Cozonac cu nuca fara framantare

9 decembrie 2011Diva in Bucatarie

Cozonac cu nuca fara framantare. 1 kg faina (este posibil sa mai adaugati inca 50-100 g daca este prea lipicios)

Atat de simplu de preparat si atat de delicios, incat ar fi mare pacat sa nu incerce chiar si cei care nu au rabdare, sau nu vor sa piarda timp, cu framantatul aluatului, sa faca un cozonac de sarbatori.

INGREDIENTE:
(pentru 2 cozonaci)

3 oua
350 g zahar
500 ml lapte caldut – spre cald (nu fierbinte!)
50 g drojdie proaspata
1 kg faina (este posibil sa mai adaugati inca 50-100 g daca este prea lipicios)
200 ml ulei
1 fiola esenta de vanilie
1 lingurita rom
coaja rasa de la 1 portocala

Pentru umplutura:
500 g nuca macinata
1 lingura cacao
3 linguri zahar pudra vanilat

PREPARARE:

Pentru inceput punem intr-un bol drojdia cu putin zahar si lapte cald si lasam cateva minute sa dospeasca. Vom mixa ouale cu zaharul, adaugam laptele cald, apoi incorporam drojdia. Amestecam putin, astfel incat sa se omogenizeze compozitia si lasam totul sa ” macereze” timp de 5-8 ore.

Dupa acest interval incorporam faina si uleiul, adaugam mirodeniile si framantam aluatul putin. Daca aluatul este lipicios, mai adaugam faina, treptat, cate 50 g.

Impartim aluatul in doua parti egale, il intindem pe un blat de lucru uns cu ulei, apoi presaram nuca amestecata cu cacao si zahar pudra.

Dam drumul la cuptor sa se incalzeasca la 180°C. Rulam aluatul cu nuca, strangem la capete astfel incat sa iasa umplutura si lasam inca 15-20 de minute cozonacul sa creasca in tava. Dupa acest interval dam tavile la cuptor pentru 50-60 de minute la 180°C – facem proba cu scobitoarea (care este defapt un bat de lemn pentru grill). Dupa 30 minute de coacere acoperim cozonacii cu hartie de copt, sa nu capete culoare prea inchisa. Cu 2 minute inainte sa ii scoatem definitiv din cuptor ii ungem cu un ou batut si presaram zahar, apoi ii lasam in cuptor neacoperiti.

Nu-i asa ca este simplu? Spor la lucru si la mancat!

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Dana, din acest motiv am postat reteta, sunt sigura ca multe persoane ar vrea sa incerce sa faca un cozonac, dar au fost speriate de mame, bunici sau mai stiu eu cine, cat de mult framanta la aluat…

  2. wow!!!!ma bucur ca l-ai facut si l-ai postat, arata demential si pare atat de usor de facut, sigur o sa-l fac si eu pentru Craciun, abia asteptam reteta, te pup!

  3. Uite ca p`asta n`o stiam! Toata lumea fuge de cozonac din cauza framantatului.. in sfarsit le`ai dat o veste buna! 🙂 Sa nu mai spun ca arata excelent! Mi`ai facut pofta…

    1. Multumesc Simona! Chiar merita sa impartasesc si altora reteta, este pacat sa nu facem cozonac de teama framantatului…

  4. Chiar ma gandeam sa fac un cozonacel de Craciun , anul trecut nu am avut! Anul acesta cu siguranta voi face!! Arata super, iar prezentarea, superb ca de obicei! Pup!

  5. Ce simplu se face! Imi place mult cum a iesit! Mai ales poza cu sectiunea este nemaipomenita! Felicitari!
    E foarte tare numele site-ului :)) :X Si sunt numai bunatati pe aici 🙂
    Inca o data felicitari! :*

  6. Whoa, cand am vazut in titlu ca e fara framantat mi-a saltat inima de bucurie.
    Urasc sa framant si sigur de sarbatori voi face macar un cozonac dupa reteta asta.
    Asa ca salvez linku’ sa o gasesc repede. 🙂

  7. Natalia si eu am simtit acelasi lucru. Si, uite ca acum nu mai este o problema sa facem un cozonac fara sa framantam pana ne dor mainile…

  8. Simplu sa faci un cozonac in 8 ore??????????? E o gluma proasta.
    Iei un vas inchis ermetic si amesteci cu o lingura compozitia pt omogenizare, apoi pui capacul si mai amesteci 1-2 minute. Apoi lasi la dospit 40-50 minute si pui compozitia in tavi dupa ce ai pus cele necesare, stafide, nuca, rahat etc. In tavi mai sta 15 min si apoi la cuptor. In 2-2,5 ore cozonacii sunt gata fara sa fie framantati.

    1. Eu asa am primit reteta si mi se pare tare faina, avand in vedere ca nu mai stau sa framant, tinand cont si de faptul ca nu sunt o persoana cu forta… In plus, nu vad ce este asa complicat sa iti vezi de alte lucruri cat timp astept sa dospeasca… Dar pentru ca imi place sa incerc si probez mereu si alte variante, voi incerca si metoda dvs.

    2. Ai inteles gresit, cozonacul asta nu se face in 8 ore, de fapt nu lucrezi mai mutl de 30 de mintue la el. Trebuie sa stea la dospit 8 ore, iar asta e altceva, nu?

      Fac reteta asta de cativa ani si nu ma chinui decloc, plus ca nu a trebuit sa dau bani pe niciun vas-minune. Poate ca imi convine sa las totul in vas si sa mai pierd 30 de minute a doua zi, punand cozonacul in tavi, nu sa stau 2 ore, sa mai amestec 2 minute, apoi iar sa stau… Mai lasa fitele si reclama agresiva, ca iese cozonacul in vase obisnuite si fara chin.

      1. Multumesc Lavinia! Sa il intelegem si pe domnul, vrea sa faca reclama unor produse, iar eu chiar le voi testa la un moment dat, doar pentru curiozitatea mea… Si daca nu sunt la inaltime, voi scrie pe site despre acest lucru!!!

  9. Incearca sugestiua mea dar cu un vas Tupperware, inchis perfect ermetic. Acolo se dospeste aluatul in maxim 1 ora. Si se amesteca cu o lingura pt omogenizare apoi inca 2 minuyte se invarte vasul. Eu fac asa de 11 ani pt aluaturi dospite: paine, cozonac, gogosi, cornulete, pizza etc. Si in timp de 1 ora cat dospecte si in timpul coacerii fac altceva in casa, evident. Dar fara teama ca e curent in casa, sau ca ar intra frig la aluat. Eu am postat cozonacul facut acum 5 zile pe grupul meu TUPPERWARE IN BUCATARIE. Sper sa-l vezi. Voi posta maine si o paine facuta azi, fara a pune mana pe aluat.

  10. Si daca nu am un vas Tupperware ce fac? Din pacate in Romania sunt putini care stiu de acest vas, nu stiu de unde il pot cumpara… De calitatea lui nu ma indoiesc pentru ca prietenii din Germania folosesc astfel de vase. Cand plec in Austria o sa imi caut un vas si voi proba reteta apoi. Va multumesc inca odata pentru sugestie.

  11. Mircea, ai o atitudine extrem de urâtă și de prost-gust. Contrar părerii tale, nu tot ce nu-ți place ție e prost sau de proastă calitate.
    Rețeta asta e foarte simplă, nu rapidă. Și e pentru cei care nu vor să piardă timp cu frământatul.
    Ai o abordare foarte agresivă, de vânzător de MLM care-și face fără pic de bun simț reclamă gratis. Dacă postai așa ceva pe blogul meu, nu numai că nu-ți lăsam comentariile nesimțite dar te si banam.

    Revenind la lucruri normale și de bun simț, îți mulțumesc mult Cristina pentru rețetă. O să o încerc înainte de Crăciun în vasele mele non-Tupperware… :))

  12. Draga mea, multumesc mult pentru reteta, prima data n am vrut sa intru pe blog pentru ea:) (desi iti iubesc mult retetele) pentru ca am facut unul dar la fel cum spunea Mircea si a iesit bunicel in ziua respectiva dar a doua zi s a intarit. Metoda ta insa este mai buna, lasandu la „umflat” seamana cu sourdoug:)) Tare fain, abia astept sa l incerc, acum inainte de Craciun. Pot sa pun unt topit in loc de ulei? Foarte dragut din partea ta sa pui asa o reteta usoara, nu ma derajeaza deloc ca sta undeva acolo singurel:)) Eu nu am putere sa framant, motiv pentru care caut retete fara prea mare „agitatie”:)). Te pup si ti doresc Sarbatori fericite cu cei dragi:)

    1. Da! Sta acolo 8 ore… ma gandesc ca poti pregati inainte de culcare si dimineata te apuci de cozonac. Daca ai indemanare la framantat, atunci nu este nevoie sa il lasi atat de mult, urmezi metoda normala.

  13. DIVA Multumim pentru gustoasa si usoara reteta Amo intrebare Se acopera vasul ermetic? sau numai cu un prosop? Se tine la cald sau la frigider ? multumesc inca o data GBY SARBATORI FERICITE

    1. Il tinem la temperatura camerei, acoperind vasul cu un prosop. Eu l-am lasat dimineata si seara cand am venit acasa am-am apucat de cozonac! Sarbatori fericite si tie!

  14. mersi pt ajutor e prma data cand fac imi era frica sa fac ca trebuia sa framant mult si nu stiam daca pot reusi …poate asa o mai imbunez si eu pe soacra mea..hahhaacu l-am last la macerat…il pott lasa doar 5 ore?pt ca nu am atat timp…..iti voi trimite raspunsul la cum a iesit…multumesc si sarbatori fericite

  15. Mai copii, mare minune si asta. Am sa-i fac o surpriza babii, sper sa-mi reuseasca. In privinta framintatului eu eram responsabilul. Ma punea baba la framintat de ma treceau toate apele pierindu-mi pofta de mancat cozonac. Daca-mi reuseste sunt un fericit. Multumesc mult celei care a postat reteta pe internet. Va urez sarbatori fericite si „La multi ani!” Daca nu-mi reuseste le iau pe cocoase. Dupa revelion am sa va tin la curent cu reusita sau nereusita mea. Sper din tot sufletul sa-mi reuseasca. Cu bine.

  16. Daca nu am drojdie proaspata ca nu se gaseste aici de unde iti scriu cit ar trebui sa folosesc drojdie uscata aceiasi gramaj si multimirii anticipate la multi ani cu sanatate si mincaruri alese

  17. Acum i-am pus in tava! Am emotii, desi, dupa cum arata, promit a fi ceva bun! Multumesc pentru reteta! Nepotelului meu ii place tare mult cozonacul si eu eram inspaimantata de reteta complicata a bunicii mele! Acum, e mult mai simplu ! La multi ani! Craciun cu suflet- colind!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *