Cuburi cu crema caramel

24 ianuarie 2012Diva in Bucatarie

Cuburi cu crema caramel. Pentru inceput pregatim partea de la baza a prajiturii: rupem biscuitii si tocam nucile grosolan, apoi le punem intr-un vas.

INGREDIENTE:

Pentru blat:
200 g biscuiti
100 g nuci
100 g ciocolata cu lapte
50 g ciocolata neagra
1 lingurita esenta de cafea
100 g unt
2 galbenusuri
60 g zahar

Pentru crema caramel:
10 linguri zahar
200 ml lapte
4 galbenusuri
2 linguri amidon
200 g unt la temperatura camerei
100 ml frisca lichida
3 foi de gelatina

Pentru topping:
100 g ciocolata cu lapte
20 g ciocolata neagra
2-3 linguri de lapte cald

PREPARARE:

Pentru inceput pregatim partea de la baza a prajiturii: rupem biscuitii si tocam nucile grosolan, apoi le punem intr-un vas.

Ciocolata topita la baine-marie, o amestecam cu galbenusuri si zahar, o punem iar la baine-marie pentru 7-8 minute, avand grija sa amestecam destul de des. Cand incepe sa se ingroase, o luam de pe foc, adaugam untul si esenta de cafea.

Amestecam pana se topeste untul, apoi turnam peste biscuitii pe care i-am amestecat cu nucile. II punem intr-o forma pe care o tapetam cu folie alimentara, pentru a scoate cat usor prajitura din aceasta. Amestecam pana se omogenizeaza compoztia, apoi apasam bine cu o lingura, astfel incat stratul sa devina cat mai compact. Punem „blatul” la rece in timp ce pregatim crema.

Intr-un vas punem foile de gelatina la inmuiat. Topim zaharul pana se caramelizeaza, intr-un vas cu fundul mai gros. Cand acesta devine auriu, turnam galbenusurile batute cu lapte si amidon. In momentul in care turnam laptele cu oua, se ridica aburi fierbinti, asa ca este bine sa ne ferim.

Lasam vasul pe foc, amestecand continuu pana se ingroasa. In acest moment incorporam foile de gelatina, esenta de portocale si untul, aflat la temperatura camerei.

Adugam frisca lichida, amestecam pana se omogenizeazxa compozitia, apoi dam crema la rece pentru 2 ore. Dupa acest interval o putem turna peste biscuiti. Topim ciocolata la baine-marie, o amestecam cu 2 linguri de lapte si o turnam peste prajitura. O intindem frumos cu ajutorul unei palete sau cu un cutit mai lat. Lasam prajitura acoperita in frigider cateva ore, cel mai bine peste noapte, apoi putem servi.

Tinand cont de faptul ca avem unt in compozitie ar fi bine sa o scoatem din frigider doar cand o servim.

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

        1. Trebuie mixata tare sau doar puțin ? Daca o mixez spuma tare trebuie sa las restul cremei la răcit întâi ?mulțumesc

  1. Ce bine arata! Biscuiti, caramel si ciocolata – tot ce-ti poti dori :))
    Ideea asta cu blatul din salam de biscuiti mi se pare foarte faina. De cand am vazut-o la Miha am zis ca o sa o incerc si eu!

  2. E super reteta ta!Si arata traznet.Pt ca vad ca ai talent si esti foarte indragostita de bucatarie o sa ti dau o reteta f usoara de crema caramel:o cutie de 400g lapte concentrat fara zahar si 3 linguri zahar brun.Fierbi ingredientele pe foc moale pana se ingroasa ca o smantana .Dai deoparte si lasi sa se raceasca pana e caldut .asa caldut il pui intre foi sau poe o prajitura.E fff bun,seamana la gust cu caramelele de lapte.O zi cat mai placuta!

    1. Multumesc Anca, stiu reteta, o pastram pt primavara, la un desert special, pentru eveniment special! O zi placuta si tie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *