem la fiert, la foc mic, pana se ingroasa crema. Cand aceasta s-a racit putin adaugam untul si il mixam pana se omogenizeaza compozitia.

prajitura-tosca-2

Punem la fiert 200 ml lapte cu 150 g zahar , doar pana se topeste acesta. Luam de pe foc, adaugam romul, apoi turnam intr-un castron laptele. Inmuiem biscutii in lapte pret de cateva secunde, astfel incat sa fie moi la exterior, dar fermi in interior.
Peste blatul racit turnam crema iar peste aceastaaranjam biscuitii inmuiati in lapte.

prajitura-tosca-3

Punem prajitura la frigider 10-15 minute. Cu cateva minute inainte sa o scoatem de la rece pregatim glazura topind la bain-marie ciocolata, apoi adaugam treptat smantana pentru frisca. Glazura calda o turnam si o intindem peste biscuiti.

prajitura-tosca-4

Punem prajitura la rece pret de cateva ore apoi o putem taia cubulete si o servim.

Pofta buna!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Daca va abonati aiciveti vedea cum am pregatit cele mai rapide si mai simple retete de pe blog.

Multumesc, Ramona Olteanu pentru poza

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

      1. acuma fac prajitura .sper sa-mi iasa …arata f bineee…problema e ca nam ciocolata dar fac o glazura cu cacao:) salutari si multumesc pt reteta

  1. Cel mai mult imi place blatul cu mac si cocos. Arata splendid. Mi-ar place sa gust toata felia, ce-i drept, dar blatul m-a fermecat. Felcitari! Sa ai un weekend frumos.

  2. Cu ce s-ar poate inlocui plicul cu budinca de vanilie? Sincer…incerc sa evit atatea E-uri concentrate. IN rest, felicitari ptr tot!

  3. este foarte, foarte dulce.nu stiu daca la blat se mai poate elimina din zahar, dar sigur la crema putem adauga o cantitate mai mica de zahar.
    Felicitari pentru blog!

    1. Draga Ana, poti modifica cantitatea de zahar din crema dupa gustul tau… Prajitura pare mai putin dulce a doua zi, tie cum ti se pare?

  4. Am servit (mancat) asemenea placere de a trai, preparata de o colega senioare la o petrecere ………….Au cazut titzi pe spate ! Zau !

  5. buna, macul se pune nemacinat? din poze asa pare 🙂 arata fff bn…maine o fac da voiam sa stiu daca tre sa macin macul 🙂

  6. astazi am incercat sa fac aceasta prajitura…a iesit foarte bineee ,,nu ma asteptam deoarece am mai incercat si alte retete si au iesit praff…multumesc mult!! astept si alte retete.. pup

  7. Am tot auzit de prajitura asta , dar inca nu am incercat-o .
    Dar acum tu m-ai lamurit sa o fac, draga mea .
    Tie iti doresc vacanta placuta in continuare si mie…sa nu fie tare cald sambata.
    Te tzuc cu drag !
    Multumesc frumos…

  8. Buna ziua! Ce dimensiune a avut tava in care ati copt? Ca la ingrediente scrie 38*28 cm si in comentarii 23*32 cm. Multumesc!

  9. Multumesc pentru reteta, dintre toate retetele incercate , aceasta a iesit cel mai bine . O prajitura delicioasa !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *