Varza rosie calita

9 octombrie 2012Diva in Bucatarie

Varza rosie calita. In Germania este probabil cea mai intalnita reteta de garnitura pentru masa de Craciun.

varza rosie calita

 

Varza rosie calita

Varza rosie calita este o reteta rapida de garnitura. Merge perfect langa o friptura de gasca, rata, orice vanat dar si alaturi de pui sau muschiulet, cotlet de porc, coaste de porc, piept de porc sau celebrii carnati nemtesti. Varza rosie calita cu mere este cea mai simpla reteta si este foarte gustoasa.

Desi varza rosie calita este mai putin consumata la noi in tara, varza fiind cel mai mult folosita in salate sau muraturi, va garantez ca reteta aceasta este atat de simpla si atat de buna incat o sa vreti sa o pregatiti chiar si de Craciun, langa friptura.

In Germania este probabil cea mai intalnita reteta de garnitura pentru masa de Craciun.

Eu am mancat-o prima oara la masa de Craciun in Germania, chiar la prima vizita in aceasta tara. Am avut langa aceasta friptura de curcan si galuste de cartofi. Am luat reteta de la Marika si de atunci o pregatesc si eu.

Procesul de gatire nu este complicat absolut deloc.

Varza rosie are un gust mai dulce decat varza alba si este bogata in vitamine si nutrienti. Are o cantitate mare de vitamina C, potasiu, fier, magneziu si fibre.

Trebuie sa aveti grija cand cumparati varza ca aceasta sa aiba culoare frumoasa, sa nu aiba frunze vestejite si patate si sa fie indesata. Aveti grija ca poate pata mainile.

Ar fi bine sa folositi manusi cand o taiati, dar mai ales cand incercati sa eliminati apa din ea strangand-o in maini.

Puteti taia varza cu un cutit, indepartand cotorul sau folositi o mandolina speciala pentru taiat varza. Taiati varza fin, dar nu foarte subtire.

Eu am folosit in aceasta reteta doar ulei dar cred ca ar iesi si mai gustoasa daca as pune langa ulei si un cub mic de unt – 20 g. Aceasta reteta nu contine otet, ceapa, zahar sau vin.

Puteti vedea reteta de varza calita cu ceapa, zahar si otet daca apasati pe titlul retetei  din lista de mai jos.

Alte retete cu varza rosie pregatite de mine:

In familia tatalui meu (polonezi veniti in Romania in timpul razboiului) se manca adesea si varza rosie calita, dar eu ca si copil am refuzat-o mereu. Mare greseala! Mi-au trebuit 20 ani ca sa descopar cat de gustoasa este! Istoria se repeta, caci fiul meu refuza sa manance orice tip de varza calita.

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru cea mai simpla si mai buna reteta de varza rosie calita. 

Ingrediente varza rosie calita:

1 varza rosie potrivita
2 mere de marime medie
sare
1 frunza dafin
1/4 lingurita boabe piper si 4 cuisoare
1/4 lingurita cimbru uscat
4 linguri ulei
1 cana apa

Cum se face varza rosie calita:

Am ras varza, am frecat-o cu sare si am lasat-o in jur de o ora sa se inmoaie.

Dupa acest interval de timp am curatat merele de coaja si le-am ras. Am stors varza foarte bine de sucul pe care l-a lasat, strangand-o in mana cat de tare am putut.

Am pus varza la calit impreuna cu merele rase, in uleiul bine incins. Am adaugat boabele de piper si cuisoarele, frunza de dafin si cimbrul, am turnat apa si am lasat sa fiarba la foc mic, cu capac, pana s-a inmuiat.

Am mutat varza intr-un vas termorezistent si am pus-o in  cuptorul preincalzit la 200°C in jur de 15-20 minute. Veti sti ca este facuta daca s-a evaporat lichidul si este moale.

Am mancat varza rosie calita fierbinte, pe post de garnitura langa friptura de pui.

Tare buna a fost varza rosie calita!

Sper ca o veti incerca si voi.

Iata cat de bine arata varza rosie pregatita de Gabi P! Multumesc!

 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Daca vreti sa vedeti reteta video pe eran mare apasati pe „watch on YouTube”.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

 

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *