Prajitura rapida cu dovleac si nuci

31 octombrie 2011Diva in Bucatarie

Prajitura rapida cu dovleac si nuci. Imi place galbenul frunzelor uscate, padurile  de pe Valea Prahovei colorate parca de un pictor, dar si prajiturile sau supele in care folosesc dovleac.

Prajitura rapida cu dovleac si nuci, cu o glazura fina de crema de branza, este foarte delicioasa si aromata. Se pregateste foarte usor, cu ingrediente simple, la indemana oricui.

Prajitura rapida cu dovleac si nuci se face foarte rapid daca aveti deja pireul de dovleac pregatit. Sunt persoane care pregatesc piure de dovleac si il pastreaza fie in borcane (in camara), fie in pungi in congelator.

Luna octombrie mi se pare ca este luna perfecta de facut prajituri cu dovleac. Parca in nicio luna din an culorile naturii nu se asorteaza mai mult la legumele si fructele ce ajung sa fie gatite.

Imi place galbenul frunzelor uscate, padurile  de pe Valea Prahovei colorate parca de un pictor, dar si prajiturile sau supele in care folosesc dovleac.

Am o colectie de retete cu dovleac, din care va puteti inspira. Va las link aici.

Cea mai pregatita prajitura cu dovleac la noi in casa a fost prajitura frageda. Acest lucru s-a intamplat pana am facut prajitura rapida cu dovleac si nuci.

De atunci mama si-a notat reteta si o face saptamanal toamna. Si asta se intampla de vreo trei ani.

Ne plac si placintele cu foi de placinta, tartele, studelele cu dovleac sau mere, checul cu dovleac, nuci si stafide, iar mama face si o placinta taraneasca foarte buna pe care ne batem cu totii.

Primavara si vara nu mancam dulciuri cu mere sau dovleac, asa ca toamna, dupa o perioada foarte lunga revenim la ele si ne bucuram de gustul lor bun, de aromele date de condimentele folosite.

Dovleacul copt sau merele coapte sunt nelipsite din meniul nostru in lunile octombrie-noiembrie, iar acestea parfumeaza casa natural si placut.

In Romania se gaseste dovleac placintar dar si dovleacul american grasut, rotund si turtit la capete. Ambele tipuri de dovleac sunt comestibile.

Eu ii fac copilului meu an de an dovleac sculptat, pentru ca nu as vrea ca el sa fie singurul copil din scoala/ gradinita caruia parintii nu ii fac placerea doar pentru ca nu este o sarbatoare romaneasca.

Mi se pare asa o prostie si asa un egoism din partea parintilor care isi refuza copilul pe aceste motive, incat as vrea sa ii intreb ce rau le poate face distractia aceasta de o zi?

Ce bucurie poate fi mai mare pentru un copil de 3-4ani pana pe la 10-12 ani decat sa se picteze pe fata (asa cum o face si la alte petreceri unde devine Spiderman sau pisicuta sau ce mai vreti voi)? Si sa primeasca dulciuri!

Caci pentru ei distractia aceasta are pana la urma dorinta nedeclarata de a strange dulciuri.

Sotul meu nu a mancat prajituri cu dovleac pana sa se mute la mine, dar, din fericire, ii plac si lui.

I-am oferit la un moment dat soacrei mele prajitura cu dovleac. Mi-a multumit, a spus ca ea manaca doar cu mere, ca nu a auzit de prajitura cu dovleac.

Imi aduc aminte ca au venit si finii in vizita in acea zi. Cand i-a vazut pe ei cu cata pofta mananca s-a dus la platou si si-a luat o bucatica.

Apoi, impreuna cu mama mea si-au mutat locul de baut cafeaua la masa din bucatarie, unde era prajitura. Ideea este ca a doua zi mi-a spus ca ii place si ca a mancat chiar 4 bucati de prajitura cu dovleac.

Sfatul meu este sa incercati si voi retete noi. Este posibil sa descoperiti ca va plac chiar foarte mult. Si, ar fi bine sa dati o sansa si acestei prajituri rapide cu dovleac si nuci.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:
210 g de faina
1 praf sare
1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt (4-5 g)
180 g de zahar
3 oua
270 g piure de dovleac
100 ml ulei
1 lingurita rasa scortisoara
1/2 lingurita nucsoara
1 lingura coaja rasa de portocala
100 g de nuci tocate marunt

Pentru glazura:
100 g unt
100 g crema de branza (Philadelphia)
120 g zahar pudra
nuci tocate, prajite

PREPARARE:

Incalzim cuptorul la 180°C.

Dovleacul ras il calim cu o lingurita ulei pana se moaie si se evapora din sucul pe care acesta il lasa.

Pregatim o tava de copt de mica (23*23cm).

Punem ingredientele uscate (faina,sare, praf de copt, bicarbonat, scortisoara, nucsoara) intr-un castron si le amestecam.

Mixam albusurile spuma tare cu zaharul, apoi adaugam galbenusurile, uleiul, pireul de dovleac si coaja de portocale, amestecand dupa fiecare ingredient usor pentru a omogeniza compozitia.

Incorporam faina amestecata cu restul ingredientelor, iar la sfarsit adaugam nucile macinate.

Turnam aluatul in tava si dam tava la cuptor pentru 40 minute. Facem testul cu scobitoarea pentru a verifica daca este coapta.

Cat timp se coace prajitura pregatim glazura amestecand untul la temperatura camerei cu zaharul, apoi cu crema de branza.

Intindem glazura peste prajitura racita, si presaram nuci tocate. O taiem in cuburi si servim.

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. offff , nu stiu daca ma crede cineva , insa mie nu-mi place nuca :((((( …. dar nu pot sa trec pe la tine fara sa spun cat de bine arata prajiturica 😉 …. iar nuca o pot inlocui cu altceva , nu ? :):)

  2. Am facut aseara aceasta prajitura…ce sa zic…nota 10+, perfecta !!! Am facut-o mai mult pentru azi ca imi vin oaspeti, insa mai ca ramaneau oaspetii fara prajitura la cat s-au avantat ai mei in ea:) Dupa mine aceasta combinatie dovleac+miez de nuca e pur si simplu ideala, nu cred ca exista o alta combinatie mai buna a dovleacului…
    Multumesc pentru reteta, o s-o mai repet cel putin de 2-3 ori in aceasta toamna-iarna.

  3. Tocmai ce am scos don cuptor aceasta prajitura. A iesit perfect si este o cumbinatie super. Felicitări și multumim pentru rețetă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *