Varza calita cu carnati si bacon

20 decembrie 2011Diva in Bucatarie

Varza calita cu carnati si bacon. Este important ca varza sa fie acra dar nu foaret sarata. Daca este prea sarata o puneti in apa cateva ore, schimbati apa si o puteti pregati apoi.

Varză murată călită cu bacon si carnati

Varza calita cu carnati si bacon – reteta traditionala romaneasca, gustoasa si usor de pregatit. Poate fi pregatita cu carnati proaspeti de casa, cu carnati afumati, subtiri sau grosi, din magazin. In loc de bacon puteti folosi jumari sau slanina.

Este important ca varza sa fie acra dar nu foaret sarata. Daca este prea sarata o puneti in apa cateva ore, schimbati apa si o puteti pregati apoi.

Reteta de varza calita cu carnati si bacon este apetisanta si foarte potrivita sezonului rece.

Am mai multe retete de varza calita pe blog si mi-ar fi greu sa spun care este preferata mea. Toate imi plac in egala masura.

Daca vreti sa va inspirati si voi va las cateva retete mai jos. Apasati pe titlul retetei si veti fi redirectionati catre reteta dorita.

Reteta de varza calita cu carnati si bacon este satioasa, spornica si economica si poate fi pregatita chiar si de un incepator in ale bucatariei.

Noua ne place foarte mult varza calita, ca si sarmalele, insotita de mamaliga calda si ardei iute. In zona Ardealului se mananca in general cu paine, dar pana la urma totul tine de gustul format in familie.

In ceea ce priveste gustul si obiceiurile noua ne place ca varza calita sau sarmalele sa fie colorate, asa ca folosim pasta de rosii sau suc de rosii pentru a aduce culoare in farfurie. Tot timpul am avut senzatia ca mancarea nu este terminata cand am vazut ca acestea raman albe. Insa, repet, totul depinde de gustul si obiceiuri ce pot fi schimbate cu greu.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru varza calita cu carnati si bacon:

INGREDIENTE:

2 kg varza murata/ varza acra
700 g carnati afumati
200 g bacon/jumari / slanina
1 lingurita piper boabe
1 ceapa mare
1 ardei rosu (kapia sau ardei gras)
2 foi de dafin
1 lingurita cimbru uscat sau 2-3 crengute de cimbru proaspat
3 linguri pasta de rosii/ 200 ml suc foarte gros de rosii
3 linguri vin alb

3 linguri ulei pentru prajit

2 linguri de untura – optional

Apa cat sa acopere varza

PREPARARE:

Intr-o cratita cu putin ulei am calit carnatii apoi am adaugat bacon-ul taiat cuburi si am lasat sa se rumeneasca foarte putin (sa nu fie gatite complet).

Am spalat varza murata, Am indepartat cotoarele si am taiat-o julien. Am scurs bine varza tocata de zeama, eventual se poate strange in mana pentru ca lichidul sa fie cat mai putin.
Am pus varza intr-o oala, impreuna cu ceapa tocata, frunzele de dafin, cimbru, piper, ardeiul tocat cubulete si carnatii prajiti cu bacon. Am turnat apa si am fiert totul in clocot cam 10-15 minute, la foc mediu.

Am luat de pe foc si am mutat totul intr-un vas termorezistent. Am adaugat pasta de rosii, vinul si untura si am pus vasul acoperit in cuptorul preincalzit la 200°C pentru aproximativ o ora, apoi am indepartat folia (capacul) si am lasat sa  scada lichidul foarte mult, iar varza sa se rumenesca. Am amestecat varza calita cu carnati si bacon din cand in cand in ora in care a fost acoperita, dar si dupa ce am indepartat folia.. Daca va fi prea mult lichid in vas, acesta va fi scurs dupa o ora de coacere,  astfel incat sa ramana cam 1 cm . Daca se va evapora atunci completati cu apa fierbinte.

Varza calita cu carnati si bacon va fi scazuta la final. Nu trebuie sa ramana lichid mult, ideal ar fi sa nu ramana, insa trebuie sa aveti grija sa nu ardeti mancarea.

Varza calita cu carnati bacon este foarte buna!

Sper ca veti incerca reteta pentru a va convinge.

Cu 35 minute inainte sa opresc cuptorul am pregatit mamaliga, astfel incat totul sa fie cald si sa ne rasfatam cu o mancare buna.

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Murata sau nemurata , imi place oricum, calita! :)! Si merge de minune cu mamaliguta si ardei iute!! Prezentarea super! Pup!

  2. Eu o fac cu varza murata de obicei dar vara merge si cu varza cruda, este xcelenta reteta, eu in loc de ardei kapia pun ardei iute, este mult mai picanta dar pentru cine mananca pikant este excelent, pofta buna si Sarbatori Fericite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *