Tort de ciocolata sau „chocolate cake, my love”

12 noiembrie 2012Diva in Bucatarie

Tort de ciocolata sau „chocolate cake, my love”. Tort de ciocolata – cea mai buna reteta de tort de ciocolata cu blat usor umed si in acelasi timp pufos, rapida si foarte usor de pregatit, cu o crema fina si senzuala.

Tort de ciocolata – cea mai buna reteta de tort de ciocolata cu blat usor umed si in acelasi timp pufos, rapida si foarte usor de pregatit, cu o crema fina si senzuala.

Parerea mea este ca dupa ce veti manca o felie din acest tort de ciocolata pe care eu l-am numit „CHOCOLATE CAKE, MY LOVE”, nu veti mai vrea sa mancati alt tort. Este cel mai bun tort de ciocolata! 

Ce poate fi mai bun decat sa ai un blat cu ciocolata si crema de ciocolata? Exista persoane care iubesc ciocolata sa ma contrazica? Nu cred!

Experienta senzoriala pe care o traiesc cand pregatesc si gust torturile cu ciocolata nu poate fi egalata de absolut nimic. Stiu, este slabiciunea mea, sunt dependenta de ciocolata! In ceea ce priveste tortul acesta nu am altceva de spus decat ca fost dragoste la prima degustare, in acel moment cerul gurii a scos un „WOW”, papilele mele au descoperit ceva atat de senzual, catifelat si neted cum nu pot descrie in cuvinte.

Nici ca se putea sa inceapa mai bine „Inspiration Food Marathon” organizat de Electrolux, decat cu tentatia de a pregati o reteta in care ingredientul principal sa fie ciocolata. I love chocolate party!!! Ma simt ca un copil care a primit jucaria preferata.

Acest tort de ciocolata l-au gustat si finii mei veniti in vizita parca dupa miros. Desi ei mananca mai putine dulciuri, de data aceasta au mai cerut o felie.

Nu sunt cea mai experta in decoruri de tort, dar cu siguranta nimeni nu mai baga de seama acest lucru cand gusta din acest tort de ciocolata.

Eu va promit ca va fi o experienta placuta, usor de facut. Si va promit ca daca il veti face ca tort de ciocolata pentru Craciun sau alte sarbatori, evenimente din viata voastra, toata lumea o sa va laude.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru tort de ciocolata „CHOCOLATE CAKE, MY LOVE” – prezentat pas cu pas in imagini si explicatii:

Pentru blat:
(3 bucati cu diametrul de 20cm)
150 g ciocolata neagra
150 g unt
100 g zahar pudra
150 g zahar brun
1 lingura ness
30 ml apa fierbinte
3 oua
70 ml lapte batut
100 g faina cu agent de crestere
100 g faina simpla
30 g nuci macinate
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
30 g praf de cacao neagra

Pentru crema:
200 g ciocolata neagra
300 g ciocolata cu lapte
4 galbenusuri
30 ml amarula (whiskey cream)
350 ml smantana pentru frisca 30% grasime – mixata pana se intareste si devine cremoasa
200 g unt

Pentru sirop -optional:
150 ml apa
50 g zahar
1/2 lingurita rom

Pentru decor:
100 g ciocolata neagra
30 g ciocolata alba
bombonele de ciocolata
optional – trandafiri din napolitana

PREPARARE:

Incepem experienta noastra pregatind cel mai simplu si mai bun blat de tort. Pornim cuptorul la 180°C. Intr-un castron cernem cele doua tipuri de faina amestecate cu praful de copt si bicarbonat, cacao si cele doua tipuri de zahar – astfel incat faina sau praful de cacao sa nu ramana cu bulgarasi.

Separat batem ouale cu laptele.

Topim ciocolata neagra impreuna cu untul la baine-marie. In acest timp dizolvam nessul in apa fierbinte, apoi il turnam peste ciocolata si unt. Narile noastre percep deja mirosul care declanseaza anticiparea momentului senzorial.

Luam de pe foc, amestecam bine compozitia, apoi o turnam peste amestecul de faina si zahar si omogenizam.

Adaugam ouale batute, nucile si amestecam bine, apoi turnam aluatul in 3 forme de 18-20 cm si le coacem pana trec testul scobitorii (daca folosim 3 forme in 15 minute sunt coapte – intr-o singura forma de tort mai adanca putem ajunge cu timpul de coacere si la 40-45 minute, dar blaturile nu vor fi la fel deumede si in acelasi timp moi si pufoase). Le taiem capacul (partea de la suprafata) cu cutitul, astfel incat sa avem felii de aceasi inaltime, plane.

Resturile din blat s-a topit in cateva secunde. De data aceasta nu am fost eu ci puiul meu dadea tarcoale prin bucatarie. O intrebare inocenta legata de restul de blat („de acestea mai ai nevoie?”) a primit raspunsul pe care si l-a dorit si in cateva secunde a disparut si el si farfuria. Am zambit in coltul gurii, cu gandul ca trebuie sa semene si cu mine la ceva… Cand avem blaturile pregatite incepem sa lucram partea cea mai frumoasa: crema de ciocolata. Punem la baine-marie ambele tipuri de ciocolata. Cand acestea sunt topite adaugam 1/2 din cantitatea de unt, amestecam usor pana se topeste, apoi adaugam cele 4 galbenusuri, pe rand, amestecam vartos dupa fiecare in parte pana le incorporam si crema incepe sa se ingroase. Luam de pe foc si adaugam cealata jumatate de unt. Lasam sa se raceasca, apoi incorporam frisca batuta.

Le lasam sa se cunoasca bine (in jur de 30 secunde), le amestecam bine cu mixerul la viteza mica, apoi la viteza mare, astfel incat cele doua sa isi piarda existenta, dand nastere unei creme senzationale. Oprim mixerul, scufundam un degetel si gustam… HMMM! Dam repede bolul la frigider, pentru ca altfel riscam sa mancam cu lingura crema si nu mai terminam tortul… Dupa ce a stat la rece o ora o scoatem, o mai mixam inca odata, adaugam 30 ml amarula (sau whiskey cream) si mai lasam la rece inca 30-40 minute. Apoi asamblam tortul. Daca marginile blatului dau semne ca se intaresc, putem insiropa putin fiecare blat, fara sa exageram. Doua liguri de sirop pentru marginile fiecarui blat si eventual inca una pentru interior vor fi mai mult decat suficiente. Daca folosim faina de calitate este foarte posibil sa nu avem nevoie de sirop, caci blaturile raman pufoase si dupa 2 ore. Punem o folie de staniol pe un platou (sa nu il murdarim cand pregatim tortul), punem primul blat uns cu crema, apoi al doilea si al treilea, avand grija sa pastram crema si pentru a-l imbraca la final, dar si pentru decor daca o sa avem rabdare sa mai facem floricele.

Punem tortul la rece pentru cateva ore, sau chiar peste noapte.
Cineva se simte castigator la tombola. Castronul in care a fost crema a disparut si probabil sta cu el in brate si aduna tot ce a mai ramas prin el. Ma resemnez cu gandul ca eu voi fi cea care taie tortul si este clar ca imi voi taia felia cea mai mare!
Cu 30 de minute inainte sa servim tortul il decoram cu bucati de ciocolata neagra (topita, intinsa pe o folie de staniol si pusa la congelator pentru 10-15 minute, taiata apoi cat mai neuniform), ciocolata alba rasa si cateva bombonele la baza.

Scoatem usor folia de staniol de sub tort, iar platoul cu tort este gata pentru servit!

Sa aveti pofta!

Va invit sa vedeti in varianta video unul din cele mai apreciate torturi de biscuiti cu ciocolata pregatit de mine:

Daca vreti sa imparatsiti si altora retetele voastre sau retetele pregatite de pe acest blog, va invit in grupul Gatesc cu prietenii. 

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Eu nu ma omor dupa torturile de ciocolata, dar ce sa-i faci, nimeni nu e perfect… Insa de data asta m-a dat pe spate! Poate pentru ca e cremos si se topeste placut in gura, dar poate si pentru ca ambianta a fost speciala… In fine, un tort de ciocolata demential!

    Ca sa nu mai zic ca salivez numai la vederea pozelor, si doar mai ieri am mincat din el…

  2. Daca as putea, v-as da eu premiul direct!!! Sunteti sursa mea zilnica de inspiratie, tot ce am pregatit dupa retetele dvs. mi-a placut maxim, nu am ratat nimic niciodata! Va doresc succes ii tot ce veti face!

  3. Eu il voi incerca de Revelion, cautam o reteta potrivita si acest tort arata excelent. Ciocolata este si slabiciunea mea, mai nou chiar cea amaruie. Iar decoratiile de sus sunt minunate!

  4. Wow… arata senzational iar ingredientele folosite nu au cum sa il faca decat delicios. Am sa il incerc cu siguranta .Pupici, succes la concurs !

  5. Desi va urmaresc de mult timp nu am intrat sa va spun sincer ca va admir munca si rabdarea cu care pregatiti totul. Va doresc succes in tot ce va propuneti!

  6. Sper ca n-am intarziat prea mult si mai primesc si eu o feliuta… Cine ar putea rezista unei asemenea bunatati?!
    Bafta multa la concurs iti doresc, sper sa castigi ptr ca meriti! Pup

  7. Tortul asta l-am facut recent, de ziua iubitului meu. Am observat ca e mult mai gustos daca sta macar 1 zi la frigider, plus ca se pastreaza proaspat cateva zile bune.

  8. In sfarsit am gasit o reteta de blat cu ciocolata fara sa sa fiu nevoita sa adaug acele albusuri spuma:)) Eu am 2 forme de 18 cm, oricum nu mi ar incapea 3 in cuptor. As putea coace 2 si pe urma pe al 3 lea? Merci mult pentru retete, intr adevar esti o DIVA in bucatarie:) Pup

  9. Un tort extraordinar de bun!! Iar crema aceea de ciocolata…dementiala!! Eu am inlocuit frisca cu smantana batuta bine. 😉
    Te pup si multumim pentru reteta!! :*

  10. Un tort delicios. L-am facut acum 3 saptamani la petrecerea de majorat a fiului meu si, vreau sa spun ca a fost regina serii. Desi am dublat cantitatile, pentru a fi mai mare, abia-abia s-a ajuns. Marea majoritate a invitatilor a cerut si a doua portie. Multumesc pentru reteta.

    Imi pare tare rau ca, desi sunt abonata, nu primesc postarile tale. Nu stiu din ce cauza.

  11. Salut! Vreau sa fac tortul sambata, dar nu vad unde ai pus nuca din reteta. Se poate te rog sa imi raspunzi? Mersi!

  12. Buna ziua vreau sa ii fac tortul asta mamei mele,dar am o nelămurire cu laptele in rețeta știe bătut iar in poza se vede ca este lapte dulce!,Multumesc

  13. Va deranjez din nou si îmi cer scuze,dar am o problema,in cuptor nu îmi intra 3tavi!!le pot coace pe rând blaturile sau se întâmpla ceva cu compoziția??multumesc Nu así crea da fac fiar unul si să-l tai in 3,cum ați zis dv nu iese la fel de fraged

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *