Conopida gratinata cu cascaval

15 septembrie 2011Diva in Bucatarie

Conopida gratinata cu cascaval. Conopida gratinata, reteta simpla, foarte usor de pregatit, fara sosuri complicate, fara timpi mari de gatire.

Conopida gratinata cu cascaval divainbucatarie v

Conopida gratinata, reteta simpla, foarte usor de pregatit, fara sosuri complicate, fara timpi mari de gatire.

Reteta celei mai gustoase conopide gratinate nu are nevoie de sos béchamel sau de ingrediente complicate si ii convinge chiar si pe cei care nu sunt chiar prietenii acestei legume sa o incerce si sa ii dea o sansa.

Cu reteta de conopida gratinata pe care o prezint mai jos am reusit sa conving doi copii si tatal lor sa manance aceasta leguma, ba chiar sa ceara sa li se mai faca.

Prietena mea tare fericita ca ai ei in sfarsit o mananca, ba chiar cu pofta.

In familia prietenilor nostri ce au trecut intr-o seara sa ne vada doar Lucia manca conopida si foarte rar sotul ei.

Au venit intr-o vizita surpriza cu 10 minute inainte sa scot vasul din cuptor.

Daca as fi stiut cum aveau sa decurga evenimentele in acea seara as fi facut o portie dubla.

Daca va spun ca mirosea ca o prajitura in toata bucataria, poate nu o sa ma credeti. Nici ei nu au avut astfel de expriente senzoriale cu conopida gratinata.

Am aranjat masa si am avut grija sa pun pe masa cateva aperitive si puiul ramas de la pranz, ca sa aiba si cei care nu mancau conopida de unde alege.

Ei bine, doar conopida gratinata s-a mancat. Si le-a placut extrem de mult.

„Este cea mai buna reteta de conopida gratinata pe care am mancat-o vreodata!” Asa mi-au spus in seara aceea.

Acelasi lucru mi l-au spus si alti prieteni care au incercat reteta.

Nu ma pot abtine sa va spun cat este de buna! Nu pentru ca mi-ar fi murit laudatorii, dar ar fi mare pacat ca o reteta delicioasa sa nu fie impartasita.

Secretul ei sta in cognacul care da un miros deosebit preparatului si branzeturile topite.

Alcoolul se evapora, dar ramane aroma lui.

Eu sunt o mama norocoasa. La noi in familie toata lumea mananca conopida.

Si pe blog gasiti o multime de retete cu aceasta, asa ca le-am strans intr-o colectie, pe care o poti citi daca apesi aici.

Veti gasi retete de mancare, gratinuri, paste, salate, supe/ciorbe, muraturi. Am pregatit destul de multe retete, pentru toate gusturile.

Retete simple vegetariene, de post, dar si retete cu carne. Poate fi gatita si pe post de garnitura langa pui.

Conopida are un continut scazut de carbohidrati si este recomandata si de doctorii nutritionisti. Are antioxidanti, vitamine si minerale si este bogata in fibre.

Pentru ca sa obtineti si voi o conopida gratinata gustoasa, gatita perfect trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte:

– – conopida trebuie sa aiba aspect proaspat, buchetele stranse, compacte, fara sa fie cu urme negre sau mucegai pe ele sau cu frunzele verzi vestejite

– – conopida se  poate fierbe in apa(5-8 minute- pana intra usor furculita in tulpina florii), dar poate fi gatita si la aburi (8-10 minute, in functie de marimea buchetului),  poate fi si prajita (buchetele mici sau taiata pe verticala in flori mari sectionate) sau gatita direct in cuptor (cu 3-4 linguri ulei, timp de 20-30 minute)

– – conopida se desface in buchetele (acestea pot fi mai mari, medii sau marunte- dupa gust), apoi se spala si se gateste.

Conopida gratinata cu cascaval divainbucatarie o

Pentru reteta de conopida gratinata veti alege doar metoda gatirii in apa fiarta sau la abur.

Doar prin aceste metode isi pastreaza gustul intact, fara sa fie influentat de ulei si eventuale alte condimente.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru conopida gratinata parfumata si gustoasa.

INGREDIENTE:

1 conopida maricica

150 g ricotta sau crema de branza tip Almette/ Philadelphia

100 g smantana grasa 24%

3 oua

150 g cascaval ras

100 g cascaval taiat cubulete mici

1-2 crengute mici rozmarin

3 linguri cognac

1 felie mare sunca/jambon taiata cubulete mici – 30-50g

sare

piper proaspat macinat

2 linguri unt

2 linguri pesmet

1 praf de nucsoara

PREPARARE:

Am taiat conopida in buchetele si am lasat-o in apa cu sare 5 minute (vor iesi eventualele gaze ascunse in buchete), apoi am clatit-o si am fiert-o la foc mediu, pana cand a intrat usor furculita, dar tulpina a ramas usor al-dente.

Timpul de fierbere poate fi influentat de marimea buchetelor si de puterea focului.

Cand a fost gatita am scurs-o, am lasat-o sa se raceasca.

Conopida gratinata cu cascaval divainbucatarie 1Conopida gratinata cu cascaval divainbucatarie 2

Am aranjat buchetelele intr-un vas termorezistent uns cu unt si tapetat cu pesmet.

Printre buchetele am aranjat cascavalul taiat cubulete, o parte din cascavalul ras si am condimentat cu sare si piper proaspat macinat.

Conopida gratinata cu cascaval divainbucatarie 3Conopida gratinata cu cascaval divainbucatarie 4

Am acoperit totul cu un strat cremos de crema format din crema de branza amestecata cu oua, smantana, restul de cascaval ras, cognac si un praf de nucsoara. Daca nu aveti cognac (coniac) folositi vin ars sau rom.

Pentru a face hainuta mai frumoasa (si mai aromata) am presarat o felie foarte mare de sunca taiata cubulete si rozamarinul tocat marunt.

Daca nu ai sunca/ jambon, poti folosi cubulete de bacon, prosciutto cotto.

Conopida gratinata cu cascaval divainbucatarie 5Conopida gratinata cu cascaval divainbucatarie 6

Am pus vasul in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 20-30 minute sau pana s-a topit cascavalul si a prins o culoare aurie.

Nu-i asa ca ti-am facut pofta?

Sper ca vei incerca si tu aceasta reteta delicioasa.

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Iata si poza cu conopida gratinata realizata la inceputurile blogului, cand abia invatam sa tin aparatul foto in mana 🙂

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Draga Diva, mi-ai facut-o! Tocmai ce am preparat crema de conopida cu brinza si mayo! E delicioasa, dar aceasta reteta promite si mai mult 😉 O trec pe lista!

  2. Tocmai cautam o reteta cu conopida, au ramas cateva buchetele dupa ce am facut muraturile. Maine o incerc si eu. Ideaa cu coniacul nu mi-ar fi trecut prin minte. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *