Crap umplut cu legume la cuptor

26 noiembrie 2011Diva in Bucatarie

Crap umplut cu legume la cuptor. Tatal meu era mare iubitor de crap. Cand se intorcea de la pescuit de pe lacurile din jurul Bucurestiului avea cu el mereu un crap maricel.

Crap umplut cu legume la cuptor

Crap umplut cu legume la cuptor este una din cele mai savuroase retete de peste pregatita la cuptor. Pe un pat de cartofi prajiti in prelabil si putina ceapa calita, acest peste are si garnitura pregatita in acelasi timp.

Tatal meu era mare iubitor de crap. Cand se intorcea de la pescuit de pe lacurile din jurul Bucurestiului avea cu el mereu un crap maricel.

Ii placea sa fie pregatit ca saramura, dar pentru ca noi copiii, pentru ca nu eram fani saramura, ajungea de multe ori sa fie pregatit si in acest mod.

Nu stiu daca este o reteta pescareasca, este reteta familiei, in care eu am adaugat broccoli pentru gust si culoare.

Crap umplut cu legume este delicios, usor de pregatit, o reteta ce merge servita atat la masa in familie, cat si la o masa de sarbatoare.

Crapul este un peste de apa dulce, gustos. Tata spunea ca este cel mai bun prins toamna.

In primavera crapul este plin de icre si il prindea destul de rar, dar ne bucuram enorm cand gaseam icre in peste, caci sunt o mare iubitoare de salata de icre.

Mama o face cu gris, iar varul meu are cea mai buna reteta de salata de icre simpla.

Stiu ca se curata greu, corpul fiind acoperit complet de solzi. Nu imi place absolut deloc aceasta operatiune si daca pot sa cumpar peste gata curatat (asa cum fac cei din Selgros sau Metro), atunci asa fac.

Exista si tipuri de crap fara solzi, dar eu nu avut ocazia sa le consum.

Mai tin minte din copilarie cum m-a invatat tatal meu sa deosebesc crapul de caras, aceste tipuri de peste semanad destul de mult intre ele. Recunosc crapul dupa mustatile de la baza gurii.

Am pregatit foarte multe retete cu peste, asa ca va invit sa le urmariti in aceasta postaregrupate pe categorii: retete de apertive cu peste, retete cu pastrav, retete cu somon, retete cu dorada si multe altele.

Am crescut intr-o casa in care se manca mult peste, cred ca il aveam pe masa saptamanal (fie proaspat, fie pastrat in congelator, din ceea ce pescuia tatal meu).

Ma bucur foarte tare ca fiul meu nu il refuza, ba chiar mananca cu mare placere peste pregatit de mine.

Exista persoane care spun ca nu suporta gustul sau mirosul de peste. Nu imi pot imagina cum se poate acest lucru.

Stiu cateva persoane care mananca doar peste caci au renuntat la alte tipuri de carne, dar si persoane care mananca peste doar cand exista dezlegare la peste, pentru ca vor sa aiba parte de carne.

Daca va hotarati sa pregatiti crap umplut cu legume la cuptor va spun ca veti face o alegere foarte buna, pentru ca oricine il va putea face si nu necesita un timp foarte mare de gatire.

 

Iata de ce aveti nevoie si cum se pregateste reteta de crap umplut cu legume la cuptor:

Ingrediente crap umplut cu legume la cuptor:

1,5 kg crap
10 linguri suc de rosii
100 ml ulei
1 kg cartofi
200 g ciuperci tocate din conserva
cateva buchetele de brocolli
1 tulpina de telina
2 cepe de marime medie
150 ml vin
1 ardei kapia sau ardei gras verde
sare
piper
cimbru
2 lamaii

Cum se face crap umplut cu legume la cuptor?

Curatam pestele (de solzi si eviscerat), il spalam, il stergem, apoi il saram, il crestam.

Calim crapul pe ambele parti folosind putin in ulei.

Il scoatem din tigaie si prajim in acelasi ulei pe rand ciupercile, brocolli, cartofii, ardeii feliati subtire, tulpina de telina si la sfarsit ceapa tocata marunt.

Intr-o tava punem stratul de cartofi, il acoperim cu ceapa calita, apoi punem pestele pe care il umplem cu ciuperci, ardei, telina, cateva felii de lamaie si 2 linguri din ceapa calita.

Aranjam buchetele de broccoli mai mari pe patul de cartofi, pe cele mici le punem in peste.

Condimentam cu sare, cimbru si piper dupa gust, stropim totul cu 150 ml vin alb si suc de rosii.

In fiecare crestatura facuta pestelui punem felii de lamaie.

Dam totul la cuptor, acoperind peste cu o folie de aluminiu (sau un capac etans,/ hartie de copt ce inveleste bine vasul) pentru 20 de minute, apoi inca 10-15 minute fara sa fie acoperit.

Rezultatul este absolut delicios…
Pofta buna!

 

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

 

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. azi vreau sa fac crap la cuptor. am rasfoit pe net dupa o reteta si am gasit reteta asta. si reteta asta o s-o urmez, ca arata foarte bine. si cred ca va fi si foarte bun (la cum arata nu am indoieli).

  2. Imi place pestele, si mai ales facut la gratar. Crapul este un peste destul de gras, iar eu il prefer mai crocant. Reteta aceasta cred ca am gustat-o la un restatrant in delta, mi-a placut mult.

  3. de doua ori l-am facut! a fost fenomenal! o reteta extraordinara, merita incercata. eu nu am folosit brocoli si telina, de fiecare data le-am inlocuit cu morcov taiat fasii si rondele.

  4. O divă în bucătărie ar trebui să scrie cu diacritice dacă își respectă blogul și cititorii. E stupid să pretinzi că scrii românește și să apară „curatati osul amar caci va da gust rau…”

    1. Am citit de 3 ori textul si nu am gasit “curatati osul amar caci va da gust rau…” Cred ca ati citit postarea altcuiva! In alta ordine de idei structura blogului nu imi premite sa scriu cu diacritice, pe care le vede ca virusi.
      Daca maine s-ar rezolva problema ar trebui sa corectez 2900 postari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *